Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Туристично-рекреаційний комплекс Греції_.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
4.89 Mб
Скачать

Розділ 3. Проблеми розвитку рекреації та туризму в сучасних умовах

Туризм в Греції — одна з провідних галузей економіки Греції, саме на неї припадає 18 відсотків ВВП країни і 16 відсотків робочої сили.

Згідно з дослідженнями Всесвітньої організації туризму, Греція посідає 15 місце у світовому списку найбільш відвідуваних країн світу: щороку на відпочинок до Греції приїжджають понад 17 мільйонів туристів. Високий рівень розвитку туризму пояснюється, з одного боку, географічним положенням країни і багатою культурною спадщиною та природними ресурсами. Греція є однією з небагатьох країн, які приваблюють туристів одночасно рекреаційними курортами, різнобічним історико-культурним туризмом та паломництвом до святинь всього християнського світу. Щороку Грецію відвідують близько 40 тисяч українців.

Урядом країни створено Грецьку національну організацію туризму, яка має на меті популяризувати Грецію та забезпечувати приплив туристів.

Греція - одна з провідних туристичних країн у світі. Lonely Planet назвала Грецію серед десяти найбільш популярних туристичних країн в 2011 р. А згідно з англійським Телеграф Travel Awards Греція була другою за популярністю країною для туристів з Великобританії в 2009 р.

За останнє десятиліття, постійно зростає кількість туристів, які відвідують країну. У 2004 р. країну відвідало 14200000 іноземних туристів, а в 2008 р. - Більше 17 мільйонів чоловік. Очікується, що через декілька років їх число досягне 20 мільйонів, майже в два рази більше населення країни.

Зростаюче число туристів і більш високі вимоги мандрівників роблять необхідною реалізацію нових проектів і вдосконалення інфраструктури.

Греція має берегову лінію довжиною понад 15 тисяч кілометрів, 190 000 пляжів, і 6000 островів і маленьких острівців. Більше того, гості виявляють для себе можливості для парусного плавання і для круїзів, для відвідин країни по заохочувальних путівками або у вихідні дні. Ринок Греції привабливий, так як пропонує багато можливостей інвесторам.

Відмінні пляжі, мальовничі гори, багата історія, давні традиції, гарний ландшафт і знамените гостинність - все це приваблює туристів в країну, де народилася демократія і де здійснюються всі заповітні мрії.

Середземноморський клімат Греції ідеальний для цілорічного туризму і однієї їх першочергових завдань Греції є створити інфраструктуру, для забезпечення динамічного, стабільного, цілорічного туризму, який задовольняє зростаючі й різноманітні потреби 21 століття.

Рис.3.1 Число іноземних відвідувачів, млн..осіб

Згідно зі звітом Конкурентоспроможність у сфері подорожей і туризму в 2010 році, опублікованим Світовим Економічним Форумом, Греція займає двадцять четвертого місце серед 133 країн, 3 місце в індексації пріоритетів мандрівників і туристів, 9 місце, що стосується наявності культурних пам'яток, які є світовим надбанням, п'яте місце за станом туристичної інфраструктури та перше місце за кількістю лікарів на душу населення.

Туризм складає 8% ВВП Греції, безпосередньо і опосередковано тут зайнято 900,000 чоловік. Туризм є одним з головних джерел грошових надходжень у країну (36%, в 2009 р.).

В даний час, в Греції є більше, ніж 9000 готелів. Завдяки наявності безлічі (більше ніж 6000) островів і острівців, розвиток туризму можливо в широкій гамі географічних зон. Більше того, різноманітність ландшафту, велика кількість історичних пам'яток, сіл, а також широкий вибір різноманітних занять, надають необмежені можливості для розвитку туризму.

Приблизно 85% туристів прибувають із Західної Європи: 21,2% з Великобританії, 17,5% з Німеччини, 8,8% з Італії, 5,3% з Франції, 5,2% з Голландії, і 7,5% з Скандинавії.

Рис. 3.2 Частка туристів з різних країн

Зростає кількість туристів зі Східної Європи та Китаю, що віддають перевагу відвідати Грецію. Це розширює коло країн, з яких прибувають туристи, і створює нові потреби в послугах, спорудах і атракціонів.

Державна політика підвищеної уваги до кожного туриста здійснюється успішно: зокрема, за підсумками 2011 року кількість скарг на обслуговування грецьких компаній-авіаперевізників скоротилась на 13%. [3]

Незважаючи на наявність розвиненої туристичної інфраструктури, Греція прагне розширити туристичну базу і стати дванадцятим за популярністю країною серед туристів. Середземноморський клімат ідеальний для цілорічних занять, таких як гра в гольф, трекінг. Очікується що один мільйон європейців побажають придбати свій другий дім в Греції.

В реальний час, 70% туристів прибувають в травні-жовтні, головним чином, на Крит (21% всіх готельних місць), острови Додеканіса, включаючи Родос (17%), іонічні острова - Корфу (12%), Аттику - Афіни (9 %), півострів Халкідікі (6,5%), і Кикладские острова, включаючи Санторін і Міконос (6%).

Планується далі розширювати і розвивати інтегровані готельні комплекси, житлову нерухомість, майданчики для гри в гольф та інші спортивні споруди, туризм в цілях турботи про здоров'я та красу, реконструйовані та нові причали для яхт, центри для проведення конгресів і конференцій, агротуризм, релігійний туризм, термальні спа, центри бальнеології і таласотерапії, туризм для ознайомлення з кухнею країни і велика кількість тематичних програм з ознайомлення з багатим культурним та історичною спадщиною Греції.

Історично склалося так, що в Греції переважають невеликі готелі. Середня кількість місць в готелях - 76. Було б бажано збільшити число великих готелів з більш широкою гамою послуг, на додаток до вже існуючої інфраструктури готельних номерів.

Більшість готелів Греції відносяться до категорії 1 - та 2-зіркових. Це означає, що в інвесторів є безліч можливостей створити 4-та 5-зіркові готелі. Згідно, грецькому звіту про грецьких марочних готелях, такі готелі становлять 4% відсотка і 19% всіх існуючих готельних місць, у той час, як в інших європейських країнах це число коливається между25 і 40%.

Готелі з правом використання торговельної марки можуть мати сприятливі можливості для відкриття мережі двох-, трьох- або чотиризіркових готелів у Греції.

Рис. 3.3 Число готелів різних категорій в головних курортах

Джерело інформації: національна статистична служба

Після успішного проведення Олімпійських ігор в 2004 р., Греція стала епіцентром туристичного ринку і приплив туристів значно виріс. Олімпійські ігри також сприяли широкому розвитку інфраструктури.

Афінський міжнародний аеропорт визнано як один з кращих в світі. Це був єдиний європейський аеропорт, який збільшив число польотів та відділ маркетингу забезпечив прибуття 12 нових авіаліній в Афіни в 2009 р.

У всій Греції є 40 аеропортів, з яких 15 є міжнародними. Вони вдосконалюються, для задоволення зростаючого числа польотів і чартерних рейсів. Більше того, колишні військові аеродроми перетворюються на цивільні, для перевезення туристів.

Ефективно спланована мережа магістральних доріг країни з'єднує всі куточки Греції. Нещодавно завершена магістральна дорога Егнатія, ведуча з Ігуменіци до кордону з Туреччиною. Це один з найбільших транспортних проектів в Європейському Союзі, реалізованих в минулому десятилітті. Іонічна дорога з'єднує р. Патра з Ігуменіцей, що, також, сприяло вдосконаленню мережі доріг

У зоні великих Афін побудована Аттична кільцева дорога, яка істотно змінила транспортний рух в столиці і має важливе значення, так як з'єднує аеропорт з великими пунктами постачання, торговими портами та залізничними станціями. Рух по магістральних дорогах Греції, значно зріс в 2008 році, в силу динамічного розвитку нових ринків у південно-східній Європі.

Порівняно нове афінське метро працює дуже успішно. Його робота позитивно вплинула на транспортну ситуацію в місті. Афінське метро розширюється і продовжує години роботи, для задоволення зростаючих потреб пасажирів. Йде будівництво метро в Салоніках, яке почне роботу в 2012 р.

Велика кількість сучасних швидкохідних поромних суден доповнюється розвиненою системою повітряних ліній. З'явилася нова служба з надання гідролітаків, що може бути досить корисною послугою і в сфері туризму.

Особливу увагу Грецька держава приділяє пристосуванню туристичної інфраструктури потребам людей із обмеженими можливостями. Цілеспрямована робота, підкріплена нормативно-правовими актами, у цьому напрямі розпочалась 2002 року після Указу Президента Греції. Крім того Греція бере участь у європейських Програмах обслуговування One Stop Shop в Європі та Європейській мережі для доступного туризму. Метою цих програм є створення бази гідного комплексу послуг та інформування інвалідів про місця проживання та туристичні напрямки.

Передумови зростання туристичної галузі:

1. Закон про стимулювання інвестицій

2. Державні підприємства за участю приватних компаній

Поява нової форми державних підприємств за участю приватних компаній робить можливим участь в інвестуванні проектів з будівництва інфраструктури, включаючи будівництво причалів для яхт і експлуатацію термальних джерел

3. Національна стратегічна програма розвитку NSRF

Національна стратегічна програма розвитку (NSRF) на період 2007-2013р встановлює першочергові завдання з реалізації проектів у Греції з використанням структурних фондів, які надаються ЄС. Метою національне стратегічної програми розвитку Греції є забезпечення стабільного розвитку країни, з використанням 82 відсотків бюджету для інвестицій в регіональні проекти. Весь бюджет програми складає суму 40 мільярдів євро, NSRF сприятиме реалізації проектів, які безпосередньо або опосередковано пов'язані з розвитком сфери туризму, і в інвесторів будуть безліч можливостей брати участь у численних проектах.

Що стосується туризму, NSRF надає значну фінансову підтримку, виділяючи для цього бюджет в сумі 500 мільйонів євро до 2013 року. Основною метою національної стратегічної програми є збільшення попиту і поліпшення якості туристичного продукту на всіх рівнях. Засоби NSRF спрямовуються головним чином на:

  • Продовження туристичного періоду по всій Греції і зменшення його сезонного характеру

  • Рекламування образу Греції, як безпечної та привабливої країни для туристів, на міжнародному рівні

  • Зростання кількості іноземних гостей

  • Підтримка розвитку вітчизняного туризму.

У сфері туризму, кошти будуть вкладатися у вдосконалення яхтових причалів, розвиток особливих форм туризму, створення маршрутів з вивчення культурної спадщини, розвиток інфраструктури для зимового туризму, субсидування приватних інвестицій, відповідно до нового Закону про стимулювання інвестицій який був прийнятий в 2010 р. Очікується що готельні споруди на 95 тисяч місць будуть реконструйовані для підвищення якості туристичних послуг та для продовження туристичного періоду не обмежуватиметься літнім сезоном заохочуючи появу нових форм туризму.

Невід'ємною частиною програми розвитку грецького туризму є забезпечення їх самодостатності та і екологічності. Багато готелів і курортних комплексів встановлюють установки з виробництва сонячної енергії щоб зменшити свою залежність від вуглеводневого палива. Потреба в нових більш функціональних будівлях заводів з знесолення води ,ефективній системі енергопостачання, закритих системах постачання ресурсами і програмного забезпечення для систем контролю - це тільки деякі приклади де туризм зможе скористатися досягненнями нових технологій в майбутньому.

Греція рекламує свою унікальну екосистему та природні багатства, багато з яких знаходяться в списку Рамсарської конвенції. Деякі з цих місць, із самою різноманітною флорою і фауною в Європі, ідеальні для відвідування туристами. Всі незвичайні заняття, починаючи з спостереження за птахами і закінчуючи скелелазінням, у поєднанні з відповідними житловими зручностями, дуже популярні серед мандрівників, які бажають випробувати щось неординарне.

У зв'язку з тим, що Греція, маючи населення 11 мільйонів чоловік, щорічно прийматиме 17 мільйонів туристів, освіта і підготовка кадрів для роботи в сфері туризму має дуже важливе значення. Персонал, зайнятий в туризмі, говорить на багатьох мовах, володіє хорошою фаховою підготовкою для роботи з туристами і готовий задовольнити всі зростаючі вимоги. У всіх цих людей, починаючи з менеджерів і закінчуючи працюють у громадському харчуванні, полягає сила грецьких туристичних підприємств.

Усвідомлюючи важливе значення туризму для економіки Греції, Міністерство культури і туризму вважає формування правильної політики в галузі туризму однієї з ключових завдань грецького уряду. Міністерство Культури і Туризму координує свою різноманітну діяльність з іншими міністерствами, щоб забезпечити успішну стабільну і гнучку роботу туристичної галузі.

Грецька національна організація туризму (ЕОТ), під управлінням Міністерства Культури і Туризму, несе відповідальність за політику просування грецького туризму на міжнародний і вітчизняному ринок і під його відомством знаходяться декілька організацій, які займаються підготовкою кадрів для туризму, його розвитком, і нерухомістю.

Греція, як туристична країна, проводить екстенсивну рекламну кампанію на багатьох мовах в ЗМІ всього світу. Більше того, Греція завжди присутня на всіх міжнародних виставках туристичних продуктів, а також, співпрацює з найбільшими туроператорами і агентствами в усьому світі.

Про проблеми Греції говорять вже не перший місяць. Величезний борг за кредитами, які свого часу забезпечили грецьке економічне диво. Якби Греція не входила в зону Євровалюти, давно був би оголошений дефолт. А так інші країни, в яких ходить Євро, як можуть, рятують Грецію новими кредитами. Адже в разі краху Греції неминуче впадуть економіки всіх країн Єврозони. І тепер Греція має: непопулярні реформи, повішення податків, скорочення соціальних програм. Простіше кажучи, нащадки Сократа і Аристотеля затягують пояси.

Як бачимо, туризм займає далеко не останнє місце, але він також просто чекає капіталовкладень. Туризм в Греції приносить основну частину доходів в іноземній валюті.

І в той же час Греція залишається одним з найпопулярніших Європейських курортів, і туризм - важливе джерело поповнення бюджету, що ж буде з ним. Нічого з ним не буде. Туризм - екологічно чистий приплив грошей у країну, з мінімальною собівартістю. Крім того туризм розвиває будівництво, і забезпечує велику кількість робочих місць.

Територія Греції - місцевість з помірним теплим кліматом, багатою культурною історією, безліччю пам'яток, красивій різноманітною рослинністю. Економіка Греції понесла чималі збитки в зв'язку з відтоком туристів за два минулі роки. Але за 2011 рік ситуація кардинально змінилася. За звітом Асоціації грецьких туристичних підприємств приріст іноземних відпочиваючих склав аж 10,1% в порівнянні з минулим 2010 роком. Понад 8,5 мільйонів чоловік відвідали курорти Греції, найпопулярніші з них - о. Родос, о. Крит, о. Ікарія, півострів Аттика, м. Афіни, м. Дельфи. У Греції сезон відпочинку 2011 року ще не підійшов до завершення, але вже став одним з кращих за останні 3 роки.

Сильного зниження цін чекати не варто. Підвищення податків, і введення нових, а також зростання цін всередині країни не сприяють здешевленню турів. Але й дорожчати вони не будуть, інакше мандрівники змінять Грецію на Хорватію, Чорногорію, або навіть Туреччину і Єгипет.