Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
грузоведение.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
195.58 Кб
Скачать
  1. Призначення тари, класифікація та стандартизація тари.

Призначення тари та її класифікація.

Тара – це вироби, призначені для упаковки продуктів і забезпечення збереження кількості і якості їх при перевезенні, зберіганні і навантажувально-розвантажувальних роботах. Тара захищає продукти від забруднення, обсіменіння мікробами, механічних пошкоджень, шкідливого впливу світла, пилу, вологи, пошкодження гризунами. Тару класифікують за матеріалом виготовлення, твердістю, кратністю використання, спеціалізацією, належністю, призначенням.

За матеріалом виготовлення тару поділяють на:

  • дерев’яну (ящики, бочки, лотки);

  • металеву (бочки, бідони, лотки, контейнери, ящики);

  • скляну (пляшки, банки).

За твердістю тару поділяють на:

  • тверду,

  • напівтверду,

  • м’яку.

За кратністю використання тара може бути:

  • одноразовою використання

  • багаторазового використання.

За спеціалізацією розрізняють тару універсальну – для транспортування і

зберігання різних товарів.

За належністю тара буває:

  • загального користування,

  • підприємств,

  • масового харчування.

Різноманітні фізико-хімічні властивості товарів, розмір і умови транспортування затарених товарів обумовлюють різноманіття використовуваної тари, упорядкування якої забезпечується її стандартизацією.

Усі стандарти на тару поділяються на нормативні і предметні.

Стандартизація тари — це встановлення вимог і норм до тари способом розробки та затвердження відповідних стандартів. Стандартизація тари передбачає створення найбільш раціональних за матеріалом виготовлення, конструктивними особливостями, розмірами, формою, масою та місткістю типів тари, а також встановлення загальних технічних вимог до тари, правил її приймання, маркування, транспортування і зберігання.

Нормативні стандарти формулюють загальні технічні вимоги до тари, визначають її типи та основні параметри, методи випробування. Предметні стандарти на тару розробляються на основі нормативних стандартів для тари, призначеної для упакування конкретних видів товарів і передбачають: найменування і призначення даного виду тари; типи тари та її конструктивні особливості; кількість виготовлюваних номерів тари (номенклатура) залежно від зовнішніх і внутрішніх розмірів (довжина, ширина, висота); технічні вимоги, що висуваються до тари; маркування і зовнішній вигляд тари.

  1. Пакетування вантажів

Здатність вантажної одиниці зберігати цілісність в процесі виконання логістичних операцій досягається пакетуванням. Пакетування - це операція формування на піддоні вантажної одиниці і подальше зв'язування вантажу і піддону в єдине ціле.

Пакетування забезпечує:

- збереження продукту на шляху руху до споживача;

- можливість досягнення високих показників ефективності при виконанні вантажно-розвантажувальних і транспортно складських робіт за рахунок їх комплексної механізації і автоматизації;

- максимальне використання вантажопідйомності та місткості рухомого складу на всіх видах транспорту;

- можливість перевантаження без переформування;

- безпеку виконання вантажно-розвантажувальних і транспортно-складських робіт.

На практиці застосовують різні методи пакетування вантажних одиниць, такі як обандеролювання сталевими або поліетиленовими стрічками, мотузками, гумовими зчіпки, клейкою стрічкою та ін

Одним з найбільш прогресивних методів формування вантажних одиниць є пакетування вантажів з допомогою термоусадочної плівки. Зупинимося докладніше на перевагах цього методу.

1. Високий ступінь збереження вантажів.

Вантажний пакет, обандероленний термозбіжною плівкою, має підвищену стійкість. Не викликає руйнування пакету навіть його нахил під кутом до 35 градусів (мал. 69). У результаті зменшуються втрати при транспортуванні, збільшується безпеку роботи з вантажем.

Рис. 69. Підвищена стійкість вантажного пакету, обандероленного термозбіжною плівкою

Вантажі в термозбіжною плівці захищені від пилу, бруду і вологи і можуть протистояти атмосферним умовам до двох місяців. Знижується можливість розкрадання вантажів, так як будь-яке порушення упаковки відразу стає помітним.

2. Можливість пакетування вантажів різних розмірів і форми.

Упаковувати в термоусадочну плівку можна цегла, бакалійні товари, книги, металеві деталі неправильної форми і багато іншого.

3. Порівняно низькі затрати праці.

При використанні автоматичного і напівавтоматичного обладнання затрати праці на пакетування в термоусадочну плівку в 3 - 4 рази менше затрат праці на пакетування за допомогою сталевої стрічки.

Крім того, що зберігається в стелажі обандероленная плівкою вантажна одиниця, може бути розкрита для відбірки частини пакета. При цьому цілісність вантажний одиниці не порушується, що також дає економію робочого часу: не потребує повторної упакування вантажу.