Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам.роб.до сем.6.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
125.44 Кб
Скачать

Хід виконання

Здійсніть діагностування рівня екзаменаційної тривоги відповідно до поданої інструкції: «Дайте відповіді на запитання поданого нижче опитувальника. Прочитайте уважно кожне твердження та відмітьте той варіант відповіді, який найкраще узгоджується з вашою думкою, відповідно до оцінної шкали: майже ніколи - 1 бал; інколи — 2 бали, часто — 3 бали; майже завжди —4 бали. Не розмірковуйте довго над відповіддю, оскільки немає вірних чи невірних відповідей.

Текст опитувальника

№.

Твердження

Майже ніколи

Інколи

Часто

Майже завжди

1

Думки про те, що я не справлюсь, заважають мені зосередитися на завданні

1

2

3

4

2

Напередодні важливого іспиту я починаю панікувати

1

2

3

4

3

Я відчуваю, як сильно б'ється моє серце, коли здаю важливий іспит

1

2

3

4

4

Під час іспиту я вже думаю про наслідки «провалу»

1

2

3

4

  1. Обробіть отримані результати, підрахувавши загальну суму балів, що відповідає загальному рівню екзаменаційної тривоги. Окремо підрахуйте суму балів за питаннями 1,4 — що характеризує рівень неспокою, суму балів за питаннями 2, 3 — що характеризує рівень емоційності. Визначте загальний рівень екзаменаційної тривоги за загальною сумою балів: 12—16 балів — високий рівень; 7—11 балів — середній рівень; 4—6 балів — низький рівень екзаменаційної тривоги. Ступені прояву неспокою і емоційності визначте за сумою балів: більше 4 балів у кожному випадку свідчить про більш ніж середній рівень прояву станів.

  1. Проаналізуйте власні результати на основі поданої нижчі інтерпретації:

Екзаменаційна тривога — одна з форм прояву тривоги у навчанні. Багато студентів та учнів впадають у паніку (переймаються страхом, виявляють раптове замішання, розгубленість) з приводу здачі іспитів. Екзаменаційна тривога складається з двох компонентів: неспокою та емоційності.

Неспокій — це стан, викликаний думками про наслідки «провалу» іспиту.

До емоційного компоненту відносяться неприємні відчуття і фізіологічні реакції, які виникають у результаті стресу.

  1. Зробіть висновок, надаючи відповіді на запитання: Яким є рівень екзаменаційної тривоги та її компонентів ? Чи виникав у вас такий стан у минулому? Чи з'являвся він у зв'язку з усіма іспитами чи якимось окремим? Чи зможете ви запобігти виникненню тривожного стану напередодні іспиту чи це для вас неможливо? Які ви Маєте власні способи зниження емоційної напруги? Чи вважаєте ви, що ретельна підготовка до іспитів та ґрунтовні знання навчального матеріалу можуть вплинути на ваш психічний стан? Відповідь обґрунтуйте.

На основі виконаних завдань проаналізуйте власні індивідуальні емоційні властивості