Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЗМК(лек) №8.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
81.92 Кб
Скачать
  1. Наркотичні препарати, які отримують з конопель

Коноплі – рід однолітніх трав’яних рослин сімейства коноплевих. Сухі стебла конопель посівних містять до 25% волокон, насіння – до 35% олії. Сировиною для отримання наркотиків рослинного походження – власне гашишу та рідкого гашишу (гашишна олія) – є так звані індійські або дикорослі коноплі. Їх стебла, листя, суцвіття, квіти, пелюстки і пилок містять алкалоїд – тетрагідроканабінол (канабінол). Цей алкалоїд знеболюючими властивостями не володіє і в медицині не використовується. Накопичення наркотику в рослинах проходить під час цвітіння. Саме в цей період заготовляють пилок конопель, який містить найбільшу кількість канабінола.

Власне гашиш отримують з м’якоті коноплі. Скошені в період дозрівання коноплі сушаться у валках та обмолочуються. Далі насіння відокремлюється, а із листя, суцвіть та стеблів заготовляють смолисту масу – гашиш, або анашу чи гаджу. Вона має колір від коричневого до сірого, з легким пряним запахом.

Рідкий гашиш отримують шляхом екстракції тетрагідроканабінола з рослинної маси конопель органічними розчинниками – бензином, гексаном, спиртами та тощо. Після відгонки розчинника утворюється густа масляниста рідина, яка має колір від темно-коричневого до майже чорного. Гашишна олія містить тетрагідроканабінолу на 50% більше, ніж звичайний гашиш.

Найбільш розповсюджений спосіб вживання рідкого гашишу – промочування ним цигарок та наступне їх куріння. Споживають також чарс – гашиш з додаванням з опію. Порівняно з іноземними країнами в Україні рідкий гашиш зустрічається нечасто. Але розвиток міжнародних зв’язків та туризму може стати причиною збільшення частоти виявлення цього препарата під час митного огляду.

Ще одним наркотичним препаратом, який отримують з конопель, є марихуана. Цей наркотик розповсюджений в багатьох країнах та регіонах світу, особливо в Мексиці, Африці, Індії, на Середньому Сході.

Різновидами марихуани є план – листя конопель, шишки – верхня частина рослини, химка – коноплі, розмочені у формальдегіді та висушені. Найбільш цінною речовиною для наркоманів є сильнодіюча смола канабіса.

Основний засіб споживання марихуани – це паління, оскільки вдихання наркотичного диму є найбільш ефективним способом абсорбції. Наркозалежні зазвичай палять начинені маріхуаною цигарки, кальяни або трубки з невеликим поглибленням.

Маріхуана може бути упакована в сірникові коробки, пластикові пляшки, консервні банки та інші невеликі контейнери. Найбільш розповсюджена упаковка має вигляд брикету з розмірами приблизно 5×2,5×12 дюймів.

Споживання марихуани та їх різновидів, знижує здатність людини до зосередженню, уповільнює її рефлекси, заторможує пам’ять, а великі дози порушують зір, викликають істерію та нудоту.

  1. Препарати, які отримують із коки

Кокаїн – наркотична речовина, яку отримують з листя кущів рослини кока. Кокаїн являє собою суміш безколірних голчастих кристалів, погано розчиняється у воді, добре – в органічних розчинниках.

Кока – кущевидна багаторічна рослина, яка росте у тропічному поясі земної кулі на плодовитому ґрунті. Листя коки мають овальну форму та довжину від 3 до 8 см. Збирають листя до 10 разів на рік. Вони містять від 0,5 до 1,3% сильнодіючого наркотику, який в 1862 році виділили німецькі хіміки і дали йому назву «кокаїн».

Населення Південної Америки вирощувало коку з давних давен. Листочки коки разом зі шматочками вапна індіанці смоктали в якості тонізуючого засобу. Христофор Колумб, який відкрив американський континент, виявив, що місцеве населення, пожувавши листя якогось дерева, приходило в стан, подібний оп’янінню. Це і була рослина кока.

Для збільшення урожайності коки в теперішній час застосовують різноманітні добрива, аерозольні гербіциди, що дає можливість збирати врожай листя через кожні 35 діб. Листя збирають вручну, потім їх скидають в яму, яка вислана спеціальним чорним пластиком. Туди ж наливають воду і невелику кількість сірчаної кислоти. Три-чотири рази на добу один із збиральників стрибає в яму і босими ногами толоче листя, розгрібає їх руками, щоб вони добре омивались розчином. Ця процедура триває протягом 3…6 хвилин, інакше на ногах можна отримати опіки. Через один-два дні в розчині утворюються біло-сірі пластівці. Розчин проціджують через білу тканину і вижимають. В результаті утворюються гранули кольору слонової кості. Це і є неочищений кокаїні з вмістом чистого кокаїну 25%. В лабораторіях неочищену масу перетворюють на гідрохлорид кокаїну – білий або злегка кремовий порошок.

На хімічних заводах з листя коки виділяють чистий кокаїн для медичних цілей, а з жому листків готують ароматизуючі речовини, які в малих кількостях входять до рецептури прохолоджувального напою – кока-коли.

Під час наркотичного застосування люди жують листя коки, а також вдихають або вводять кокаїн в організм шляхом ін’єкцій, попередньо змішавши його з героїном.

Головний негативний ефект під час застосування кокаїну – збуджуюча дія на центральну нервову систему з наступною втомою і депресією. Постійне вживання кокаїну викликає у людини стан незадоволеності, слабкості, втрату ваги, манію переслідування, галюцинації, а систематичне його вдихання руйнує мембрани носа.

Крек – це кокаїн, що виготовлений штучним шляхом. Крек дуже швидко проникає в мозок, викликає сильний і швидкий ефект, призводить до миттєвої наркотичної залежності людини.