Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим.1 ч_типограф.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
162.3 Кб
Скачать

Тема 18. Тактика огляду місця події

Загальні положення тактики огляду місця події. Підготовка до огляду. Учасники огляду та їх роль. Участь в огляді спеціалістів. Тактичні прийоми огляду місця події. Орієнтування слідчого на місці події перед початком огляду. Методи дослідження обстановки місця події. Роль слідчих і оперативно-розшукових версій під час визначення меж огляду, проведення огляду, виявлення речових доказів. Негативні обставини та їх значення. Розпізнання інсценувань.

Використання науково-технічних засобів. Фіксація результатів огляду. Протокол огляду місця події, плани, схеми, фотознімки, кінострічки, зліпки та відтиски слідів.

Тема 19. Тактика слідчого експерименту

Умови проведення слідчого експерименту. Учасники слідчого експерименту та їх роль.

Підготовка до слідчого експерименту. Створення умов: Інструктаж учасників.

Тактичні прийоми слідчого експерименту. Використання науково-технічних засобів. Фіксація умов, ходу та результатів слідчого експерименту.

Тема 20. Тактика обшуку та виїмки

Психологічні основи тактики обшуку.

Підготовка до обшуку. План проведення обшуку. Попереднє ознайомлення з об’єктом обшуку, організація його охорони.

Тактичні прийоми обшуку. Використання науково-технічних засобів. Особливості тактики обшуку в приміщенні та на місцевості. Особистий обшук. Тактика одночасного обшуку у співучасників злочину.

Фіксація результатів обшуку.

Тактика проведення виїмки. Фіксація її результатів.

Тема 21. Тактика допиту

Психологічні основи тактики допиту.

Загальні положення тактики допиту.

Підготовка до допиту. Отримання відомостей про допитуваного та його стосунки з іншими особами, які беруть участь у справі. Визначення обставин, які становлять предмет допиту. План допиту.

Тактичні прийоми допиту. Використання доказів. Надання допомоги допитуваному у відновленні в пам’яті забутого. Межі психічного впливу на допитуваного для одержання правдивих показань.

Особливості тактики допиту підозрюваного та обвинувачуваного. Тактика допиту свідка та потерпілого. Тактика допиту неповнолітнього.

Підготовка до очної ставки. Тактичні прийоми очної ставки.

Фіксація результатів допиту й очної ставки. Використання звукозапису.

Можливості й умови застосування тактичних прийомів допиту в суді.

Тема 22. Тактика пред’явлення для впізнання

Психологічні основи тактики пред’явлення для впізнання.

Підготовка до пред’явлення для впізнання. Особливості допиту особи, яка виконує впізнання. Підбір об’єктів впізнання. Використання науково-технічних засобів. Пред’явлення для впізнання предметів, живих осіб, трупа. Особливості пред’явлення для впізнання за фотознімками, кіно та відеострічками. Фіксація ходу та результатів пред’явлення для впізнання.

Тема 23. Тактика проведення експертизи

Роль експертизи в розкритті та попередженні злочинів. Класифікація судових експертиз. Організація та структура судово-експертних установ в Україні.

Підготовка до проведення експертизи. Визначення мети та обсягу дослідження, формулювання питань. Підготовка матеріалів до експертизи. Вибір експерта, ознайомлення його з матеріалами справи, що стосуються предмета експертизи. Взаємодія слідчого з експертом у процесі експертного дослідження.

Особливості організації повторної, додаткової, комісійної та комплексної експертиз.

Наукові критерії оцінки достовірності висновку експерта.