Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи раціонального харчування при різноманітних видах і умовах праці та особливостях життєдіяльності.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
11.06.2019
Размер:
95.8 Кб
Скачать

Вуглеводи

До групи вуглеводів входять прості вуглеводи - моносахариди (глюкоза, фруктоза) і складні - дисахариды (молочний, тросниковий цукор) і полісахариди (крохмаль, глікоген, клітковина), що є з'єднанням два або декількох молекул моносахаридів.

Джерелами вуглеводів є майже виключно рослинні продукти, особливо борошняні вироби, крупи, солодощі. З тваринних продуктів вуглеводи містяться в кількості, що має практичне значення, лише в молоці і окремих молочних продуктах. У більшості продуктів вуглеводи представлені у вигляді полісахариду - крохмалю і у меншій мірі - у виді дисахаридів, що зустрічаються в молоці, цукровому буряці, фруктах і ягодах. Для кращого засвоєння потрібний, щоб велика частина вуглеводів поступала в організм у вигляді крохмалю.

Вуглеводи є основним джерелом енергії. При фізичній роботі вони витрачаються в першу чергу і лише після виснаження їх запасів в обмін включаються жири. При цьому встановлено, що поки витрачаються вуглеводи, організм працює економніше і з меншим стомленням.

Добова норма вуглеводів для чоловіків - 355-637 г, для жінок - 303 - 405 г, залежно від інтенсивності фізичної роботи. На 1 кг ваги тіла потрібно 5-8 г вуглеводів, тобто в 4-5 разів більше, ніж білка або жиру. Для чоловіків, зайнятих дуже важкою фізичною працею, норми прийому вуглеводів збільшуються до 640 г, а для спортсменів - до 700 г в добу. Ні за яких обставин кількість вуглеводів в паяннях дорослих людей не повинна бути менше 300 г на добу.

Вітаміни

У основу класифікації вітамінів покладений принцип розчинності їх у воді і жирі, у зв'язку з чим вони діляться на дві великі групи - водорозчинні і жиророзчинні.

Водорозчинні вітаміни беруть участь в структурі і функціонуванні ферментів.

Жиророзчинні вітаміни входять в структуру мембранних систем, забезпечуючи їх оптимальний функціональний стан. Жиророзчинні вітаміни: Вітамін А, Провітаміни А, Вітамін Д (кальцефероли),

Вітамін Е (токофероли), Вітамін До (феллохинони). Водорозчинні вітаміни: В1 (тіамін), В2 (рибофлавін), РР (нікотинова кислота), В3 (пантотенова кислота), В6(піридоксин), В12 (фолієва кислота), Н (біоніт), N (липоева кислота), Р (біофлаваноїди), С (аскорбінова кислота).

Мінеральні елементи

Кальцій

Добова норма кальцію - 800 міліграм. Основним джерелом кальцію служать молоко, сир, бринза, сметана, кисле молоко, яйця, ікра; боби, вівсяна і гречана крупа, капуста, абрикоси, чорнослив, волоські горіхи, мигдаль.

Магній

Добова потреба в магнії - 400 міліграм. Найкращі джерела магнію: овочі, фрукти, зернові.

Калій і натрій

Добова потреба в цих елементах - 3 - 4 г. Цими елементами багаті овочі, фрукти, молочні продукти.

Фосфор

Потреба у фосфорі - в межах 400 - 1000 міліграми/добу. Фосфору багато в рибних консервах, печінці, яєчному жовтку, сухарях.

Сірка

Потреба орієнтовно 1 г на добу. Джерелом сірки є переважно продукти тваринного походження.

Залізо Добова норма заліза -15 міліграм. Джерелами заліза є печінка, нирки, мозки, ікра, боби, вівсяна крупа, персики, яблука, чорнослив.