Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pract_oop_02.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
695.3 Кб
Скачать

32

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Запорізький національний технічний університет

Методичні вказівки

до практичних робіт з дисципліни

Об’єктно-орієнтоване програмування”

для студентів професійного напряму 6.050101 «Комп’ютерні науки»

всіх форм навчання

2009

Методичні вказівки до практичних робіт з дисципліни “Об’єктно-орієнтоване програмування” для студентів професійного напряму 6.050101 «Комп’ютерні науки» всіх форм навчання /Укл.: Г.В. Табунщик, Н.О. Миронова. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2009. – 32 с.

Укладачі:

Табунщик Галина Володимирівна, канд.техн.наук, доцент

Миронова Наталя Олексіївна, асистент

Рецензент:

Субботін Сергій Олександрович, канд. техн. наук, доцент

Відповідальний за випуск:

Притула А. В., канд. техн. наук, доцент

Затверджено

на засіданні кафедри

“Програмних засобів”

Протокол № 5

від 12 січня 2009 р.

ЗМІСТ

ВСТУП 4

Практична робота №1 Лінійні одноСпрямовані списки 6

Практична робота №2 Лінійні двоСПРЯМОВАНі списки 12

Практична робота №3 Структури даних стеки і черги 16

Практична робота №4 Множини 22

Практична робота №5 РЯДКИ 26

ВСТУП

Дисципліна "Об'єктно-орієнтоване програмування" спрямована на отримання студентом базових знань та практичних навичок з основ сучасної технології створення складних програмних продуктів на базі ідей та принципів об'єктно-орієнтованого методу. Ці знання використовуються у розробках програмного забезпечення, інформаційних технологій, у проектуванні з урахуванням сучасних вимог у відношенні до надійності, якості інтерфейсу та ефективності програмних продуктів, що створюються. Отримані знання та практичні навички повинні служити базою для опанування у подальшому нових майбутніх систем програмування, що базуються на ідеях візуального програмування, CASE-технологіях, штучного інтелекту і т.і.

Сучасні парадигми програмування передбачають використання у програмах даних невизначеного об’єму та нелінійної структури. Зберігання та обробка таких даних за допомогою простих типів та елементарних структур даних є нераціональною та іноді навіть неможливою. Тому потрібно використовувати такі структури даних як динамічні структури, що забезпечують високу швидкість обробки нелінійних даних, а обмеження на розмір накладаються лише об’ємом віртуальної пам’яті.

У багатьох сучасних мовах програмування існують реалізації стандартних динамічних структур даних, проте для обґрунтованого та доцільного їх використання необхідно мати уявлення щодо їх організації.

Особливу увагу треба приділяти правильному оформленню звітів з практичних робіт. Звіт повинен містити: титульний аркуш (на ньому вказують назву мiнiстерства, назву університету, назву кафедри, номер, вид i тему роботи, виконавця та особу, що приймає звіт, рік); мету, варіант i завдання роботи; лаконічний опис теоретичних відомостей; блок-схеми алгоритмів вирішення задач; текст програми, що обов'язково містить коментарі; вхiднi та вихiднi дані програми; змістовний аналіз отриманих результатів та висновки.

Звіт виконують на білому папері формату A4 (210 x 297 мм). Текст розміщують тільки з однієї сторони листа. Поля сторінки з усіх боків – 20 мм. Аркуші скріплюють за допомогою канцелярських скріпок. Для набору тексту звіту використовують редактор MS Word: шрифт Times New Roman, 14 пунктів. Міжрядковий інтервал: полуторний – для тексту звіту, одинарний – для листингів програм і роздруківок даних. Приклад оформлення титульного аркуша наведений у додатку А.

Під час співбесіди студент повинний виявити знання про мету роботи, по теоретичному матеріалу, по змісту основних розділів розробленого звіту з демонстрацією результатів на конкретних прикладах.

Завдання підвищеної складності виконують студенти, що бажають отримати оцінку “А” за системою ECTS.

При виконанні практичних робіт необхідно використовувати компілятор, що підтримує стандарт ISO/IEC 14882 “Standard for the C++ Programming Language.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]