Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Збер.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
467.97 Кб
Скачать

Підготовка сховищ до закладки картоплі, овочів і плодів на зберігання

48. Однією з найважливіших умов, що забезпечує зберігання картоплі, овочів і плодів є підготовка сховищ до прийому і зберігання, що починається відразу після звільнення їх від залишків картоплі й овочів врожаю минулого року.

49. Сховища і територію, що прилягає до них очищають від відходів, непридатних до використання картоплі, овочів, плодів і сміття. Усе сміття, відходи і непридатні до використання картопля, овочі і плоди утилізують у встановленому порядку.

50. Засіки розбирають, підлогові розподільники повітря, тару й інвентар виносять зі сховищ, очищають від бруду, промивають, просушують і при необхідності ремонтують.

51. Для просушування сховищ відкривають усі двері, люки і вентиляційні труби. Ретельно перевіряють стан перекриттів, покрівлі, ізоляції, особливо в місцях, де було промерзання і течі. Перевіряється стан опалювальних систем у сховищах.

Після ремонту сховищ і просушки устаткування, що демонтувалося встановлюють на свої місця, інвентар вносять у сховища.

52. За 20–25 днів до завантаження картоплею й овочами овочесховища піддають дезінфекції з використанням сірчистого чи газу розчину формаліну. Мета дезінфекції – знищити мікроби, що залишилися в сховищах від торішніх овочів, що можуть викликати захворювання у овочів, які знову надійшли на збереження. Температура в сховище при дезінфекції повинна бути не нижче +15... +16° С.

Усі двері закривають наглухо, люки, вентиляційні труби щільно закривають, щілини замазують глиною.

53. Дезінфекцію сховищ шляхом окурювання сірчистим газом дозволяється проводити тільки в протигазах під керівництвом фахівця-дезінфектора з дотриманням усіх запобіжних заходів.

54. При газації дерев'яних сховищ сірку застосовують з розрахунку 50 г на 1 м3 приміщення, для кам'яних і залізобетонних сховищ норми витрати сірки знижуються вдвічі. Спалювання сірки роблять у спеціальних апаратах (жаровнях) з палаючим вугіллям, на яке насипається сірка.

Сховище що окурювалося повинно залишатися закритим не менш доби, після чого його відкривають для провітрювання і просушують.

Сховища, розташовані під житловими будинками, окурювати забороняється.

55. Для дезінфекції сховищ можна використовувати формалін. Норма витрати міцного розчину формаліну, що містить не менш 36% формальдегіду, – 30 мл на 1 м3 приміщення. Дезінфекцію формаліном варто проводити за допомогою обприскувача при температурі в сховище не нижче 16– 18° С з відносною вологістю повітря 95–97%. При цих умовах токсичність формаліну зростає і дезінфекція більш ефективна. У період підготовки сховищ необхідно провести дезінфекцію тари і інвентарю, що були у вживанні.

56. Таким же порядком проводиться підготовка контейнерів і ящиків до закладки картоплі й овочів.

57. Після дезінфекції за два тижні до прийому овочів усі дерев'яні і кам'яні частини сховища білять вапняним розчином, приготовленим з розрахунку 2,5 кг свіжогашеного вапна і 50 г мідного купоросу на відро води місткістю 12,3 л. Це кількість розчину витрачається на побілку 20 м2 поверхні.

58. Для того щоб у сховище не проникали гризуни, треба залити в щілині хлорне вапно і закрити всі отвори битою цеглою і склом, а потім залити цементним розчином.

1 Введено в дію наказом Мінистра оборони СРСР 1979 р. № 260.