Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічні потреби суспільства та їх взаємозв'я....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.07.2019
Размер:
70.66 Кб
Скачать

4) Економічні суперечності, їх суть і класифікація.

Суперечності - джерело соціально-економічного прогресу

Розвиток виробництва, підвищення його ефективності досягається зусиллями людей, їх працею і соціальною активністю. Що є причиною, що спонукає людей до певних дій, вчинків? Багато вчених економістів, філософів, соціологів уважають, що важливим джерелом соціально-економічного розвитку є суперечності.

Німецький філософ Г.Гегель розвинув думку, що..."суперечність - ось що насправді рухає світом..."(Див: Гегель Г.В. ф. Енциклопедія філософських наук. — М, 1974. -Т.1,с.2К0).

Існують антагоністичні і неантагоністичні суперечності. Перші розв'язуються революційним шляхом, другі еволюційним (шляхом проведення глибоких економічних реформ).

Неантагоністичні суперечності вирішуються шляхом прискорення соціально-економічного розвитку, зміна пріоритетів в економічній політиці держави, подолання корупції в органах державного управління та інших негативних явищ.

Проявом суперечностей в нинішній економіці України є: глибокий спад суспільного виробництва, розширення тіньової економіки, суттєве зниження рівня життя людей, надмірне розшарування людей на багатих і бідних, несвоєчасна виплата заробітної плати, стипендій, пенсій тощо.

Всі ці суперечності необхідно вирішувати. Найбільш загальною основою виробництва, його рушійною силою є розв'язання суперечностей між виробництвом І споживанням.

Ми вже говорили, що людські потреби безмежні, а методи і способи їх задоволення, в той же час, відносно обмежені. Тому основною проблемою політекономії якраз і є знаходження шляхів подолання даної суперечності.

Звідси випливає, що в основі соціально-економічного прогресу суспільства лежить підвищення рівня організації виробництва, яке здатне саморегулюватися і само управлятися, неухильний ріст масштабів виробництва і поліпшення його якісних результатів, розвиток і практичне застосування досягнень науки І техніки направлений на задоволення зростаючих потреб людини.

Контрольні запитання для повторення

1. Поясніть характер походження потреб, чим вони

визначаються?

2. Які види потреб Ви знаєте, за якими ознаками вони

ПОДІЛЯЮТЬСЯ?

  1. Дайте визначення закону зростання потреб.

  2. Для чого потрібні знання про тенденції і перспективи розвитку потреб та їх структурні зміни?

  3. Що такс інтерес, на чому він базується?

  4. Яка відмінність між потребами та інтересами?

  5. Дайте характеристику економічних інтересів.

  6. Як і за допомогою чого досягається єдність інтересів у

суспільстві.

9. Чому економічні суперечності є джерелом соціально

економічного прогресу?