Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нав мет мол 2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
432.64 Кб
Скачать

2.3. Класифікація страхування за формами проведення. Специфічні принципи, на підставі яких реалізується добровільне та обов’язкове страхування

Страхування проводиться у двох формах: обов’язкове та добровільне страхування. Співвідношення добровільного та обов’язкового страхування у різних країнах відрізняються, це залежить від стану та розвитку економіки тої чи іншої країні та місця страхування у системі економічних відносин.

Добровільне страхування - це страхування, яке здійснюється на основі договору між страхувальником і страховиком. Загальні умови і порядок здійснення добровільного страхування визначаються правилами страхування, що встановлюються страховиком самостійно. У статті 6 Закону України «Про страхування» вказані види добровільного страхування, які укладають страхові компанії України. Перелікуємо тільки окремі з них:

- страхування від нещасних випадків;

- страхування майна юридичних та фізичних осіб;

- страхування вантажів та багажу (вантажобагажу);

- страхування кредитів (у тому числі відповідальності позичальника за непогашення кредиту);

- страхування інвестицій; та інші види добровільного страхування.

Для здійснення обов'язкового страхування Кабінет Міністрів України встановлює порядок та правила його проведення, форми типового договору, розміри страхових сум та максимальні розміри страхових тарифів або методику актуарних розрахунків. У статті 7 Закону України «Про страхування» вказані види обов'язкового страхування, які здійснюються в Україні. Зупинимося тільки на окремих з них:

- страхування спортсменів вищих категорій;

- страхування життя і здоров'я спеціалістів ветеринарної медицини;

- особисте страхування від нещасних випадків на транспорті;

- страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів;

- страхування цивільної відповідальності оператора ядерної установки за ядерну шкоду, яка може бути заподіяна внаслідок ядерного інциденту;

- страхування цивільної відповідальності суб'єктів космічної діяльності;

- страхування професійної відповідальності осіб, діяльність яких може заподіяти шкоду третім особам, за переліком, встановленим Кабінетом Міністрів України;

- страхування цивільної відповідальності громадян України, що мають у власності чи іншому законному володінні зброю, за шкоду, яка може бути заподіяна третій особі або її майну внаслідок володіння, зберігання чи використання цієї зброї та інші види обов’язкового страхування.

Існують особливості, на підставі яких реалізується добровільне та обов’язкове страхування:

► Добровільне страхування передбачає реалізацію бажання потенціального страхувальника взяти участь у процесі страхування. Обов’язкове страхування проводиться незалежно від бажання страхувальника, а здійснюється на основі відповідних законодавчих актів.

► Договори добровільного страхування укладаються на визначений строк, який, як правило, вибирає страхувальник при укладанні договору. Договори обов’язкового страхування існують, у більшості випадків, без конкретного строку страхування на основі встановленого законодавства.

► Договори добровільного страхування вступають у силу тільки після сплати страхувальником платежу або його частини. Договори обов’язкового страхування, як правило, вступають у силу автоматично незалежно від уплати платежу.

► та інші принципи.