Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма педаг.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
257.54 Кб
Скачать

Частина 1. Загальні основи педагогіки початкової школи України та школознавство

1.1. Вчитель сучасної школи.

Роль учителя у житті суспільства. Функції учителя початкових класів. Основні вимоги до вчительської професії. Основні ознаки педагогічної майстерності учителя початкових класів. Класики педагогічної думки про вчителя.

1.2. Предмет і завдання педагогіки..

Педагогіка як наука про виховання людини. Роль вітчизняних педагогів Г.С.Сковороди, О.В.Духновича, К.Д.Ушинського, Б.Д.Грінченка, В.О.Сухомлинського, А. С.Макаренка та ін. у розвитку педагогічної науки.

Предмет педагогіки та основні її поняття (категорії): розвиток, формування, виховання, навчання, освіта, самовдосконалення особистості, їх взаємозв'язок.

1.3. Педагогіка — наука про виховання дітей і дорослих, її методологічна основа.

Виховання як суспільне явище. Походження і розвиток виховання. Мета і завдання виховання громадянина вільної і незалежної України. Методологічна основа педагогічної науки.

1.4. Система педагогічних знань.

Педагогіка початкової школи і часткові методики. Знання учителем 1—4 класів психології, гігієни, фізіології як необхідна умова педагогічної майстерності. Інші частини і галузі педагогіки. Міжпредметні зв'язки у початкових класах.

1.5. Мета освіти в Україні,

Мета І завдання школи в Законі України «Про освіту». Народна освіта як провідна галузь суспільного життя. Пріоритетний розвиток освіти.

1.6. Відродження національної загальноосвітньої школи України.

Соціальні функції школи України. Основні документи про побудову нової школи, Концепція середньої загальноосвітньої школи України. Концепція розвитку вищої (після середньої) освіти на Україні. Закони України про мови та освіту.

1.7. Методи науково-педагогічних досліджень у практиці учителя початкових класів.

Визначення методу науково-педагогічного дослідження, класифікації та характеристика досліджень. Структурні компоненти дослідження, їх сутність,

1.8. Мета виховання у сучасній педагогіці.

Проблема мети виховання у педагогіці. Соціальна зумовленість мети виконання та її об'єктивний характер. К. Д. Ушинський і А. С. Макаренко про мету виховання. Мета і завдання виховання в Конституції України та Законі України «Про освіту».

Українська народна педагогіка про мету виховання.

1.9. Завдання і складові частини виховання.

Діалектична єдність І взаємозв'язок мети і завдань вихован­ня. Розумове виховання і освіта, трудове, моральне, фізичне, естетичне виховання учнів початкових класів. Українська народна педагогіка про виховання загальнолюдських моральних цінностей.

1.10. Розвиток особистості учнів початкових класів.

Поняття про розвиток. Основні концепції та чинники розвитку дитини. В. О. Сухомлинський про особливості розпитку дитини і створення відповідних для цього позитивних умов. Роль діяльності і спілкування у розвитку особистості школяра.

1.11. Чинники формування особистості.

Вчення про формування особистості школярів. Основні чинники, що впливають на формування особистості. Діалектичний взаємозв'язок біологічних і соціальних чинників. Спадковість та їх роль у формуванні юної особистості. Виховання — провідний чинник формування особистості дитини. Класики вітчизняної педаго­гіки про основні чинники формування особистості.

1.12. Процес розвитку особистості.

Роль діяльності і спілкування у розвитку особистості. Види діяльності та форми спілкування. Активність особистості як запорука її формування і розвитку. Особистість як об'єкт і суб'єкт виховання. Самовиховання особистості як умова ефективності її розвитку і формування.

1.13. Історичні віхи розвитку народної освіти в Україні.

Поняття про систему народної освіти І виховання. Концепція загальноосвітньої школи України. Етапи розвитку народної освіти України та їх огляд (від давніх часів, школи і освіти Запорозької Січі та до наших днів). Особливості народної освіти в окремі історичні періоди боротьби за незалежність України.

1.14. Система освіти і виховання в Україні.

Основні принципи освіти в Україні. Система освіти в Україні. її структура. Традиційні і нові типи дошкільних закладів, загальноосвітньої школи в нашій країні. Створення нетрадиційних навчально-внховних закладів {комбінат «дитячий садок — початкова школа), інші ланки системи народної освіти. Проблема наступності системи і розвитку. Недільні і приватні навчальні заклади.

1.15. Система освіти і виховання у розвинутих зарубіжних країнах.

Порівняльна педагогіка і необхідність вивчення особливостей освіти передових зарубіжних країн, кращих традицій провідних держав. Характеристика народної освіти у розвинутих країнах (за вибором студента). Оцінка їх здобутків і недоліків.

1.16. Вікова періодизація у педагогіці.

Проблема вікової періодизації у педагогіці. Критерії виділення вікових періодів. Права материнства і дитинства та соціальний, юридичний і матеріальний їх захист. Педагогічна характеристика дітей дошкільного віку. Народна педагогіка про виховання дошкільнят.

1.17. Психолого-педагогІчна характеристика дітей молодшого шкільного віку.

Фізіологічні, психологічні та узагальнено-особистісні якості молодших школярів, особливості характеристики учнів перших класів шестилітнього віку.

Врахування вікових особливостей дітей у виховній роботі.

1.18. Індивідуальні особливості та їх врахування у вихованні та навчанні молодших школярів.

Психолого-педагогІчна характеристика дітей молодшого шкільного віку. Основні характеристики індивідуальних особливостей учнів початкових класів (увага, спостережливість, витримка, наполегливість у подоланні труднощів, воля, характер, мислення, сприйняття, актуальність чи пасивність, прагнення до лідерства тощо).

Види інтересів молодших школярів, особливості формування творчих та пізнавальних інтересів, позитивних мотивів навчання. Роль спілкування, самооцінки та оцінки у вихованні дітей молодшого шкільного віку.

1.19. Розвиток, виховання, навчання дітей шестирічного віку.

Особливості світосприймання дитини шестирічного віку. Моральний і життєвий досвід та своєрідність мислення шестирічного першокласника. Особливості організації навчально-виховного процесу в умовах дитячого садка, комбінату «дитсадок—школа» в умовах загальноосвітньої школи. Гра — основний вид пізнання Досвід зарубіжних країн з проблем навчання і виховання дітей семирічного віку.