Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АСПЗ_ч.2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
2.88 Mб
Скачать

85 Автоматизовані системи поштового зв’язку розділ другий автоматичні машини для розбирання листів

2.1. Загальні відомості та призначення

Автоматичні машини розбирання листів призначені для виділення із загальної маси, завантаженої в них письмової кореспонденції – листів (поштових карток) відповідних розмірів, жорсткості та маси з метою ефективного їх оброблення автоматичними лицювально-штемпелювальними та сортувальними машинами [1, 3, 4, 5, 6, 9, 10].

Для вирішення задачі розподілу кореспонденції на стандартну, для подальшого її машинного оброблення та нестандартну для ручного оброблення, функціональні вузли автоматичних МРЛ повинні забезпечувати виконання наступних вимог [4]:

– формування потоку, завантажених валом в машину листів, зручного для аналізу ознак їх розбирання;

– аналіз листів за масою, габаритами та жорсткістю;

– виділення нестандартної кореспонденції та її тимчасове зберігання у спеціальних накопичувачах;

– підбір стандартних листів та їх тимчасове зберігання в накопичувачах, а також поштучне їх передавання до входу автоматичної лицювально-штемпелювальної машини.

1.2 Принципи побудови автоматичних мрл

Автоматичну машину розбирання листів згідно з наведеними вище вимогами складають – формувач потоку листів, пристрої аналізу ознак розбирання, транспортно-розподільна система та накопичувачі для тимчасового зберігання кореспонденції за видами її обробки. Узагальнена функціональна схема автоматичної МРЛ наведена на рис. 2.1.

Формувач потоку листів (ФПЛ) включає у себе пристрій завантаження (ПЗ), виконаний у вигляді бункера (Б) та транспортера-формувача (ТФ), який завдяки спеціальній конструкції формує потік листів для можливості аналізу ознак їх розподілу за габаритами та жорсткістю.

Занадто велика за розмірами та важка (негабаритна) кореспонденція відділяється на вході і надходить до накопичувача негабаритної кореспонденції (ННК), а вся інша – до аналізатора-селектора.

Аналізатор-селектор включає в себе пристрої транспортування, аналізу та комутації для розбирання кореспонденції за заздалегідь установленими величинами розмірів, жорсткості, що визначаються вимогами її оброблення в АЛШМ і АЛСМ. Для цього листи повинні проходити операцію сепарації – більш чіткого відокремлення їх один від одного ніж в транспортері-формувачі для забезпечення можливості їх поштучного оброблення у пристроях аналізатора (листи рухаються до аналізуючих пристроїв з відповідним інтервалом). Для надійної сепарації перед сепаратором (С) встановлюється аналізатр товщини листів (АТЛ). Листи, товщина яких перевищує прийнятне значення для наступних пристроїв машинного оброблення, направляються до накопичувача товстих листів (НТЛ).

П ісля сепарації аналізатр висоти листів (АВЛ) виявляє високі листи та направляє їх до накопичувача високих листів (НВЛ). Усі інші листи надходять до аналізатра жорсткості листів (АЖЛ). Листи з виявленою наявністю жорстких сторонніх вкладень (значки, монети тощо) направляються до накопичувача жорстких листів (НЖЛ), а всі інші (стандартні) листи – до накопичувача стандартних листів (НСЛ), при роботі АМРЛ в автономному режимі або до буферного накопичувача, з якого вони за допомогою сепаратора формуються у потік та надходять з відповідним інтервалом до АЛШМ.

Застосування буферного (проміжного) накопичувача дозволяє узгоджувати продуктивність АМРЛ та АЛШМ, при їх спільному застосуванні у складі автоматизованої лінії оброблення письмової кореспонденції, а також забезпечувати роботу АЛШМ при короткочасних вимушенних зупинках АМРЛ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]