Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
переддіпломна звіт!.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
258.87 Кб
Скачать

2.2. Економічні умови

2.2.1. Основні галузі народного господарства в районі розташування держлісгоспу

Район розташування держлісгоспу відноситься до числа аграрно – промислових районів. Провідною галуззю народного господарства являється сільське господарство(вирощування овочевих і технічних культур).

Добувна промисловість зконцентрована на розробці кварцитів, унікального рожевого сланця – пирофіліта , а також граніта і лабрадорита.

Переробкою деревини займаються нижні склади в смт. Яблунець і с. Жужіль.

Целюлозно-паперова і лісохімічна промисловість в районі діяльності держлісгоспу не одержала широкого розвитку.

Для надання технічної допомоги і контролю за веденням лісового господарства за держлісгоспом закріплено два сільськогосподарських підприємств загальною площею лісових земель 1,5 тис. га.

В зоні діяльності держлісгоспу є один міжгосподарський лісгосп загальною площею 51,1 тис. га, в який входять 27 сільськогосподарських підприємств.

2.2.2. Потреба в деревині

Народницького районів. Найбільшим споживачем є сам держлісгосп. Річна потреба в деревині в зоні діяльності держлісгоспу складає близько 200 тис. м3. Відпуск її за останні два роки з лісів держлісгоспу становить 73,8 тис. м3.

Основними сортиментами , що заготовляються в держлісгоспі є буд ліс – 19%, пиловник – 25%, тарно-клепочний кряж – 13%, технологічна сировина – 31%, рудстон - 10%, дрова – 2%.

Потреба в деревині з лісів держлісгоспу задовольняється на 30% , в тому числі на власні потреби 100%. Покриття дефіциту деревини проводиться за рахунок Ємільчинського держлісгоспу і міжгосподарського лісгоспу, які знаходяться на території Ємільчинського адмінрайону .

2.2.3. Характеристика шляхів транспорту

Район розташування держлісгоспу характеризується добре розвинутою мережею шляхів транспорту загального користування. Основними транспортними магістралями в зоні діяльності держлісгоспу є : південно західна залізниця і автошляхи Київ-Ковель.

Окрім перерахованих шляхів з твердим покриттям є густа сітка ґрунтових доріг і доріг з твердим покриттям , які з’єднують районний центр з усіма населеними пунктами.

Протяжність шляхів транспорту на 1000 га площі держлісгоспу складає 15 км., в тому числі залізниці 0.7 км., автомобільних – 14.3 км., із них з твердим покриттям 0.9 км., ґрунтових 13.4км.

Водних шляхів транспорту на території держлісгоспу немає.

2.3.Характеристика лісового фонду

Таблиця 2.3.1. Категорії зависності лісів

Категоріїзависностілісів

Площа по данних теперішнього лісовпорядкування

га

%

Лісопаркова частина лісів зеленої зони

171

0,4

Захисні смуги лісів вздовж доріг

2875

6,2

Заборонені смуги лісів вздовж річок

860

1,8

Лісогосподарська частина лісів зеленої зони

1809

3,9

Разом по 1 категорії лісів

5715

12,3

Експлуатаційні ліси

40658

87,7

Усього по держлісгоспу

46373

100

Зміна в площі категорій захисності лісів обумовлені прийманням і передаванням лісів іншим відомствам на підставі відповідних урядових постанов .

Існуючий поділ площі на категорії захисності відповідає господарському значенню , природним і економічним умовам району розташування держлісгоспу .

Територіальне розміщення існуючого рекомендованого поділу лісів на категорії захисності показано на картах-схемах.

Основними напрямками ведення лісового господарства в держлісгоспі є організація безперервного , невиснажливого і раціонального користування лісом для помірного задоволення потреб народного господарства і населення в деревині і другій лісовій продукції.