Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№12 сам вивчення 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
520.7 Кб
Скачать

Шлейф хмари

Рис. 58. Схема руху радіоактивної хмари і виникнення шлейфу

Спочатку з хмари випадають крупніші частинки, які мають високий ступінь активності. Із збільшенням відстані від місця вибуху випадають дрібніші частинки з меншим ступенем активності. Внаслідок випадання, радіоактивних речовин на місцевості виникають небезпечні зони. Їх умовно можна поділити на чотири зони: А,Б,В і Г.

Рис. 59. Виникнення небезпечних радіоактивних зон

Зона А - зона помірного радіоактивного зараження. Рівень радіації на її зовнішній межі –

8 Р/год., на внутрішній - 80 Р/год. Площа зони А становить біля 70 - 80 % площі радіоактивного зараження місцевості. В зоні А роботи на виробничих підприємствах не зупиняють. Населення діє згідно з режимом радіаційного захисту, прийнятим для даної місцевості і рішенням начальника і штабу ЦО.

Зона Б - зона сильного радіоактивного зараження. Рівень радіації на зовнішній межі - 80Р/год, на внутрішній - 240 Р/год. Площа зони Б становить біля 10 % площі радіоактивного зараження. В зоні Б роботи на виробничих підприємствах припиняються на 1 добу і більше - згідно з режимом радіаційного захисту, прийнятим для даної території, а також згідно з рішенням керівництва ЦО (начальників ЦО області, району, штабів ЦО).

Зона В - зона небезпечного радіоактивного зараження. Рівень радіації на зовнішній межі - 240 Р/год., на внутрішній - 800 Р/год. Площа зони В становить біля 8 - 10 % площі радіоактивного зараження місцевості. Для захисту населення від радіаційного опромінення використовуються сховища, і протирадіаційні укриття, а також засоби індивідуального захисту органів дихання. Роботи на промислових підприємствах припиняються на 1 - 4 доби і більше - згідно з режимом радіаційного захисту і рішенням керівництва цивільної оборони.

Зона Г - зона надзвичайно небезпечного зараження. На зовнішній межі зони Г рівень радіації 800 Р/год., а доза випромінювання до повного розпаду радіоактивних речовин - 4000Р. Роботи в зоні Г припиняються, населення. укривається в сховищах і протирадіаційних укриттях і діє згідно з вказівками керівників ЦО, які передаються через штаби ЦО.

Місцевість вважається зараженою, якщо рівень радіації через одну годину після вибуху становить: в мирний час - 0,2 Р/год., в воєнний час - 0,5 Р/год.

Оцінка радіаційної обстановки є обов'язковим елементом роботи начальників штабів цивільної оборони. Проводиться вона для прийняття необхідних заходів по захисту населення, які забезпечують виключення або зменшення радіоактивного опромінення, а також визначення найбільш доцільних дій населення і формувань ЦО на зараженій місцевості.

Оцінка радіаційної обстановки передбачає:

  • визначення і нанесення на карту (схему) зон радіоактивного зараження та рівнів радіації в окремих точках місцевості;

  • вирішення основних типових завдань за різними варіантами дій населення формувань ЦО, а також виробничої діяльності промислових підприємств (об'єктів )в умовах радіоактивного зараження;

  • аналіз отриманих результатів;

  • вибір найбільш доцільних варіантів дій, при яких виключаються або зменшуються радіаційні втрати.

Характеристики зон радіоактивного забруднення (зараження) місцевості при аваріях на АЕС з ядерним вибухом реактора приведені в таблиці 24. Умовами проживання і трудової діяльності населення без обмеження по радіаційному фактору є одержання додаткової дози за рахунок забруднення довкілля радіоактивними ізотопами дози, що не перебільшує межі опромінювання, які встанов-лені Державними гігієнічними нормативами "Норми радіаційної безпеки України (НРБУ- 97)".