Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія організац Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

Взаємозв'язок між стратегією та організаційним дизайном

Формулювання нової

стратегії

Виникнення нових управлінських проблем

Пониження організаційної ефективності

Підвищення організаційної ефективності

Перепроектування

організації

Методи проектування організаційних форм управління

При побудові організаційних форм управлін­ня можна використовувати методи:

  • моделювання, тобто розробки формалізованих математичних, графічних та машинних описів (розподіл повноважень та відповідаль­ності, їх оптимізація за допомогою ЕОМ);

  • експертних оцінок, тобто вивчення пропо­зицій експертів;

  • організаційного нормування (регламентуван­ня), тобто системи нормативів, правил, фор­мул, які слугують базою для проектування структур управління.

Технологія проектування організаційних форм управління. Етапи розробки організаційної структури управління.

Розробляються організаційні структури управ­ління зверху вниз.

Послідовність розробки схожа з процесом планування.

Спочатку керівники по­винні здійснити розподіл організації на широкі сфери, потім поставити конкретні задачі - подібно до того, як у плануванні спочатку формулюються загальні задачі, а потім конкретні.

Таким чином, послідовність дій така:

1. Здійснюється розподіл організації по гори­зонталі на широкі блоки, які відповідають най­важливішим напрямам діяльності щодо організації стратегії.

2. Встановлюється співвідношення повнова­жень різних посад. Керівництво встановлює мету команд кожного рівня керівництва, подальший поділ на більш дрібні організаційні підрозділи для ефективнішого використання спеціалізації та по­передження керівництва.

3. Визначаються службові обов'язки як су­купність визначених задач і функцій та дору­чається їх виконання конкретним особам.

В організаціях, діяльність яких тісно пов'язана з тех­нологією, керівництво розробляє конкретні задачі та закріплює їх за безпосередніми виконавцями, які несуть відповідальність за їх виконання.

Оскільки організаційні структури визначаються планами, то суттєві зміни в планах потребують змін і у структурі. Вимоги зовнішнього середовища та цілі організації є тими факторами, від яких знач­ною мірою залежить організаційна структура.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]