Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Терапевтичний профіль 1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
165.38 Кб
Скачать

Терапія профіль частина 1

  1. Які концентрації лікувальних речовин вважають оптимальними для електрофорезу?

    1. 3-5%

    2. 1-2%

    3. 0,1-0,9%

    4. 10-15%

    5. 15-20%

  1. Фельдшер скорой помощи на вызове. При осмотре больного кожные покровы бледные, черты лица заострены, кожа, собранная в складку, долго не расправляется, «руки прачки», многократная рвота, без тошноты, испражнения обильные, водянистые, без запаха, имеют вид рисового отвара. Температура нормальная. Что должен сделать фельдшер для оказания неотложной помощи?

    1. *Срочно госпитализировать в инфекционную больницу

    2. Ввести раствор пенициллина

    3. Ввести раствор реаферона.

    4. Ввести раствор глюкозы

    5. Ввести холерный бактериофаг

  1. На ФАП обратилась женщина 45 лет с жалобами на головные боли, туман перед глазами, частая смена очков за последний год, радужные круги при взгляде на источник света. Ваш диагноз?

    1. Глаукома

    2. Иридоциклит

    3. Склерит

    4. Дакриоцистит

    5. Хориоретинит

  1. Мужчина 30 лет проводил сварочные работы без защитного щитка. Через 5 часов появилось слезотечение, светобоязнь, резкая боль в глазах, снижение зрения. Ваша тактика.

    1. Холодные примочки, частые инстилляции препарата дифталь

    2. Туалет глаз, инстилляции борной кислоты

    3. Промывание глаз, инстилляции раствора левомицетина

    4. Закладывание тетрациклиновой мази за веки

    5. Закладывание глазных лекарственных пленок (ГЛП) с атропином

  1. В какие сроки фельдшеру здравпункта необходимо привлечь к обследованию и лечению лиц, которые контактировали с больными чесоткой?

    1. *3 дня

    2. 10 дней

    3. 15 дней

    4. 20 дней

    5. 1 месяц

  1. Какой документ должен заполнить фельдшер ФАПа при выявлении больного венерической болезнью?

    1. *089/у

    2. 003/y

    3. 065/y

    4. 058/y

    5. 025/y

  1. К фельдшеру ФАПа обратилась больная С., 56 лет, болеет около года. На коже груди, живота, бёдер имеются напряженные и вялые пузыри, эрозии с геморагическим отделяемым. Состояние больной тяжёлое. Положительный симптом Никольского. В мазке-отпечатке с эрозии обнаружены клетки Тцанка. О каком заболевании должен подумать фельдшер?

    1. *Вульгарная пузырчатка

    2. Дерматит Дюринга

    3. Герпес простой

    4. Многоформная экссудативная эритема

    5. Псориаз

  1. Какие рекомендации даст фельдшер здравпункта родственникам больного сифилисом по обеззараживанию домашних предметов обихода?

    1. *Кипячение и высушивание

    2. Охлаждение до 0 С

    3. Охлаждение до 15 С

    4. Охлаждение до 70 С

    5. Охлаждение до 35 С

  1. З чого складаються електроди, які використовують для гальванізації?

    1. З металевої пластинки та прокладки.

    2. З металевої пластинки

    3. З двох металевих пластинок

    4. З металевої пластинки і лікарського препарату

    5. З металевої пластинки, гідрофільної прокладки та лікарського препарату

  1. Які є загальні протипоказання для проведення лікувального масажу?

    1. Активна форма туберкульозу

    2. Остеохондроз

    3. Травми в період реконвалісценції

    4. Після перенесеного інсульту

    5. Міозит

  1. До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 39 років зі скаргами на свербіж шкіри, який з’явився одночасно з висипанням і значно посилюється увечері та вночі. З анамнезу з’ясовано, що 10 днів тому він прибув з відрядження, де проживав у гуртожитку. Об’єктивно: на шкірі живота, сідниць, променево-зап’ясткових суглобів та бокових поверхонь пальців рук – парні папуло-везикулярні з кров’яними кірочками. Встановіть попередній діагноз

    1. Короста

    2. Екзема

    3. Кропив’янка

    4. Токсикодермія

    5. Пруриго

  1. До фельдшера здоров. пункту промислового підприємства звернувся хворий, 30 років, зі скаргами на дискомфорт у ділянці зовнішніх статевих органів,що з’явився декілька днів тому. Об’єктивно: в ділянці правої великої соромітної губи виявлено щільний безболісний, синювато-червоного кольору набряк, при натискуванні пальцем сліду не лишається. Пахвинні реґіонарні лімфовузли дещо збільшені з одного боку, неболісні. поставте попередній діагноз .

    1. Сифіліс первинний

    2. Генітальний герпес

    3. Шанкриформна піодермія

    4. Коростяний хід

    5. Рак статевих органів

  1. Хворий А., 15 років, учень, звернувся на ФАП зі скаргами на підвищення температури тіла до 37,8 - 38,5°С, біль у горлі, нежить, загальну слабкість. Хворіє протягом тижня. В класі, де навчається хворий, спостерігаються випадки ГРЗ. Об'єктивно: стан хворого середньої тяжкості, температура тіла 38,5°С, шкірні покриви бліді. Слизова ротоглотки гіперемійована, мигдалики набряклі, в лакунах гнійні пробки легко видаляються шпателем. Пальпуються помірно болючі підщелепні, задньошийні та пахвові лімфатичні вузли. Тони серця приглушені, ритм правильний, пульс 100 за хвилину, задовільних властивостей. Збільшена печінка та селезінка. Ваш діагноз.

    1. Інфекційний мононуклеоз

    2. Лакунарна ангіна

    3. Грип

    4. Дифтерія

    5. Кір

  1. Хворий М., 45 років, звернувся на ФАП на 6-й день хвороби зі скаргами на підвищення температури до 39°С, різку слабкість, біль у м'язах ніг, жовтяницю, біль голови, відсутність апетиту. Захворів гостро, коли після ознобу температура тіла підвищилась до 40°С, з'явились біль голови, біль у литкових м'язах та попереку; на 4-ий день хвороби - жовтяниця шкіри; на 5-ий - носова кровотеча та крововиливи в склери. При опитуванні хворого з'ясовано, що працює він на сільськогосподарських роботах (обмолот зерна), мешкає в приватному будинку, має підсобне господарство. Об'єктивно: стан тяжкий, температура тіла 36,4°С, загальмований, адинамічний. Шкірні покриви жовтяничні. Крововиливи в склери. Над легенями везикулярне дихання. Тони серця глухі, пульс - 100 уд/хв., артеріальний тиск 90/60 мм.рт.ст. Живіт м'який, болючий у правому підребер'ї, печінка збільшена, чутлива. Пальпується селезінка. Стілець затриманий. Ваш діагноз.

    1. Лептоспіроз

    2. Вірусний гепатит А

    3. Геморагічна гарячка з нирковим синдромом

    4. Вірусний гепатит С

    5. Паратиф В

  2. На ФАП звернувся хворий К., 22 років на 2-й день захворювання з профузним проносом і блюванням, судомами м'язів нижніх кінцівок. Динаміка симптомів була наступною: на 1 день - пронос 10 разів на добу, випорожнення водянисті без домішок, температура тіла залишалась нормальною, на 2-й день - приєдналась блювота, стан погіршився - пронос і блювота почастішали, з'явились судоми м'язів, нижніх кінцівок, ступенів і кистей. Об'єктивно: стан тяжкий, температура тіла 35,8°С. Шкіра бліда, акроціаноз. Риси обличчя загостренні, очі та щоки запалі. Голос сиплий. Задишка 32 за хв. Тони серця глухі, пульс 130 уд/хв., слабкого наповнення і напруження, АТ 70/50 мм. рт. ст.. Язик сухий. Живіт здутий, пальпація безболісна. Випорожнення водянисті без кольору і запаху. Під час огляду - блювота «фонтаном». Протягом останніх 24 годин виділив 350 мл сечі. Три дні тому приїхав з Криму, де відпочивав з родиною. Члени родини здорові. Сформулюйте і обгрунтуйте попередній діагноз.

    1. Холера. Зневоднення III ступеню

    2. Сальмонельоз. Зневоднення III ступеню

    3. Харчова токсикоінфекція. Зневоднення III ступеню

    4. Дизентерія

    5. Колі-інфекція

  1. Хворий П., 18 років, звернувся до фельдшера на другий день захворювання. Скарги на двоїння в очах, сухість у роті, закреп. Напередодні їв в'ялену рибу. Об'єктивно: температура 36,9°С; стан тяжкий: обличчя бліде з ціанотичним відтінком, дихання утруднене, зіниці широкі, птоз. Ротоглотка гіперемійована, ковтальний рефлекс знижений, сиплість голосу, язик сухий, живіт здутий, болісний в епігастрії. Тони серця глухі, пульс 80 за хвилину, АТ 90/40 мм.рт.ст. Менінгеальних знаків немає. Діагноз. Тактика фельдшера.

    1. Ботулізм. Госпіталізація в реанімаційне відділення. Введення протиботулінічної сироватки

    2. Черевний тиф. Госпіталізація в реанімаційне відділення

    3. Менінгококова інфекція. Госпіталізація в реанімаційне відділення

    4. Дифтерія. Госпіталізація в реанімаційне відділення. Введення протидифтерійної сироватки

    5. Правець. Госпіталізація в реанімаційне відділення. Введення протиправцевої сироватки

  1. Хвора М., 20 років звернулася на ФАП зі скаргами на подвоєння предметів і асиметрію обличчя. При огляді: ліве очне яблуко повернуто до середини, не може зліва зморщити лоб, пощурити ліву брів, лагофтальм опущений лівий кут рота, сухожильні рефлекси D=S. Визначити діагноз.

    1. Неврит лицьового нерва

    2. Гагліоніт

    3. Менінгіт

    4. Ішемічний інсульт

    5. Радикуліт

  1. Хворий К., 28 років звернувся на ФАП зі скаргами на сильний головний біль, нудоту, блювання, мовні розлади, порушення слуху, смаку, підвищення температури до 39ºС, загальну слабкість. В анамнезі: гнійний отит. В неврологічному статусі: сенсорна афазія, нюхові, слухові, смакові галюцинації. В крові L – 30 ·10 9/л, ШОЕ – 42мм/год. Що можна діагностувати у хворого?

    1. Абсцес головного мозку

    2. Мозковий інсульт

    3. Менінгіт

    4. Радикуліт

    5. Неврит

  1. Родичі молодої жінки К., 20 років, звернулися на ФАП з тим, що помітили, як у неї раптово з'явився безпричинно піднесений настрій, порушення сну. Захворіла після тяжких пологів. Хвора багатослівна, вважає що їй все легко доступно. Планує і виконує безліч справ, але до кінця не доводить. Який стан розвинувся у хворої?

    1. Маніакально-депресивний психоз

    2. Шизофренія

    3. Епілепсія

    4. Олігофренія

    5. Істерія