Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пр № 3.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
22.31 Кб
Скачать

Інструкційна карта до виконання практичної роботи № 3. Тема: Ліквідація наслідків впливу на людину радіоактивних, хімічних та біологічних речовин.

Мета: навчитись характеризувати осередки ядерного, хімічного та бактеріологічного ураження; навчитись правильно поводитися в осередку бактеріологічного ураження.

Обладнання та матеріали: навчальні посібники, звіти з практичних робіт, інструкційна картка до виконання практичної роботи № 3.

Матеріально-технічне обладнання: підручник з безпеки життєдіяльності, інструкційна карта.

Література:

  • Желібо Є.П. Безпека життєдіяльності. − К.: «Каравела», Львів, 2001.

  • Джигирей В.С. Безпека життєдіяльності. − Львів: «Афіша», 2000.

  • Митрога М.К. Безпека життєдіяльності. − Ужгород, 1998.

Зміст та послідовність виконання роботи.

ВХІДНИЙ КОНТРОЛЬ НАВЧАЛЬНИХ ДОСЯГНЕНЬ:

Вибрати правильні твердження:

  1. Ядерне ураження людей та тварин виникає внаслідок дії світлового випромінювання, радіоактивного ураження місцевості.

  2. Розміри осередку ядерного ураження залежить від виду вибуху та рельєфу місцевості.

  3. Зона середніх руйнувань ядерного вибуху характеризується надмірним тиском від 30-50 кПа і становить 10% усієї площі осередку.

  4. Перебуваючи в осередку хімічного ураження, необхідно проводити щоденне вологе прибирання з використанням дезінфікуючих розчинів.

  5. Територія, в межах якої внаслідок застосування біологічної зброї виникли масові зараження людей, називається осередком бактеріологічного ураження.

  6. У зоні біологічного ураження забороняється виходити на роботу, відвідувати інші квартири.

  7. Джерелами хімічних аварій є загоряння різних матеріалів, обладнання, яке супроводжується забрудненням навколишнього середовища.

  8. У світі щорічно внаслідок ДТП гине 1 млн. людей.

  9. До числа небезпечних для здоров'я людини газоподібних сполук можна віднести О2

Завдання до практичної роботи № 3.

Користуючись довідничком виконати завдання за варіантами.

Довідничок. Осередок ядерного ураження.

Осередком ядерного ураження називається територія, в межах якої внаслідок ядерного вибуху відбувається масова загибель людей, сільськогосподарських тварин, рослин та руйнування споруд.

Осередок ядерного ураження характеризується:

  • кількістю уражених;

  • розмірами площі ураження;

  • зонами ураженості з різними потужностями доз та дозами випромінювання;

  • зонами пожеж, затоплення, руйнування та пошкоджень будинків і споруд;

  • частковим пошкодженням та руйнуванням захисних споруд.

Ураження людей та тварин виникає внаслідок дій ударної хвилі, світлового випромінювання, проникаючої радіації та радіоактивного ураження місцевості, тобто від комбінованого ураження.

Розміри осередку ядерного ураження залежить від потужності, виду вибуху та рельєфу місцевості.

Для виявлення характеру ураження від ядерного вибуху його осередок умовно поділяють на чотири зони: повних, сильних, середніх та слабких руйнувань.

Зона повних руйнувань там де надмірний тиск у фронті хвилі 50 к Па і більше. Ця зона в осередку становить 12 %. У цій зоні повністю зруйновані будинки, промислові споруди, протирадіаційні сховища та утворюються суцільні завали.

Зона сильних руйнувань виникає при надмірному тиску від 50 до 30 кПа і становить 10 % усієї площі осередку. Будинки та споруди будуть сильно зруйновані, сховища вціліють. Для цієї зони характерна масова загибель людей, а люди, які залишились в будинках, будуть завалені й отримають травми та опіки. Крім цього можливе ураження уламками скла, камінням та іншими предметами. В цій зоні, утвореній наземним та підземним ядерними вибухами, населення буде під впливом радіації.

Зона середніх руйнувань характеризується надмірним тиском у фронті ударної хвилі від 30 до 20 кПа і займає 18 % осередку. Дерев’яні будинки будуть повністю зруйновані, кам’яні отримають середні та слабкі пошкодження. Сховища та підвальні приміщення будинків уціліють. На вулицях утворяться завали, від світлового випромінювання виникнуть масові пожежі. Для зони характерні масові санітарні ураження.

Зона слабких руйнувань утворюється при надмірному тиску від 20 до 18 кПа і становить 60 % осередку. В межах цієї зони будинки зазнають слабких руйнувань (тріщини, зруйновані перекриття дверних та віконних заповнень). Від світлового випромінювання виникнуть пожежі дерев’яних споруд. При наземному ядерному вибуху в цій зоні утвориться радіоактивне зараження місцевості.

За межами зон руйнувань осередку ядерного вибуху можуть виникати небезпечні руйнування різних споруд та в напрямку поширення вітру – зони радіоактивного зараження.

Характеристика осередку хімічного ураження.

Масштаб, тривалість та небезпека – основні характеристики хімічного ураження. Масштаб хімічного ураження характеризує просторові межі виявлених наслідків застосування хімічної зброї. Визначається він зоною – площею, в межах якої існує небезпека ураження незахищеного населення і включає район застосування хімічної зброї та зону поширення отруйних речовин.

Тривалість дії хімічного ураження – елемент, що характеризує межі виявлених уражуючих факторів отруйних речовин; зумовлюється тривалістю ОР на різних поверхнях і зберігає свої уражуючі дії на незахищене населення.

Тривалість дії ОР на місцевості залежить від типу ОР, швидкості вітру, температури, вологості, структури ґрунту та наявності на ньому рослинності.

Небезпека хімічного ураження – елемент ураження, що характеризується масштабом негативних наслідків нанесеного збитку в результаті застосування хімічної зброї.

Осередок біологічного ураження.

Унаслідок застосування ворогом біологічної зброї утворюється зона біологічного ураження. Зоною біологічного ураження називається територія, що потрапила під дію біологічної зброї, і територія, на яку поширюється біологічна рецептура (переносників інфекції).

Територія, в межах якої внаслідок застосування біологічної зброї виникли масові зараження людей та тварин, називається осередком біологічного ураження.

Для попередження поширення інфекції захворювання в осередку біологічного ураження встановлюється карантин. У прилеглих районах вводиться режим обсервації. Карантин вводиться тоді, коли встановлено факт застосування біологічної зброї і головним чином у таких випадках, коли збудники хвороби відносяться до особливо небезпечних (чума, холера та ін.). Карантинний режим передбачає повну ізоляцію осередку ураження від оточуючого населення. На зовнішній межі зони карантину встановлюють озброєну охорону, організовують комендантські служби. Вихід людей, виведення тварин і майна забороняється. Продукти харчування, питна вода та предмети широкого вжитку населенню постачаються. Припиняється робота усіх підприємств, закладів, крім тих, що мають особливе значення для народного господарства (для оборони). Об’єкти народного господарства, які продовжують свою роботу, переходять на особливий режим праці, робітники та службовці – на казармене становище з суворим виконанням протиепідемічних вимог. Контакт між робочими змінами забороняється. Харчування і відпочинок організовується у спеціальних приміщеннях. У зоні карантину припиняють роботу усі навчальні заклади, заклади культури ринки тощо.

Режим обсервації вводиться, коли збудник інфекційної хвороби не відноситься до особливо небезпечного, ізоляційно обмежені заходи стосуються в’їзду й виїзду, вивезення майна (тільки після дезінфекції), посилення медичного контролю за харчуванням та водопостачанням тощо.

Строк обсервації й карантину встановлюється залежно від інкубаційного періоду захворювання, з моменту госпіталізації останнього хворого і закінчення дезінфекції.

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ в осередку бактеріологічного ураження.

  1. надягнути ватно-марлеву пов’язку. Обов’язково проводити щоденне вологе прибирання з використанням дезінфікуючих розчинів. Сміття відразу спалювати.

  2. суворо дотримуватись правил особистої і громадської гігієни. Ретельно мити руки з милом. Пити тільки кип’ячену воду. Сирі овочі і фрукти після миття обливати окропом;

  3. доглядаючи хворого надягнути халат, хустинку і ватно-марлеву пов’язку. Робітників, які захворіли інфекційним захворюванням, необхідно ізолювати. У приміщенні, де знаходиться хворий, двічі на день робити вологе прибирання із застосуванням дезінфікуючих засобів.

  4. Людям, які спілкуються з хворим, категорично забороняється виходити на роботу, відвідувати інші квартири.

  5. у разі госпіталізації хворого зробити у квартирі дезінфекцію, постільну білизну і посуд прокип’ятити протягом 15 хв. У 2%- му розчині соди і замочити на 2 год. Згодом посуд помити гарячою водою, білизну випрасувати, кімнату провітрити.

ВИХІДНИЙ КОНТРОЛЬ НАВЧАЛЬНИХ ДОСЯГНЕНЬ:

Дати визначення термінам та поняттям:

  1. Осередок біологічного ураження – це______________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Осередок хімічного ураження – це_________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Осередок ядерного ураження – це_________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ВАРІАНТ І.

Завдання № 1.

Якими показниками характеризується осередок ядерного ураження? Від чого залежить його розмір?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання № 2.

Назвіть основні характеристики осередку хімічного ураження та дайте їм визначення.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання № 3.

Як потрібно поводитись в осередку бактеріологічного ураження?

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання № 4.

До вас надійшло повідомлення про факт небезпеки аварії з викидом радіоактивних речовин у навколишнє середовище. Які заходи щодо ліквідації наслідків надзвичайної ситуації необхідно вжити в даному випадку?

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ВАРІАНТ ІІ.

Завдання № 1.

Охарактеризуйте осередок ядерного ураження. Від чого залежить розмір даного осередку, на які зони він поділяється?

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання № 2.

Якими показниками характеризується осередок хімічного ураження?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання № 3.

Як потрібно поводитись в осередку біологічного ураження?

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання № 4.

До вас надійшло повідомлення про факт використання бактеріологічної зброї. Які заходи щодо ліквідації наслідків надзвичайної ситуації необхідно вжити в даному випадку?.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ВАРІАНТ ІІІ.

Завдання №1.

Назвіть елементи осередку ядерного ураження. Охарактеризуйте кожен з названих елементів.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання № 2.

Охарактеризуйте елементи хімічного ураження та дайте їм визначення.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання № 3.

Сформулюйте правила поведінки населення в осередку біологічного ураження.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання № 4

До вас надійшло повідомлення про факт використання зброї масового знищення. Які заходи щодо ліквідації наслідків надзвичайної ситуації необхідно вжити в даному випадку?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________