Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
292.86 Кб
Скачать

64.Зарубіжний досвід створення місцевих позабюджетних фондів.

Органи місц самоврядування багатьох заруб країн мають право утворювати позабюджетні фінансові фонди.

Так, комунам у Франції дозволено брати участь у створенні гарантійних фондів при кредитних установах, які надають гарантії з кредитів заново створеним підприємствам.

У багатьох країнах (напр.,США) створ. страхові фонди для забезп-ня гарантованих умов поверне-ння коштів, залучених від муніципальних позик.

Зак-во Польщі не передбачає права органів місц. самоврядування на створення позабюдж фондів. Разом з тим на рівні воєводств тут функціонують позабюдж фонди охорони навколиш.середовища.

У регіонах, які спеціалізуються на видобутку сировини, створюються регіональні цільові фонди. Вони пов'язані з проблемою джерел фінансування господарств цих регіонів, після того, як запаси сировини вичерпуються; і створені для перепрофілювання їхньої економіки. В країнах Близького Сходу створено спец.нафтові фонди.

66.Комун.Власність

Це самост. форма власності, яка, за Конст. У., є власністю терит. громади. Комун. в-ть є самост. і рівно прав. формою власності поряд з такими, як держ. та приватна. За екон. природою це колективна форма власності. Терит. громада є колективним власником коштів, об’єктів і майна комун. власності.

Із запровадж. комун. власності в Україні органи місц. самовр. мають власну юридично оформлену самостійну фін.-екон. базу.

Термін комун. власність вживається як загальноприйн. поряд із терміном муніцип. власність у багатьох зарубіжних країнах.

67. Муніципальна власність

одна з форм колективної власності, що перебу-ває в користуванні, володінні й розпорядженні терит колективів та їхніх виборних органів місц самоврядування. Назва муніцип .власність є синонімом поняття комунальна власність.

Термін комунальна власність вживається як загальноприйнятий поряд із терміном муніципальна власність у багатьох зарубі країнах.

68. Субєкти права комун.Власності

Суб’єктом права ком. влас. за Конст. є тер. громада, а від її імені – представницький орган місц. самовряд., що обирається жителями міста, села, селища або об’єдн. сіл.

Виконавчі органи місц. самовар. можуть здійсн. з об’єктами комун. влас-ті всі майнові операції, передавати їх у постійне або тим час. користування фіз. та юр. особам, здавати в оренду, продавати і купувати, приватиз.

70. Нові правовві засоби функ-ня комунал власності та її екон природи

Комун власність запровад-ся як форма власності, якої до цього часу не було в У. Комун, власність є власністю відповідної територ громади. сама територ громада розгляд-ся як спільність громадян У. - жителів міста, села чи селища або добровіл об'єднання жителів кількох сіл, цю утворює окреме поселення.

Суб'єктом права комун.власності є терит громада, а від її імені - представницький орган місц самоврядування.

Комун, власність є самостійною і рівноправною формою власності поряд з такими, як державна, приватна та ін.

За своєю екон комун.власність є колективною власності, оскільки відображає колективного присвоєння жителями міст, сіл, селищ та об'єднань сіл коштів, об'єктів і майна цієї власності. Територіальна громада є колективним власником коштів, об'єктів і майна комунальної власності.