Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторне заняття біол 2 сем.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
779.26 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЧЕРКАСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

Навчально-науковий інститут природничих наук

РОБОЧИЙ ЗОШИТ

З КУРСУ „НЕОРГАНІЧНА ХІМІЯ ”

спеціальність 6.040102 - біологія

студента І - курсу

_________________________________________________

Прізвище, ім’я, по-батькові

Черкаси 2012

Курс неорганічної хімії належить до природничих наук, які вивчають світ, що оточує нас. Фундаментальна дисципліна “Неорганічна хімія”є базовою для засвоєння студентами 1 курсу аналітичної, фізичної, колоїдної, органічної, біологічної хімії, які входять до навчального плану підготовки за спеціальністю “Біологія”.

Основою вивчення загальної та неорганічної хімії є усвідомлення прояву фундаментальних закономірностей будь-яких процесів у природі в хімії (вчення про напрям хімічних процесів (хімічна термодинаміка), вчення про швидкість хімічних реакцій (хімічна кінетика), теорія будови речовини і періодична зміна властивостей елементів та їх сполук).

Метою вивчення курсу є:

– оволодіння основними закономірностями взаємозв’язку між будовою та хімічними властивостями речовини, структурою хімічних сполук та їх біологічною активністю;

– навчитися прогнозувати перетворення неорганічних сполук на основі законів хімії та типових властивостей цих сполук.

Основними завданнями вивчення курсу “Неорганічна хімія” є:

– навчання прийомам розумової роботи, оволодіння хімічною мовою, дотримання техніки безпеки при виконанні хімічного експерименту, вироблення умінь і навичок поводження з хімічними реактивами, самостійної постановки навчального хімічного експерименту, усвідомлення багатосторонніх зв'язків хімії з іншими науками;

– відображення сучасного стану і тенденцій розвитку неорганічної хімії;

– вивчення особливостей хімічних процесів в організмі людини і в побуті, елементів життя і біометалів та біологічної ролі цих хімічних елементів; стану хімічних елементів організмі людини.

Студент повинен вміти:

– самостійно працювати з навчальною та довідниковою літературою;

– володіти основними прийомами та технікою виконання хімічного експерименту;

– користуватися хімічним посудом, основними хімічними рективами (кислоти, луги, солі) та розчинниками;

– правильно використовувати номенклатуру нерганічних сполук;

– проводити необхідні розрахунки та готувати розчини із заданою концентрацією розчинених речовин;

– прогнозувати можливість утворення осадів при змішуванні розчинів з певною відомою концентрацією розчиненої речовини.

Студент повинен знати:

– сучасний понятійний апарат неорганічної хімії; основні категорії хімії; рівні організації речовини, які вивчає хімія (атомарний, молекулярний, надмолекулярний, макроформи організації речовини);

– теоретичні основи сучасного вчення про будову речовини;

– теорії і закони неорганічної хімії (теорію електролітичної дисоціації, теорію сильних електролітів, періодичний закон, закон дії мас);

– залежність властивостей хімічних сполук від положення в періодичній системі хімічних елементів Д.І.Менделєєва елементів, що їх утворюють;

– особливості хімічних процесів в організмі людини і в побуті;

– елементи житгя і біометали, біологічну роль цих металів;

– шляхи надходження хімічних елементів в організм людини; стан елементів життя і біометалів у організмі людини;

– правила охорони праці та техніки безпеки при виконанні хімічного експерименту, поводження з хімічними реактивами.

Правила роботи в лабораторії неорганічної хімії

В хімічній лабораторії дозволяється працювати лише при наявності білого халата. Кожний студент має постійне місце роботи, яке повинен тримати в чистоті, не захаращувати його сторонніми предметами, що не мають відношення до роботи.

Приступати до виконання лабораторної роботи дозволяється лише після засвоєння теоретичного матеріалу за підручником, методичними посібниками та конспектами лекцій, техніки виконання лабораторної роботи, запису відповідних рівнянь реакцій в робочому зошиті.

Сипучі реактиви слід набирати лише сухим шпателем; надлишок реактиву не можна знову висипати у склянку з реактивом, щоб не забруднити його; після відбору реактиву слід відразу ж закрити склянку з ним пробкою чи кришкою, щоб не сплутати їх. Концентровані кислоти, луги, леткі речовини розміщують у витяжній шафі, виносити їх звідти суворо забороняється.

Всі досліди виконують лише в чистому посуді. Після кожного експерименту посуд відразу ж необхідно помити.

Після виконання дослідів відходи виливають у банки для зливання, а реактиви, що дорого коштують, – у спеціально призначений посуд.

Після закінчення роботи необхідно вимити пробірки, здати їх черговому, прибрати своє робоче місце, вимкнути електроприлади, електроосвітлення,закрити крани з водою і вимити руки.

Техніка безпеки

1. Всі досліди з небезпечними і токсичними речовинами (бромом, йодом, оксидами нітрогену тощо), сильнопахнучими, леткими речовинами, концентрованими кислотами та лугами, а також нагрівання та прожарювання необхідно проводити лише у витяжній шафі.

2. При нагріванні та кип'ятінні розчинів у пробірці треба користуватися пробіркотримачем і тримати пробірку так, щоб її отвір був направлений у протилежний бік від тих, хто працює поруч.

3. Досліди з вогненебезпечними речовинами (наприклад, ефіром, ацетоном, бензеном тощо) виконувати якомога далі від вогню та увімкнутих електроплиток, нагрівати легкозаймисті речовини можна лише у спеціальному посуді на попередньо нагрітій водяній бані. Всі роботи з необхідно проводити лише у витяжній шафі.

4. Категорично забороняється брати речовини руками і пробувати їх на смак. Нюхати речовини можна лише обережно направляючи на себе гази чи пару легкими рухами рук. Не нахилятися над посудом і не вдихати на повні груди!

5. Під час роботи необхідно слідкувати за тим, щоб речовини не потрапляли на руки та обличчя, тому що деякі з них (кислоти, луги тощо) викликають пошкодження шкіри та слизових оболонок.

6. Лужні метали та кристалічні луги необхідно брати тільки пінцетом або спеціальними щипцями.

7. При розведенні концентрованих кислот треба вливати воду в кислоту (а не навпаки!!!) невеликими порціями по скляній паличці, безперервно перемішуючи розчин.

8. Банки, склянки та інший посуд для зберігання реактивів повинен мати етикетки з назвою речовини.

9. У лабораторії повинні бути засоби протипожежного захисту: ящик із просіяним піском, совок для нього, протипожежна ковдра, заряджений вогнегасник. Кожний працівник повинен знати, де знаходяться в лабораторії засоби протипожежного захисту та аптечка, яка містить все необхідне для надання першої допомоги (калій перманганат, борна кислота, питна сода, спиртовий розчин йоду, вата, бинт, пластир, мазь від опіків).

10. Категорично забороняється в лабораторії їсти, пити воду.