Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
116.74 Кб
Скачать

10 Лекція 5. Склад програмного забезпечення еом

Склад програмного забезпечення ЕОМ

Файлова система і основні команди MS-DOS. Шлях до файлу. Системне і прикладне програмне забезпечення. Операційна система: призначення і основні функції. Графічні призначені для користувача інтерфейси. Функції операційних систем персональних комп'ютерів. Забезпечення інтерфейсу користувача. Забезпечення автоматичного запуску. Організація файлової системи. Обслуговування файлової структури.

Програмне забезпечення комп'ютера.

ПРОГРАМА - ОСОБЛИВИЙ ВИД ІНФОРМАЦІЇ У вигляді ДВІЙКОВИХ КОДів (НУЛІВ І ОДИНИЦЬ), що СПРИЙМАЮТЬСЯ ПРОЦЕСОРОМ ЯК КОМАНДИ До ВИКОНАННЯ ЯКИХОСЬ ДІЙ.

ФАЙЛИ ПРОГРАМ Разом з ФАЙЛАМИ ІНШИХ ТИПІВ ЗБЕРІГАЮТЬСЯ НА НАКОПИЧУВАЧАХ ІНФОРМАЦІЇ, ДЛЯ ЗАПУСКУ ПРОЧИТУЮТЬСЯ З НИХ В ОПЕРАТИВНУ ПАМ'ЯТЬ (ЗАВАНТАЖУЮТЬСЯ). ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ БІЛЬШІСТЬ ПРОГРАМ ВІДДАЛЯЮТЬСЯ З ОПЕРАТИВНОЇ ПАМ'ЯТІ.

ПРОГРАМИ, ЯКІ ЗАЛИШАЮТЬСЯ В ОПЕРАТИВНІЙ ПАМ'ЯТІ ПІСЛЯ ЗАВАНТАЖЕННЯ НА ВЕСЬ ЧАС РОБОТИ КОМП'ЮТЕРА НАЗИВАЮТЬСЯ РЕЗИДЕНТНИМИ.

СИСТЕМНІ ПРОГРАМИ ПРОГРАМИ - що ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬ РОБОТУ КОМП'ЮТЕРА, КОМП'ЮТЕРНИХ МЕРЕЖ І ІНШИХ ПРИСТРОЇВ.

ПРИКЛАДНІ ПРОГРАМИ ПРОГРАМИ - ПРИЗНАЧЕНІ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ ЗАДАЧ КОРИСТУВАЧА.

ОПЕРАЦІЙНІ СИСТЕМИ - ПРОГРАМИ, що управляють РОБОТОЮ КОМП'ЮТЕРА.

МЕРЕЖЕВІ ПРОГРАМИ СИСТЕМИ, що ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬ РОБОТУ КОМП'ЮТЕРНИХ МЕРЕЖ.

Приклади: Novell Netware, LANtastic. Для однорангових (децентралізованих) мереж мережеві системи включають до складу операційних систем - WINDOWS NT, WINDOWS'95. До цього ж класу програм можна віднести інтернетівські броузеры. Приклади: Netscape Navigator, MS Internet Explorer.

ПРОГРАМИ - ОБОЛОНКИ - ПРОГРАМИ, ПРИЗНАЧЕНІ ДЛЯ СТВОРЕННЯ КОРИСТУВАЧЕВІ ЗРУЧНИХ УМОВ РОБОТИ. Приклади: Norton Commander, DOS-Navigator, WINDOWS 3.1. Поява подібних програм пов'язана з тим, що операційні системи старого зразка (наприклад, MS-DOS) не дивлячись на простоту і надійність не були забезпечені засобами, що створюють користувачеві зручне середовище для роботи. У таких операційних системах спілкування людини з машиною проводилося (і проводиться) за допомогою команд, які треба набирати з клавіатури. Наприклад, в операційній системі MS-DOS для того, щоб скопіювати файл text.txt з каталога C:\ABCDE в каталог A:\DOC необхідно набрати з клавіатури наступну команду:

C:\ABCDE\text.txt A:\DOC

Очевидно, такий спосіб спілкування (інтерфейс) ненаглядний, вимагає знання напам'ять стандартного набору команд даної операційної системи, правил роботи з ними і незручний вимагає набору тексту з клавіатури, причому безпомилкового. Програми оболонки виконують роль надбудов над такими операційними системами, даючи користувачеві можливість виконувати ті ж самі операції швидше і наочніше. У сучасних операційних системах передбачаються свої засоби, що забезпечують зручність роботи користувачам, і додаткові програми оболонки якщо і використовуються при роботі, то через звичку до старих, перевірених і улюблених програм.

СЕРВІСНІ ПРОГРАМИ (УТИЛІТИ) ПРИЗНАЧЕНІ ДЛЯ ВИКОНАННЯ РІЗНИХ ДОПОМІЖНИХ ОПЕРАЦИЙ - ПЕРЕВІРКИ СПРАВНОСТІ УСТАТКУВАННЯ, АРХІВАЦІЇ ФАЙЛІВ, БОРОТЬБИ З ВІРУСАМИ, ФОРМАТУВАННЯ ДИСКІВ (ПІДГОТОВКИ НОВИХ ДИСКІВ ДО РОБОТИ ШЛЯХОМ РОЗМІТКИ НА НИХ ДОРІЖОК І СЕКТОРІВ). Приклад: Norton Utilities. До вузькопрофесійних програм відноситься величезна кількість програм спеціального призначення, орієнтованих на фахівців в певній області. Наприклад, для розрахунків міцності будівельних конструкцій, управління роботою атомної електростанції, бухгалтерських розрахунків і так далі Проте, незалежно від роду діяльності будь-який працівник часто стикається з необхідністю підготовки якихось текстових документів, наприклад, заяв, звітів, ділових листів і так далі. Для цих цілей використовують спеціальні програми текстові редактори. Приклади: Word, Lexicon. Різновидом текстових редакторів є видавничі системи, використовувані при виданні книг, журналів, газет, рекламних оголошень.

Дуже часто людина стикається з необхідністю виконати якісь розрахунки або інші операції над даними в табличній формі. Взагалі, таблиці супроводжують нас все життя розклад уроків, класний журнал, екзаменаційна відомість, розклад поїздів, турнірна таблиця футбольного чемпіонату і так далі. Для автоматизованої обробки даних в табличній формі використовують спеціальні програми електронні таблиці. Приклади: Excel, Quattro.

БАЗА ДАНИХ - ВПОРЯДКОВАНИЙ ОПИС ГРУПИ ОДНОТИПНИХ ОБ'ЄКТІВ. Наприклад, база даних по студентах вузу. Ситеми управління базами даних (СУБД) - програми для роботи з базами даних. Вони, зокрема, використовуються для того, щоб з великої групи об'єктів вибрати ті, які задовольняють певним критеріям. Наприклад, із списку студентів швидко вибрати тих, хто живе в гуртожитку. Приклади СУБД: MS Access, Paradox. Як правило, засобами для роботи з базами даних забезпечуються і електронні таблиці.

До програм для роботи з графікою відносяться велике число програм різного рівня. Від простих графічних редакторів, призначених для виконання простих малюнків, наприклад для підготовки простих ілюстрацій до тексту або для дитячої творчості (приклад: Paint), ретушування і редагування складних малюнків, фотографій, створення мультфільмів (приклад: Corel) до складних систем інженерної графіки - систем автоматизованого проектування (приклад: Autocad).

ТРАНСЛЯТОРИ - ПРОГРАМИ, ПРИЗНАЧЕНІ ДЛЯ СТВОРЕННЯ НОВИХ ПРОГРАМ.

У сучасних навчальних програмах процес навчання поєднується не тільки з елементами ігри, але і з відео і аудіо ефектами, тобто з мультимедійними технологіями. Нагадаємо, що мультимедіа в дослівному перекладі означає "багато середовищ", тобто сумісне використання різних видів інформації - звуковою, текстовою, графічною, відео і ін.

Операційні системи.

ОПЕРАЦІЙНА СИСТЕМА - РЕЗИДЕНТНА ПРОГРАМА, що АВТОМАТИЧНО ЗАПУСКАЄТЬСЯ ПІСЛЯ ВКЛЮЧЕННЯ ЖИВЛЕННЯ, УПРАВЛЯЄ РОБОТОЮ ВСІХ ПРИСТРОЇВ КОМП'ЮТЕРА, ЗДІЙСНЮЄ ДІАЛОГ З КОРИСТУВАЧЕМ І ВИКОНАННЯ ЙОГО КОМАНД, ЗАПУСКАЄ НА ВИКОНАННЯ ІНШІ ПРОГРАМИ.

Після того, як включено живлення на екрані дисплея один за одним з'являються різні написи, мигають цифри - це йде процес завантаження операційної системи. Тільки після того, як він закінчиться, робота на комп'ютері стане можливою.

Поняття операційної системи.

ОПЕРАЦІЙНА СИСТЕМА ГРАЄ РОЛЬ ПОСЕРЕДНИКА МІЖ ЛЮДИНОЮ І МАШИНОЮ:

БЕЗ ОПЕРАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ РОБОТА НА КОМП'ЮТЕРІ НЕМОЖЛИВА. Якщо операційна система не створює користувачеві зручних умов роботи, між нею і людиною можливо існування ще одного посередника – програми – оболонки.

ПРИЗНАЧЕННЯ ОПЕРАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ ПОЛЯГАЄ ТАКОЖ В ТОМУ, ЩОБ ПРИХОВАТИ ВІД КОРИСТУВАЧА НЕПОТРІБНІ ЙОМУ ПОДРОБИЦІ РОБОТИ. Насправді будь-яка команда користувача складається з десятків і сотень дрібних команд. Наприклад, щоб рахувати з диска файл потрібно включити двигун, що обертає диск, повернути диск, включити двигун, що переміщає головку, перемістити її до потрібного сектора диска, опустити її на диск, і так далі зрозуміло, що користувачеві знати всіх цих і інших подробиць не потрібно. Ці функції бере на себе операційна система.

ОПЕРАЦІЙНІ СИСТЕМИ MS-DOS І WINDOWS'95 СКЛАДАЮТЬСЯ З ДВОХ ЧАСТИН. ПЕРША ЧАСТИНА - БАЗОВА СИСТЕМА ВВОДУ І ВИВОДУ - BIOS (англ. Basic Input-Output System) РОЗТАШОВУЄТЬСЯ В ЗАПАМЯТОВУЙОЧУМУ ПРИСТРОЇ. ДРУГА ОСНОВНА ЧАСТИНА ОПЕРАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ Є НАБІР ФАЙЛІВ, що ЗНАХОДЯТЬСЯ НА ОДНОМУ З ДИСКІВ, ЩО НАЗИВАЄТЬСЯ СИСТЕМНИМ. BIOS ЗАБЕЗПЕЧУЄ ПРОЧИТУВАННЯ З ДИСКА ОСНОВНОЇ ЧАСТИНИ ОПЕРАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ.

До речі в комп'ютерах Macintosh фірми Apple операційна система розміщується повністю в постійному запамятовуйочуму пристрої.

ПРОГРАМА, що УПРАВЛЯЄ РОБОТОЮ ЯКОГОСЬ З ПРИСТРОЇВ ЕОМ НАЗИВАЄТЬСЯ ДРАЙВЕРОМ. Драйвери входять до складу операційної системи. Існують драйвери пам'яті, дисплея, клавіатури, принтера і інших пристроїв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]