Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міфічні країни.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
94.72 Кб
Скачать

Гіперборея

Гіперборея — в давньогрецькій міфології легендарна північна країна, місце проживання блаженного народу гіпербореїв. Назва дослівно означає «за північчю», «за Бореєм».

За Ференіком, вони виросли з крові древніх титанів. Гіпербореїв згадує Алкей в гімні Аполлону. Про них йшла мова в поемі Симія Родоського «Аполлон». За Мнасеєм, сьогодні вони називаються дельфами.

В країні гіпербореїв час від часу з'являється і сам покровитель — Аполлон в колісниці, що запряжена лебедями, щоб в визначений час літньої спеки повернутися в Дельфи. Гіпербореї, разом з ефіопами, феаками, лотофагами належать до народів, що близькі з богами. Так само як їхній покровитель Аполлон, гіпербореї художньо обдаровані. Блаженне життя у гіпербореїв супроводжується піснями, танцями, музикою та бенкетами; постійні веселощі та побожні молитви характерні для цього народу — жреців і слуг Аполлона. Геракл приніс оливу від гіпербореїв у витоків Істра в Олімпію.

За Діодором Сицилійським, гіпербореї в гімнах неспинно оспівують Аполлона, коли він з'являється в них кожні 19 років. Гіпербореї могли б жити і тисячу років, але коли хтось утомлювався життям, міг його вкоротити, кидаючись зі скелі в море.

Зазвичай Гіперборея асоціюється з північною країною - Росією, а гіпеpбоpеї - із слов'янами і росіянами.

Проведений аналіз тих, що дійшли до наших днів старогрецьких, староіндійських і древнеперсидських літературних джерел, а також прадавніх міфів північних народів світу (кельтів, скандінавів, карелів, фіннів, слов'ян і росіян) дозволив сучасним ученим скласти узагальнений портрет народу, якого історики Еллади називали гіперборейцями і який, по свідоцтвах античних істориків, реально проживав на північному Сході Європи в умовах Золотого Століття.

Легенди про Гіперборею зв'язуються з теорією про полярну прабатьківщину людства. Якщо Атлантида символізувала сакральний духовний центр Заходу, Агартха – Сходу, то Гіперборея – Півночі. Етимологія слова сходить до позначення тих, хто живе за Бореєм, тобто за обителлю північного вітру. Багато античних авторів – наприклад, Пліній Старший – говорили про гіперборей як справжнього історичного народу. Сама Гіперборея існує в контексті міфологами про її походження від містичного континенту Арктогеї. Сюжетна канва «Землі Саннікова» В. А. Обручева сходить до легенд про збереження на Крайній Півночі скалків древньої цивілізації.

На карті фламандського картографа Герарда Меркатора Гіперборея була змальована у вигляді архіпелагу з чотирьох островів, розділених повноводними річками. У самому центрі країни розташовувалася уселенська гора прапредків індоєвропейських народів – Міру. Інша назва Гіпербореї, введена в обіг Вергилієм, – Ultima Thule, тобто «крайній Тулі». Тема Тулі в гіперборейській міфології стала предметом різних езотеричних віддань. Північна острівна прабатьківщина зв'язувалася в просторовому ракурсі з Країною щастя, в тимчасовому – із золотим століттям. Вона, як і Атлантида, символізувала езотеричні знання і сакральність. Ідеоміф про Гіперборею співвідносився з історіософією уселенського занепаду. Розташовані на півночі острови Блаженних викликали асоціації як з раєм, так і царством Аїда. Зустріч Одіссея з душами померлих відбувається в поясі полярної ночі. Інколи спадкоємицею Гіпербореї називають Росію.

У античній міфології гіперборейці вважалися нащадками титанів, учасниками титаноманії, ворогами олімпійців. Тому в сприйнятті еллінів вони символізували ворожого варвара. З іншого боку, гіперборейці навряд чи головні адепти культу Аполлона. Вони доставляли багаточисельні дари в його святилищі на Делосе. Ім'я (гіпербореєць) використовувалося як один з епітетів Аполлона. Збереглося декілька зображень божества, що летить до Гіпербореї. Ода грецького поета Пін дару була присвячена Гераклу Гіперборейському: у гіперборейську землю грецький герой відправився для видобутку кирінейської лані. Там же Персей Гіперборейський оволодів крилатими сандалями і переміг Медузу-горгону. Особливо важливим для гіперборейців був культ лебедів. Овідій навіть стверджував, що тіла гіперборейців покриті легким лебединим пір'ям.

Сучасні адепти гіперборейської теорії протиставляють древню північну цивілізацію Атлантиді. Гіперборея по відношенню до містичного материка Заходу вважається або більш древньою країною, або ворожою по відношенню країною по відношенню до нього. Північна традиція протиставляється західною.