Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Акустика реферат на 07.11.11 Способи запису зву....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
88.06 Кб
Скачать

Міністерство освіти, молоді, та спорту України

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Фізичний факультет

Кафедра радіотехніки та інформаційної безпеки

Реферат

на тему:

Способи запису звуку

Виконав:

Студент ІІІ курсу

208 групи

Круліковський Олег

Чернівці 2011

План

1 Вступ

2 Природа звуку

3 Сприйняття звукових подразнень

4 Частота, амплітуда, фаза - характеристики звуку

5 Способи запису звуку

6 Література

Вступ

Звукозапис - процес збереження повітряних коливань в діапазоні 20-20 000 Гц (музики, мови або інших звуків) на будь-якому носії (грамплатівки, магнітна стрічка, компакт-диск і т. д.) за допомогою спеціальних приладів (мікрофон, мікшерний пульт , магнітофон і т. д.). Збережена в результаті цього процесу на будь-якому носії звуковий запис називається фонограмою.

Під процесом запису звуку розуміють перетворення сигналів у просторове зміна стану або форми деякого фізичного тіла (носія запису) з метою збереження в ньому інформації для подальшого її вилучення (отримання). Інформацію, що зберігається в носії запису, називають записом. Носій запису, що містить інформацію, отриману в процесі запису, називають фонограмою. За століття з невеликим, що минув з моменту виникнення перших ідей запису звуку, були запропоновані десятки способів запису. Серед них: механічний, фотографічний, магнітний, лазерний і т.д.

Природа звуку

Світ наповнений найрізноманітнішими звуками: цокання годинника і гул моторів, шелест листя і завивання вітру, спів птахів і голоси людей. Про те, як народжуються звуки і що вони собою являють, люди почали здогадуватися дуже давно. Помічали, наприклад, що звук створюють вібруючі в повітрі тіла. Ще давньогрецький філософ і вчений - енциклопедист Арістотель, виходячи з спостережень, вірно пояснив природу звуку, вважаючи, що тіло яке звучить створює поперемінне стиснення і розрідження повітря. Так, коливається струна то ущільнює, то розріджує повітря, а, завдяки пружності повітря, ці чергуються впливу передаються далі в простір - від шару до шару, виникають пружні хвилі, досягаючи нашого вуха, вони впливають на барабанні перетинки і викликають відчуття звуку. Звук-це хвилі стиснення і розширення, що поширюються в повітрі чи іншому середовищі. Вони поширюються у всіх напрямках від джерела звукових коливань. Коли хвилі досягають вашого вуха, розташовані в ньому чутливі «елементи» сприймають ці вібрації, і ми чуємо звук.

Сприйняття звукових подразнень

Звукові хвилі, проходячи через зовнішній слуховий прохід, викликають коливання барабанної перетинки і передаються слуховим кісточках, а з них-на перетинку овального вікна, провідного в переддень равлики. Виник коливання приводить в рух перилімф (прозору рідину в щілиноподібному просторі між лабіринтом перетинчастим і кістковим) і ендолімфу (порожнина перетинчастого лабіринту) внутрішнього вуха і сприймається волокнами основний перетинки, що несе на собі клітини кортиева органу (периферичний кінець слухового аналізатора). Високі звуки з великою частотою коливань сприймаються короткими волокнами, розташованими біля основи равлики, і передаються волоскам клітин кортиєва органу. При цьому порушуються не всі клітини, а тільки ті, які знаходяться на волокнах певної довжини. Отже, первинний аналіз звукових сигналів починається вже в кортєва органі, з якого збудження по волокнах слухового нерва передається в слуховий центр кори головного мозку в скроневій частці, де відбувається їх якісна оцінка.