Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№11 сам вивчення 2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
2.41 Mб
Скачать
    1. Зброя масового ураження

Серед сучасних засобів війни особливе місце займає зброя масового ураження, до якої відноситься ядерна, хімічна і біологічна зброя. Ядерною зброєю називають зброю, уражаюча дія якої базується на використанні енергії, що виділяється у виді вибуху при ядерних перетвореннях.

Ядерний вибух — некерований процес вивільнення великої кількості теплової і променевої енергії в результаті ланцюгової ядерної реакції ділення за дуже малий проміжок часу. По своєму виникненню ядерні вибухи є або продуктом діяльності людини на Землі, або природними процесами на деяких видах зірок. Штучні ядерні вибухи в більшості випадків використовуються як надпотужна зброя для знищення великих об'єктів і великої кількості військ супротивника, але також мають і мирне застосування — для знищення перепон в горах, наукових дослідженнях.

Типи ядерних вибухів: надземний, підземний, космічний, підводний.

Енергія ядерних вибухів — від кілотонн до десятків мегатонн тротилового еквіваленту.

Фактично надпотужними ядерними вибухами являються вибухи наднових зірок.

Наслідки ядерного вибуху. Ядерний вибух — джерело різноманітних випромінювань. Це випромінювання, що називається проникаючою радіацією, викликає ряд характерних тільки для ядерного вибуху наслідків. Нейтрони і високоенергетичні гама-промені, взаємодіючи з атомами навколишнього середовища, видозмінюють їх стабільні ізотопи в радіоактивні — це явище називається «наведена радіація». При ядерному вибуху утворюється велика кількість них ізотопів, тому забруднення місцевості, на якій відбувся вибух, може тривати тисячоліттями, хоча інтенсивність випромінювання з часом зменшується. Також уражаюча дія ядерного вибуху визначається світловим випромінюванням, повітряною ударною хвилею, електромагнітним імпульсом.

Застосування ядерних вибухів. Ядерний вибух знайшов собі ряд застосувань. Серед них мирне і військове. Природньо, що велика потужність ядерного вибуху привернула увагу військових. За допомогою нього дуже легко знищити важливі об'єкти ворога, а також великі міста (саме тому ядерну зброю вважають зброєю масового ураження). Ядерний вибух знайшов застосування і в мирних цілях. Наприклад, швидке риття каналів, підземних місткостей тощо.

Гіпотеза, що пояснює спалахи на Сонці. Одною з гіпотез, пояснюючих спалахи на Сонці є замкнення силових ліній магнітного поля на окремих ділянках Сонця, що спричиняє сильний розігрів плазми (йонізованого газу) до таких температур, при яких починається термоядерна реакція (реакція взаємодії між ядрами атомів, можлива при дуже великих температурах, якщо некерована — викликає термоядерний вибух), що приводить до термоядерного вибуху. Таким чином, спалахи на Сонці — не що інше, як ядерні вибухи. Існує також клас карликових зірок, де цей процес проходить не на окремій ділянці, а на всій зорі цілком.

2. Одиниці вимірювання радіації

Основними дозиметричними величинами, за допомогою яких оцінюється дія радіації на людину, є поглинута і еквівалентна доза її опромінювання (таблиця 20). Еквівалентна доза - дозиметрична величина для оцінки шкоди здоров'ю, людини від дії іонізуючого випромінювання будь-якого складу, дорівнює добутку поглинутої дози на коефіцієнт якості. Експозиційна доза визначається тільки для повітря при γ- і рентгенівському випромінюванні.

Поглинута доза - це основна дозиметрична величина для оцінки радіаційної небезпеки.

Коефіцієнт якості випромінювання (К) дорівнює: для γ і β випромінювання одиниці; для λ випромінювання - двадцяти.

Одиниці вимірювання доз радіації

Дози

Одиниці вимірювання

Переведення одиниці

СІ

Не системні

Експозиційна

Кулон на кг повітря

( Кл/кг)

Рентген (р.)

1 Кл/кг = 3876 р.

Поглинута

Грей (Гр.)

Рад

1 Гр = 100 рад 1 рад = 0,87 р.

Індивідуальна еквівалентна

Зіверт (Зв)

Бер

1 Зв = 100 бер

1 рад = 0,87 бер