Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коментар до З У Про охорону прац_.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
638.98 Кб
Скачать

Коментар до ст. 44

Дисциплінарна відповідальність працівників за порушення трудо­вої дисципліни, за невиконання або неналежне виконання трудових обов'язків, у тому числі в галузі охорони праці, полягає в тому, що вин­ний працівник вимушено несе невигідні для нього наслідки у зв'язку з накладеним на нього дисциплінарним стягненням.

Виконувати вимоги з охорони праці та виробничої санітарії пра­цівників зобов'язують Кодекс законів про працю України (ст. 139, 159), Закон України "Про охорону праці" (ст. 14), правила внутрішнього трудового розпорядку, що діють на підприємствах, в установах і орга­нізаціях, норми колективних договорів, інші нормативні акти. Відповід­ні умови можуть бути внесені і до контрактів, які укладаються з пра­цівниками.

КЗпП України (ст.147) встановлено такі дисциплінарні стягнення: догана, звільнення з роботи. Законодавством, статутами і положення­ми про дисціплину, що діють у деяких галузях суспільного виробниц­тва, можуть бути передбачені для окремих категорій й інші дисциплі­нарні стягнення.

Стаття 43 Закону є загальною нормою, вона не встановлює безпосередньо конкретних санкцій за те чи інше адміністративне пору­шення, а дає посилання на адміністративне законодавство

Матеріальна відповідальність регламентується статтями 130-138 КЗпП України та іншими нормативними актами, що стосуються цієї відповідальності у трудових відносинах.

Притягнення працівника до кримінальної, адміністративної чи дис­циплінарної відповідальності за дії. якими заподіяно шкоду, не звіль­няє його від матеріальної відповідальності. За наявності в діях праців­ника ознак злочину на нього може бути покладено повну матеріальну відповідальність, а за відсутності таких ознак покладається обмежена відповідальність.

Кримінальним кодексом України, що діє на території України з ве­ресня 2001 року, визначено відповідальність за злочини проти безпеки виробництва (статті 271. 272, 273, 274, 275 розділу X "Злочини проти безпеки виробництва").

В усіх випадках притягнення до відповідальності слід установлю­вати коло службових обов'язків кожної особи, чи дійсно нею не вико­нувалися ці обов'язки, чи є її провина діями (бездіяльністю) і негатив­ними наслідками.