Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Судоустрій та правоохоронні органи.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
296.45 Кб
Скачать

Тема 1. Предмет, основні поняття навчального курсу.

Лекція 2 години.

Питання для розгляду:

  1. Поняття правоохоронного органу та правоохоронної діяльності.

  2. Поняття судової та правозахисної діяльності.

  3. Ознаки правоохоронної діяльності.

  4. Предмет курсу “Організація судових та правоохоронних органів”.

  5. Співвідношення дисципліни з іншими юридичними науками.

Юрисдикцію правоохоронних органів становлять взаємопов’язані елементи, а саме: охорона та захист права, відновлення порушеного права, припинення або розгляд порушеного права, виявлення або розслідування злочинів.

Судова діяльність є різновидом юрисдикційної діяльності, якій притаманні універсальні ознаки як право охорони, так і правозахисту. Основним завданням судової діяльності є здійснення правосуддя, що об’єднує кілька форм судочинства, а саме: конституційне, цивільне, кримінальне, адміністративне, господарське.

Правоохоронна діяльність – це державна правомірна діяльність, що полягає у впливі на поведінку людини або групи людей з боку уповноваженої державою посадової особи шляхом охорони права, відновлення порушеного права, припинення або розгляду порушення права, його виявлення або розслідування з припинення або розгляду порушення права, його виявлення або розслідування з обов’язковим додержанням встановлених у законі процедур для цієї діяльності.

Правоохоронний орган – це державний орган, основним предметом діяльності якого є законодавчо визначені функції або завдання з охорони права, відновлення порушеного права або організація виконання покарання, захист національної безпеки, підтримання правопорядку, забезпечення стану законності.

Головна ознака правоохоронної діяльності полягає в її соціальній цінності охороняти права фізичної та юридичної особи певними юридичними процедурами. Другою ознакою правоохоронної діяльності є процедурна ознака. Третьою істотною ознакою правоохоронної діяльності визначається статусна ознака особи, яка є уповноваженим державним суб’єктом такої діяльності.

Правозахисна діяльність полягає в наданні кожному громадянину правової допомоги, а також юридичним особам, іноземцям і особам без громадянства в спірних питаннях із охорони права, зловживання правом, захисті фізичних осіб від обвинувачення та державному гарантуванні охорони прав громадян правозахисними органами.

Діяльність адвокатури, яка становить недержавну інституцію, є професійною діяльністю для забезпечення права на захист від обвинувачення та надання правової допомоги під час розгляд справ у судах та інших органах влади.

Предметом навчальної дисципліни є система напрямків і завдань державних органів та служб у сфері правоохорони та правозахисту, взаємодії між ними та державними органами різних гілок влади.

Навчальна дисципліна про судові, правоохоронні та правозахисні органи пов’язана із такими галузями юридичної науки як: конституційне право, кримінологія, адміністративне право, кримінальне право, кримінальний процес, цивільне право, цивільний процес, господарське право, господарський процес та інш.