Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сімейне право - Червоний.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
2.87 Mб
Скачать

§ 3. Суб'єкти, об'єкти і зміст сімейних правовідносин

Суб'єктами сімейних, як і будь-яких правовідносин, є особи, які беруть у них участь. У літературі зазначається, що однією з особливостей сімейних правовідносин є те, що їх суб'єктами можуть бути лише громадяни1.

Згідно зі ст. 2 СК учасниками регульованих ним сімейних правовідносин є подружжя, батьки й діти, усиновлювачі та усиновлені, мати й батько дитини, баба, дід, прабаба, прадід та внуки, правнуки, рідні брати й сестри, мачуха, вітчим і пад­черка, пасинок. Крім того, як випливає зі змісту ч. З ст. 2 і глав 19 і 20 СК, цими учасниками можуть бути опікун, піклу­вальник і дитина, над якою встановлено опіку або піклування, а також особа, яка уклала договір про патронат, і дитина, пере­дана у сім'ю патронатного вихователя.

Як зазначає 3. Ромовська, на відміну від цивільних право­відносин учасниками сімейних правовідносин можуть бути лише люди. При цьому називати їх фізичними особами не прийнято2.

Треба підкреслити, що нині поняття людини і фізичної осо­би збігаються. Однак в історичному аспекті фізична особа — це не будь-яка людина, а людина, яка має правоздатність3.

Суб'єктами сімейних правовідносин можуть бути не тільки громадяни України, а й, як це випливає зі змісту ст. 26 Кон­ституції, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах. Водночас, як виняток, у ви­падках, передбачених законом, одним із суб'єктів сімейних правовідносин може бути організація. Так, відповідно до ч. 1

1 Див.: Рясенцев В.А. Семейное право. — М, 1971. — С 16; Советское семейное право. — К., 1982. — С. 51; Гражданское право. — Т. 3. — М., 1999. - С. 286—287, 302; Белякова A.M., Ворожейкин Е.М. Советское се­ мейное право. — М., 1974. — С. 36—37; Сімейне право України. — К., 2002. — С. 34; Ромовська З.В. Сімейний кодекс України. Науково-прак­ тичний коментар. — К., 2003. - С. 12—13.

2 Див.: Ромовська З.В. Сімейний кодекс України: Науково-практичний коментар. — К., 2003. — С. 12-13.

1 Детальніше див.: Гражданский кодекс Украины: комментарий. — Т. 1. — Харьков, 2003. — С. 65.

75

ст. 248 СК дитина, яка залишилася без піклування батьків і проживає у дитячому закладі або закладі охорони здоров'я, має право на всебічний розвиток, виховання, освіту, повагу до її людської гідності. У такому разі згідно зі ст. 245 СК адмі­ністрація дитячого закладу або закладу охорони здоров'я вико­нує щодо дитини функції опікуна та піклувальника і тому є учасником сімейних правовідносин з дитиною, яка в ньому проживає.

Учасники сімейних, як й будь-яких інших, правовідносин повинні мати відповідну правоздатність. Сімейна, як і цивіль­на, правоздатність особи виникає у момент її народження. Під нею треба розуміти здатність особи бути учасницею сімейних правовідносин, тобто мати сімейні права та обов'язки. Обсяг сімейної правоздатності не є незмінним. Він розширюється залежно від віку людини до 18 років. Шлюбна правоздатність виникає у чоловіка з 18 років, а у жінки — з 17 (ч. 1 ст. 22 СК). Відповідно до ч. 2 ст. 23 СК за заявою особи, яка досягла 14 років, рішенням суду їй може бути надане право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає інтересам цієї особи. Можливість бути усиновлювачем виникає у особи також з 18 років (ст. 211 СК). Водночас право на виховання, утримання виникає в особи з моменту її народження. Обмеження сімей­ної правоздатності можливе лише у випадках та в порядку, встановлених законом. Так, згідно з п. 4 ч. 1 ст. 166 СК особа, позбавлена на підставі рішення суду батьківських прав, не може бути усиновлювачем, а також опікуном та піклувальником.

Від сімейної правоздатності треба відрізняти сімейну дієздат­ність, під якою необхідно розуміти здатність особи своїми діями набувати сімейних прав та обов'язків і здійснювати їх. Сімейна, як і цивільна, дієздатність залежить від віку особи та стану її психіки, що не має ніякого значення для сімейної правоздат­ності. У повному обсязі сімейна дієздатність виникає у особи з досягненням нею повноліття. Навіть укладення шлюбу не по­роджує цього. Усиновлювачами, опікунами і піклувальниками можуть бути лише особи, які досягли повноліття (статті 211 і 244 СК).

Водночас, як слушно зауважує А. Сергеев, можливість самос­тійно здійснювати значну кількість сімейних прав та обов'яз­ків виникає у громадян до досягнення ними повноліття1. Так, кожен учасник сімейних відносин, який досяг 14 років, має право на безпосереднє звернення до суду за захистом свого

Д ив.: Гражданское право. — Т. 3. — М., 1999. — С. 304.

права або інтересу (ч. 1 ст. 18 СК). Відповідно до ч. 1 ст. 92 СК дружина і чоловік мають право самостійно укладати шлюб­ний договір незалежно від досягнення ними повноліття. У разі зміни прізвища обома батьками прізвище дитини, яка досягла семи років, змінюється за її згодою. Згідно зі ст. 149 СК зміна по батькові дитини, яка досягла 14 років, у разі, якщо її батько змінив своє ім'я, допускається за її згодою. Неповнолітні батьки мають такі ж права та обов'язки щодо дитини, як і повнолітні, і можуть здійснювати їх самостійно (ч. 1 ст. 156 СК). Відпо­відно до ч. 2 ст. 160 СК місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини.

Треба зазначити, що дострокове виникнення у особи ци­вільної дієздатності у повному обсязі (емансипація) не веде до появи такої ж сімейної дієздатності. Так, згідно з ч. 1 ст. 35 ЦК повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла 16 років і працює за трудовим договором, а також неповнолітній особі, яка записана матір'ю або батьком дитини, а відповідно до ч. З цієї статті — фізичній особі, яка досягла 16 років і бажає займатися підприємницькою діяльністю. Причому згідно з ч. 4 ст. 35 ЦК повна цивільна дієздатність, надана фізичній особі, поширюється на усі цивільні права та обов'язки. Однак якщо зазначені особи не досягли повноліття, вони, як вже зазначалося, не набувають сімейної дієздатності у повному обсязі, зокрема не можуть бути усиновлювачами, опікунами та піклувальниками. Тому не можна погодитись з М. Антокольською, яка вважає, що у сімейному і в цивільно­му праві повна дієздатність виникає одночасно1.

Об'єктами сімейних правовідносин є ті нематеріальні та матеріальні блага, заради одержання й захисту яких особи вступають у сімейні правовідносини. На погляд В. Рясенцева2 і Є. Ворожейкіна3, об'єктами сімейних правовідносин є дії та речі. З наведеною думкою навряд чи можна погодитись. Об'єк­тами сімейних правовідносин, як слушно зазначають деякі авто­ри, можуть бути особисті нематеріальні блага, послуги сімей­ного характеру (корисні властивості речей), майно (речі) або інші матеріальні блага4. Так, батьки мають право визначати

1 Див.: Антокольская М.В. Семейное право. — С 84.

2 Див.: Рясенцев В.А. Семейное право. — М., 1971. — С 50—51; Совет­ ское семейное право. — М., 1982. — С. 48.

3 Див.: Белякова A.M., Ворожейкин Е.М. Советское семейное право. — М., 1974. - С. 48-49.

4 Див.: Советское семейное право. — К., 1982. — С. 52.

77

прізвище (якщо у них різні прізвища), ім'я, місце проживання дитини (статті 145, 146, 160 СК). Дії визначають зміст прав та обов'язків суб'єктів правовідносин. Об'єктами ж останніх є результати (корисні властивості) дій. Так, об'єктом прав та обов'язків батьків щодо виховання дітей є результати цього процесу. Діти ж не можуть бути об'єктами сімейних правовід­носин, оскільки вони є їх суб'єктами. Об'єктами майнових сімейних правовідносин, як слушно зазначено в літературі, є матеріальні блага, тобто майно, що належить їх учасникам, і засоби матеріального утримання, яке одні учасники цих право­відносин мають надавати іншим1.

Не можна погодитись з І. Дзерою, яка відносить до об'єктів сімейних правовідносин право дружини на материнство (ст. 49 СК), а чоловіка на батьківство (ст. 50 СК), право подружжя на розподіл обов'язків та спільне вирішення питань життя сім'ї (ст. 54 СК), право на особисту свободу (ст. 56 СК) тощо2. Право дружини на материнство і право чоловіка на батьків­ство, як зазначено в літературі, є елементами їх правоздатності або суб'єктивними сімейними правами. Права ж, передбачені статтями 54 і 56 СК, — це суб'єктивні сімейні права3. Елементи, що визначають зміст сімейної правоздатності, та суб'єктивні сімейні права й обов'язки не можуть бути об'єктами сімейних правовідносин.

Зміст сімейних, як й будь-яких, правовідносин становлять суб'єктивні права та обов'язки їх учасників. Суб'єктивне сі­мейне, як й будь-яке суб'єктивне, право — це передбачена нормами об'єктивного права міра можливої поведінки пра­вомочного суб'єкта, якій відповідає обов'язок іншої особи або осіб. Сімейні правовідносини, як вже зазначалося, мають від­носний характер. Тому суб'єктивному сімейному праву пра­вомочної особи відповідає сімейний обов'язок іншої особи або певного кола осіб. Так, праву дружини та чоловіка на вибір місця свого проживання (ч. 1 ст. 56 СК) відповідає обов'язок другого з подружжя не перешкоджати цьому, а праву дитини на належне батьківське виховання (ст. 152 СК) — обов'язки батьків щодо виховання та розвитку дитини (ст. 150 СК). Ана­логічну структуру мають і сімейні суб'єктивні майнові права та обов'язки. Так, праву одного з подружжя на утримання відповідає обов'язок другого з них виплачувати його за наяв-

ності умов, передбачених законом, наприклад, ст. 75 СК.

Суб'єктивний сімейно-правовий обов'язок на відміну від суб'єктивного сімейного права є мірою не можливої, а передба­ченої нормами об'єктивного права належної поведінки зобов'я­заного суб'єкта. Як слушно зазначено у літературі, більшість сімейно-правових обов'язків закріплена у сімейному законодав­стві і виникає у суб'єктів сімейних правовідносин за наявності відповідних юридичних фактів (народження дитини, вступ у шлюб, непрацездатність та потреба у матеріальній допомозі одного з подружжя тощо)1. Водночас суб'єкти сімейних право­відносин добровільно можуть брати на себе й додаткові сімейно-правові обов'язки, наприклад, під час укладення шлюбного до­говору (статті 93, 98, 99 СК) або договору подружжя про на­дання утримання одному з них (ст. 78 СК).

Треба також підкреслити, що конкретні сімейні суб'єктивні права та обов'язки виникають у особи за наявності певних юридичних фактів на основі сімейної правоздатності. Так, на основі шлюбної правоздатності за наявності зареєстрованого шлюбу виникають суб'єктивні права та обов'язки у подружжях.