Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
contr_pedagogichna_rytoryka.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
222.72 Кб
Скачать

5. Система поточного та підсумкового контролю знань.

  • Під час вивчення курсу «Педагогічна риторика» поєднується робота на лекціях, практичних заняттях, а також самостійна та індивідуально-консультативна робота.

  • Підготовка до практичного заняття ґрунтується на самостійному опрацюванні теоретичного матеріалу та самостійній підготовці спеціально розроблених та запропонованих викладачем завдань;

  • Формами звітності за самостійне опрацювання теоретичного матеріалу, виконання практичних завдань можуть бути: конспектування опрацьованої літератури, творчі письмові роботи, результати письмового аналізу матеріалу, письмове моделювання ситуацій та їх аналіз, або безпосередньо робота на практичних заняттях, що ґрунтується на результатах домашньої підготовки;

  • Завданнями поточного контролю з «Педагогічної риторики» є перевірка розуміння та засвоєння матеріалу курсу, умінь самостійно працювати з інформацією, здатності осмислювати сутність навчального матеріалу, умінь обґрунтовано викладати свою позицію з того чи іншого питання та моделювати ситуації професійної діяльності;

  • Під час оцінювання роботи з теоретичним матеріалом на лекціях, практичних заняттях ураховуються наступні ураховуються наступні вимоги до діяльності студентів:

    1. своєчасність виконання завдань;

    2. повнота та якість їх виконання;

    3. самостійність виконання;

    4. правильність виконання;

    5. ініціативність та активність студентів у роботі;

    6. регулярність й творчий підхід до виконання завдань.

5.1. Основні принципи організації поточного й підсумкового контролю.

Оцінювання знань та професійних умінь студентів з нормативних дисциплін здійснюється на основі результатів поточного контролю знань та заліку.

Об’єктом оцінювання знань студентів є програмний матеріал дисциплін різного характеру і рівня складності засвоєння якого перевіряється під час поточного контролю.

Завданням поточного контролю є перевірка процесу засвоєння матеріалу курсу, формування необхідних знань, умінь та навичок.

Оцінювання здійснюється за 100-бальною шкалою. За практичні заняття та лекції (контактні форми) = 60 балів, за написання контрольних модульних робіт та виконання самостійних робіт (обов’язкових та вибіркових) = 40 балів.

5.2.Організація поточного контролю.

Під час організації поточного контролю розподілено загальну кількість балів, за якими оцінюється поточна робота між відповідними об’єктами контролю, визначені форми проведення контрольних заходів та критерії їх оцінювання, які повідомляються студентам на початку семестру.

Об’єктами поточного контролю знань та умінь студентів є:

  • систематичність та активність у роботі студентів на лекціях (ЛР)

  • систематичність та активність у роботі студентів на практичних заняттях (ПЗ)

  • виконання завдань для самостійної роботи теоретичного та практичного спрямування (СР)

Показники оцінювання (загальні) подано у табл.1.

Таблиця 1.

Оцінка за шкалою бажаності

Загальні ознаки, показники, характеристики

  1. Дуже добре

студент постійно виконує майже всі запропоновані завдання, самостійно, в основному правильно, вчасно або навіть достроково подає роботи на перевірку, письмові завдання виконує з дотриманням вимог викладача, чисто і охайно, грамотно, красивим, легкозрозумілим почерком, виклад інформації в зошиті – структурований, розбитий на фрагменти, пункти, виділений різними кольорами, підкресленнями, у відповідях – все супроводжує виказом своєї точки зору, аргументує свою думку власними чи відомими фактами, прикладами, спостереженнями, порівняннями, робить повні і правильні висновки, на заняттях поводить себе більшістю активно, зацікавлено, звертається з запитаннями до викладача, прагне виказати свою точку зору, пропонує себе для виконання певних групових ролей, при цьому не тільки не заважаючи нормальному ходу заняття, але й допомагаючи викладачу і одногрупникам, демонструє високу успішність дій з мінімумом витрат.

Характеризується творчим рівнем оволодіння риторичними уміннями.

  1. Добре

студент постійно виконує більшість запропонованих завдань, самостійно, з незначною кількістю помилок, вчасно подає роботи на перевірку, письмові завдання виконує з дотриманням більшості вимог викладача, з незначними помарками і граматичними помилками, зрозумілим почерком, виклад інформації в зошиті - структурований, розбитий на фрагменти, пункти, у відповідях інколи виказує свою точку зору, аргументує свою думку власними чи відомими фактами, прикладами, спостереженнями, порівняннями, робить висновки (не завжди повні і правильні), на заняттях поводить себе активно, зацікавлено і дисципліновано, хоч і не завжди проявляє особисту ініціативу, демонструє високу успішність дій, хоч інколи це супроводжується зайвими витратами часу і зусиль. На високому рівні володіє риторичними уміннями.

  1. Задовільно

навчальна робота не систематична, звичайно виконує половину запропонованих завдань, самостійно, інколи з значною кількістю помилок, не завжди вчасно подає роботи на перевірку, у письмових завданнях може не дотримуватись деяких вимог викладача, почерк зрозумілий, але зустрічаються помарки і граматичні помилки, виклад інформації в зошиті – більшістю неструктурований, у відповідях в основному відтворює навчальний матеріал, майже не підтверджуючи його власною думкою, висновки відсутні, на заняттях поводить себе пасивно, але дисципліновано, демонструє посередню успішність дій.

Характеризується середнім рівнем сформованості риторичних умінь.

  1. Погано

навчальна робота не систематична, звичайно виконує менше половини запропонованих завдань, не завжди самостійно, часто з значною кількістю помилок, роботи майже ніколи не подаються на перевірку своєчасно, у письмових завданнях майже не дотримується вимог викладача, почерк малозрозумілий, з великою кількістю помарок і граматичних помилок, виклад інформації в зошиті – неструктурований, у відповідях виклад власної точки зору, висновки - відсутні, на заняттях поводить себе переважно пасивно, інколи заважаючи викладачу і одногрупникам, демонструє низьку успішність дій; риторичні вміння знаходяться на низькому рівні сформованості.

  1. Дуже погано

навчальні роботи майже не виконуються, або виконуються несистематично і несамостійно, з значною кількістю помилок, роботи подаються на перевірку з значним запізненням, у письмових завданнях абсолютно не дотримується вимог викладача, почерк незрозумілий, з великою кількістю помарок і граматичних помилок, виклад інформації в зошиті – неструктурований, у відповідях виклад власної точки зору, висновки - відсутні, на заняттях постійно заважає викладачу і одногрупникам, відмовляється від виконання завдань, демонструє низьку успішність дій; риторичні вміння знаходяться на вихідному рівні сформованості.

Зміст завдань визначається робочою програмою дисципліни та подається у відповідних підручниках, посібниках та методичних розробках кафедри.

Підсумкова оцінка результатів поточного контролю знань студентів має бути кратною „5” та вноситься до відомості обліку поточної і підсумкової успішності (графа „Кількість балів за результатами ПМК”).

Переведення даних 100-бальної шкали оцінювання в 4-х бальну та шкалу за системою ECTS здійснюється в такому порядку (табл. 2).

Таблиця 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]