Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Операцiйнi системи та середовища6.05.07(Антонов...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
801.79 Кб
Скачать

5 Операційна система unix

5.1 Загальна характеристика ос сімейства unix

Операційна система UNIX є об’єднанням багатьох операційних систем, які мають різні назви й особливості, але однакову архітектуру, користувацький інтерфейс та середовище програмування. Головні ідеї ОС UNIX виникли 1965 року під час розробляння багатозадачної багатокористувацької ОС розподілу часу в Bell Telephone Laboratories разом з Масачусетським інститутом технології. Авторами ОС UNIX є Кен Томпсон та Деніс Рітчі, які 1971 року запропонували цю операційну систему для роботи в патентному відділі Bell Labs. Перші версії UNIX було написано на асемблері, але потім ядро ОС було переписано повністю мовою С, що сприяло популярності системи [6].

Основні версії системи: BSD, FreeBSD, SystemV Release (SVR4, SVR6), вільно розповсюджувану версію UNIX під назвою LINUX – розроблено в університеті Гельсинки Лінусом Горвальдсом. Усі ОС сімейства підтримують стандарт POSIX (переносимий інтерфейс операційної системи для обчислювального середовища), незалежний від апаратної платформи. Багато програмістів, котрі працюють в мережі, зробили власний внесок в удосконалення UNIX. Система легко розширюється, є зрозумілою для користувачів та надійною. Основні риси UNIX, які визначають її “живучість”, є такі:

  • Незважаючи на те, що, за оцінками одного з її творців Деніса Рітчі, система, написана мовою С, мала на 20...40 % більший розмір, а продуктивність була на 20 % нижча за аналогічну, написаної мовою асемблера, саме написання системного коду мовою високого рівня С зробило її простішою для розуміння, змінювання та перенесення на інші платформи.

  • UNIX — багатозадачна багатокористувацька система з широким спектром послуг. Один потужний сервер може обслуговувати запити численної кількості користувачів. UNIX-система може виконувати різноманітні функції: працювати як обчислювальний сервер, який обслуговує сотні користувачів; як сервер бази даних; як сервер мережі, що він підтримує найважливіші сервіси мережі (telnet, ftp, електронну пошту, службу імен DNS тощо), або навіть як мережний маршрутизатор.

  • Наявність стандартів. Незважаючи на різноманітність версій UNIX, підгрунтям всього сімейства є принципово однакові архітектура й низка стандартних інтерфейсів. Досвідчений адміністратор не надто напружуючись здатен обслуговувати іншу версію системи; для користувачів перехід на іншу версію може статся непомітним.

  • Простий, але потужний модульний користувацький інтерфейс. Маючи у своєму розпорядженні набір утиліт, кожна з яких розв’язує вузьке спеціалізоване завдання, можна конструювати з них складні комплекси.

  • Використання єдиної, легко обслуговуваної ієрархічної файлової системи. Файлова система — це не лише доступ до даних, які зберігаються на диску. Через уніфікований інтерфейс файлової системи здійснюється доступ до терміналів, принтерів, магнітних стрічок, мережі й навіть до пам’яті.

  • Велика кількість додатків, у тому числі вільно поширюваних, розпочинаючи від найпростіших текстових редакторів і завершуючи потужними системами керування базами даних.