Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА для групп 31-32.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
118.27 Кб
Скачать

ТЕМА: ПЛАНУВАННЯ ТРУДОВИХ РЕСУРСІВ

1. Поняття трудових ресурсів та праці.

Баланс трудових ресурсів і ринку праці

Під трудовими ресурсами слід розуміти частину населення, яка володіє сукупністю необхідних фізичних та інтелектуальних здібностей для роботи в певній сфері застосування праці. В Україні до складу трудових ресурсів включається працездатне населення: чоловіки у віці від 16 до 60 років і жінки - від 16 до 55 років.

Праця - це діяльність людей, для якої характерні три основні ознаки: усвідомлення дій, енерговитратність, наявність корисного суспільно визнаного результату. Усвідомлення дій означає, що людина на перших порах створив у своїй свідомості модель дій, а після приступив до здійснення задуманих намірів. Якщо виходити з такого розуміння, то непоінформованість, інстинктивні дії не є працею.

У плануванні раціонального використання праці важливе місце займає баланс трудових ресурсів. У звітних балансах відображається фактичний стан трудових ресурсів на певну календарну дату. У планових балансах на основі аналізу використання трудових ресурсів з урахуванням завдань економічного і соціального розвитку визначаються ос ¬ новних джерела і форми забезпечення кадрами економіки, зрушень в пропорціях затрат праці між сферами і галузями економіки.

Структурно баланс трудових ресурсів (табл. 1) Складається з двох частин: ресурсної (наявність трудових ресурсів) і витратної (розподіл трудових ресурсів). Зауважимо, що обидві частини балансу повинні кореспондуватися.

Розробка балансу трудових ресурсів на плановий період заснована на узагальненні аналітичного матеріалу за станом і використанням трудових ресурсів у попередньому плановому періоді.

Таблиця 1

Принципова схема зведеного балансу трудових ресурсів, тис. осіб

Трудові ресурси

Рік

Зміни в плановому році відносно звітного

Звітний

Плановий

1

2

3

4

I. Трудові ресурси - всього (РТР)

У тому числі:

• населення в працездатному віці (Н п.в)

• населення пенсійного віку, зайняте в економіці

• підлітки віком 14-16 років

• працюючі пенсіонери (Рп)

II. Розподіл трудових ресурсів

1. За видами зайнятості:

• в громадському господарстві

У тому числі:

• особи, зайняті індивідуальною трудовою діяльністю в кооперативах (Ітдк)

• особи віком від 16 років, що навчаються з відривом від виробництва (У)

2. За сферами виробництва:

• у виробничій сфері

• у нематеріальній сфері

3. По галузях:

• промисловість

• сільське господарство

• будівництво

• транспорт

• зв'язок

4. За громадськими групами:

• робітники і службовці

• працівники сільського господарства

• одноосібники і некооперірованні кустарі, орендарі та члени кооперативів, які зайняті в приватному підсобному господарстві, фермери

5. Чисельність безробітних (Чб)

Серед показників, що визначають рівень розвитку держави, важливе місце займає обґрунтування чисельності трудових ресурсів та зайнятості населення.

Показники трудових ресурсів та зайнятості розраховуються з урахуванням демографічних, економічних і соціальних чинників.

Баланс ринку праці. Ринок праці, як і ринки капіталів, товарів, цінних паперів, - одна зі складових ринкової економіки. Об'єктом купівлі-продажу на ринку праці є право на використання робочої сили. При цьому предметом торгівлі є не тільки певний вид праці, а й час його використання. Стан ринку праці, з одного боку, характеризується рівнем зайнятості населення, з іншого - рівнем безробіття.

Ринок праці - найбільш складний елемент економіки, який можна визначити як систему соціально-економічних відносин між власниками робочої сили, яким необхідна робота за наймом, і власниками засобів виробництва, Які визначають попит на найману робочу силу з метою її залучення в суспільне виробництво, а також її функціонування і відтворення, розподіл і перерозподіл.

В умовах ринку фактор праці припускає адекватну ринкову оцінку, яка формується при взаємодії попиту та пропозиції. Попит на ринку праці є похідною від попиту на товари і послуги, а також продуктивності праці. Пропозиція на ринку праці залежить безпосередньо від ціни праці: при підвищенні заробітної плати працівник відмовляється від дозвілля на користь збільшення свого робочого часу.

Активне регулювання ринку праці передбачає наявність розгалуженої інфраструктури робочої сили, основними елементами якої є служба зайнятості (біржа праці); центри підготовки кадрів; фонд зайнятості; комерційні центри підготовки, Перепідготовки та працевлаштування; державний фонд сприяння підприємництву; пенсійний фонд; фонди милосердя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]