Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
29430.rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
245.85 Кб
Скачать

Висновок. Перемога

З повною підставою ми пишемо про прогресивну дію розгрому фашизму на розвиток всього людства, підкреслюємо вирішальну роль СРСР. Але перемога, зберігши і зміцнивши незалежність наший країни, одночасно укріпила диктатуру Сталіна; вона зруйнувала фашистські режими в країнах Центральної і Південно-східної Європи, але розповсюдила на них вплив сталінізму. Імперські тенденції сталінської дипломатії, загальна її професійна обмеженість з'явилися одній з передумов виникнення "холодної війни". Цьому сприяли і величезні військові втрати СРСР, породжувачі самовпевненість правлячих кругів НАТО.

Односторонньо тлумачать поки джерела перемоги. Наукою визнані виняткова роль ідеї захисту Батьківщини, що оволоділа масами, що придбав новий зміст патріотизму, виняткову мужність армії і народу, їх здатність перевершити супротивника у військовому мистецтві і техніці. Проте історики, по суті, глибоко не досліджують антиджерело - сталінізм, що подесятерив жертви народу. Не подолані різні прояви персоніфікації історії. Місце народу і армії в наших працях все ще займають Сталін, його оточення та сотня-другая героїв-одинаків.

1418 днів Великої Вітчизняної війни - це не тільки найважливіша складова частина другої світової війни, але і найбільше військове зіткнення всіх часів. Жодне з них не втягнуло безпосередньо в запеклі битви таке величезне число людей, не супроводжувалося такими гігантськими людськими і матеріальними втратами. До багатьом рисам цієї події застосовні прикметники чудового ступеня. Але можна відзначити і сильну суперечність: з одного боку - украй несправедливі, небезпечні для всього світу цілі агресора, чудово організованого, навченого і озброєного. Фашистське керівництво не зв'язувало себе ніякими нормами моралі і права, особливо щодо "неарійських народів". З іншого боку - це найвищі цілі захисту Батьківщини і всього людства, це мужність армії і народу, здатних перевершити супротивника і у військовому мистецтві, і в бойовій техніці.

Держави, що перемогли в другій світовій війні, заснували в Нюрнбергзі Міжнародний трибунал, і 21 німецькому лідерові на чолі з Герингом було пред'явлено звинувачення в скоюванні військових злочинів. Одинадцять чоловік засудили до страти, три - до довічного висновку, четверо - до різних тюремних термінів. Геринг отруївся за годину до страти, останні десять були повішені.

Досягненням другої світової війни було створення Організації Об'єднаних Націй - організації дійсно усесвітньою, з ефективними можливостями підтримки миру, що активно продовжує свою діяльність і в наш неспокійний час.

За другою світовою війною негайно не послідував загальний мир, але не в цьому полягав її підсумок. Вдалося звільнити народи від нацизму. Неможливо, розглядаючи нинішню ситуацію, не визнати, що люди усюди щасливіше, вільніше, ніж були б у разі перемоги нацистської Німеччини!

Література

  1. «1418 днів війни. Із спогадів про Велику Вітчизняну війну». М., Вид-во політичної літератури, 1990

  2. «Друга світова війна: два погляди». М., Думка, 1995

  3. Головков А. «Вчора була війна». Журнал «Огонек»,№25 1991

  4. Лопатін В.«Армия і політика». Журнал «Прапор» №6 1990

Павленко Н. «Історія війни ще не написана». Журнал «Вогник» № 25 1989

1Горбатов А. «Годы и войны». М.,Воениздат, 1965

2 Василевский А. «Дело всей жтзни». М.,Политиздат, 1988

3 Nicolaus v. Below. Als Hitlers Adjutabt. 1937-45. Mainz, 1980

4 И.Сталин «О Великой Отечественной войне Советского Союза». М., 1947

5 «Сталинград: Уроки истории. Воспоминания участников битвы». М.,1980

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]