Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне та сімейне право.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Тема 21. Недійсність шлюбу

Роль і значеня теми зумовлена тим, що сімейне право є однією з найактуальніших галузей права, оскільки воно регулює особисті немайнові та пов'язані з ними майнові відносини, що виникають зі шлюбу, споріднення, усиновлення та взяття дітей на виховання. Це обумовлено як вдосконаленням системи українського сімейного законодавства, так й підвищеною увагою держави до питань сім'ї, материнства, батьківства та дитинства.

Ключові слова: Недійсний шлюб. Шлюбний вік. Право на шлюб. Принцип добровільності при укладанні шлюбу. Принцип одношлюбності. Фіктивний шлюб. Небезпечна хвороба. Тяжка хвороба. Фіктивний шлюб. Неукладений шлюб.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: основні постулати сімейного права, опанувати інструментарій сімейного права.

Уміти самостійно аналізувати їх законодавче оформлення, оволодіти основними навичками практичного використання сімейно-правових засобів.

Перелік нормативних актів до вивченя теми:

  1. Конституція України від 28.06.1996 р., № 254к/96-ВР // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - № 30. - Ст. 141.

  2. Сімейний кодекс України від 10.01.2002 р. // Офіційний Вісник України. – 2002. - №7. – Ст. 101.

  3. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р., №435-ІV // Відомості Верховної Ради України. – 2003. - №№ 40-44. - С. 356.

Поняття недійсного шлюбу. Відмежування недійсного шлюбу від неукладеного. Підстави визнання шлюбу недійсним. Шлюб, який є недійсним. Порушення вимоги щодо одношлюбності як підстава для визнання шлюбу недійсним. Реєстрація шлюбу між особами, які є родичами прямої лінії споріднення, а також між рідними братом і сестрою як підстава для визнання шлюбу недійсним. Реєстрація шлюбу з особою, яка визнана недієздатною як підстава для визнання шлюбу недійсним. Заінтересовані особи, які мають право звернутися з заявою до органу державної реєстрації про анулювання актового запису про шлюб. Шлюб, який визнається недійсним за рішенням суду. Порушення принципу добровільності як підстава для визнання шлюбу недійсним. Фіктивність шлюбу як підстава для визнання шлюбу недійсним. Шлюб, який може бути визнаний недійсним за рішенням суду. Реєстрація шлюбу між усиновлювачем та усиновленою ним дитиною з порушенням вимог, встановлених Сімейним кодексом України. Реєстрація шлюбу між двоюрідними братом та сестрою; між тіткою, дядьком та племінником, племінницею як підстава для визнання шлюбу недійсним. Приховування тяжкої хвороби або хвороби, що є небезпечною для іншого з подружжя та (або) їх нащадків як підстави для визнання шлюбу недійсним. Недосягнення шлюбного віку і неотримання права на шлюб як підстава для визнання шлюбу недійсним. Порядок визнання шлюбу недійсним. Коло осіб, які мають право на звернення до суду з позовом про визнання шлюбу недійсним. Визнання шлюбу недійсним після його припинення. Час, з якого шлюб є недійсним. Правові наслідки визнання шлюбу недійсним. Особливі правові наслідки недійсності шлюбу. Права та обов’язки батьків і дитини, яка народилася у недійсному шлюбі.