Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проблеми організованої злочинності, наркобізнес....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
110.08 Кб
Скачать

Тема: Проблеми організованої злочинності, наркобізнесу, торгівлі людьми.

  1. Причини зростання масштабів організованої злочинності та її основні форми.

  2. Проблеми наркобізнесу.

  3. Проблеми торгівлі людьми.

1. Поняття міжнародна організована злочинність є широко вживаним, однак при його визначенні існують певні дискусії. Інколи вживається також термін транснаціональна злочинність, який, по суті є синонімом першого. Міжнародна організована злочинність – це виробництво, розподіл, обмін і споживання нелегальних благ і послуг, що супроводжується заміною спонтанних, випадкових, хаотичних, неорганізованих дій на впрорядковану стійку взаємодію злочинців. Міжнародна або транснаціональна злочинність проявляється у створені злочинних угруповань за участю громадян кількох держав, здійсненні кримінальної діяльності на території двох і більше країн, організації злочинів, які порушують міжнародні зобов’язання і норми міжнародного права.

Організована злочиннісь еволюціонує одночасно (паралельно) з глобальними трансформаціями. Ці процеси, по суті, залежать одне від одного: мафіозні угруповування сповна користується плодами глобалізації та модерної ринкової економіки.

Основною причиною поширення міжнародної організованої злочинності на сучасному етапі є прроцеси глобалізації, які ведуть до розмиття національних кордонів, скасування міждержавних бар’єрів.

За умов, коли зростає вільний рух робочої сили, послуг і капіталу, а також деяке послаблення ролі держави, оргзлочинність стає особливо небезпечною, перетворюючись на активного учасника глобалізаційного процесу. Структура злочинних угруповань удосконалюється. Організованій злочинності нині притаманні такі риси, як зростаюча професіоналізація, інтернаціоналізація та укладання стратегічних союзів задля оптимізації злочинних промислів, збільшення економічної шкоди та посилення впливу на політичне життя.

Нині злочинні організацій у своїх діях не лише опікуються традиційними промислами (наркобізнес, незаконний обіг зброї, контроль за проституцією, вимагання, викрадення та перепродаж автомобілів, антикваріату і культурних цінностей, контрабанда, піратство), а й значно урізноманітнюють діяльність. Вони беруться за виробництво порнографічної продукції, торгівлю людьми. Великі збитки економічній сфері можуть завдавати фінансові шахрайства (наприклад, псевдобанкрутства), силове захоплення бізнесу та проникнення у сферу легального підприємництва (інвестиції в будівництво, ігорний бізнес, сфера розваг, нерухомість, сільськогосподарські підприємства) і міжнародну фінансову систему, відмивання „брудних” грошей, таємна конкуренція в державних конкурсах за прибутковими проектами, отримання шляхом підкупу державних контрактів на будівництво, імпорт сировини і товарів, що мають важливе значення для країни. Одна із сфер діяльності організованої злочинності зумовлена тим, що цілий ряд товарів у деяких країнах або не обкладаються податками або вони сильно різняться в різних країнах. Нелегальне перевезення цих товарів з однієї країни в іншу і дає значні прибутки організованим злочинним угруповуванням.

Найвідоміші у світі злочинні угруповування діють у таких регіонах:

  • Китай, Гонконг і Тайвань (Тріади)

  • Колумбія (кокаїнові картелі)

  • Мексика (кокаїнові картелі)

  • Італія (Сицилійська мафія)

  • Японія (Якудза)

  • Туреччина (12 турецько-курдських кланів)

  • Американська мафія, яка вже тривалий час діє також в Канаді;

  • Росія (російські та кавказькі угруповування).

Таблиця 1

Характеристика найвідоміших злочинних організацій (за матеріалами ООН)

Назва

Основна діяльність

Характеристика

Міжнародні зв’язки

Кокаїнові

картелі

Спеціалізація на виробництві й доправленні наркотиків до будь-якої країни світу.

 

Мають жорстку пірамідальну структуру, сфери впливу поділені географічно.

Штаб-квартири розташовані у Колумбії і Мексиці. Зв’язки з Коза-Ностра, Ла Коза Ностра, тріадами, якудза.

Тріади

Наркотики, надання грошових позичок, ігорний бізнес, рекет, внески у сервісний сектор, інвестиції у сферу послуг, відмивання „брудних” грошей, контроль системи підпільної імміграції.

У бізнесі тріад задіяно до 170 тис. осіб. Пірамідальна структура складається з солдатів. Її очолюють бос, його заступник та бос, відповідальний за кадровий добір. Найвідомішими є „Сун І Вон”, „14К”, „Федерація Ву” (Гонконг), „Банда чотирьох морів” (Тайвань), „Об’єднаний бамбук”, „Велике коло” (Тайванська провінція Китаю).

Ведуть активну діяльність в Азії, Європі, США. Основна сфера діяльності - Гонконг, Мьянма, Тайвань, Філіппіни і США.

Якудза

Участь в усіх сферах кримінальної діяльності (рекет, шахрайство, наркотргівля, контроль проституції, виробництво порнографії тощо). В Азії спеціалізуються на перевезенні метамфетаміну.

Складається з 60 тисяч постійних членів і 25 тисяч асоційованих співробітників. Вирізняється складною організаційною структурою, яка включає дрібні групи і родини.

Пов’язана з оргзлочинністю США, Колумбії, Німеччини, Китаю, країн СНД.

Коза Ностра (Італія)

Найвідоміша злочинна організація. Здійснює великомасштабну контрабанду наркотиків, організовує та розробляє нові маршрути доставки, контролює фінансові розрахунки. Координує зусилля дрібних груп, допомагає їм відмивати „брудні” гроші. Використовує вимагання, шахрайство з кредитами і контрактами на громадські роботи.

Має вертикальну структуру і налічує приблизно 5 тисяч членів.

Базується на о. Сицилія, має свої філії на всіх континентах. Підтримує зв’язок з кокаїновими картелями, Ла Коза Ностра і угрупованнями з країн СНД.

Ла Коза Ностра (США)

Сфера діяльності - наркобізнес, незаконний ігорним бізнес, контрабанда зброї, вимагання, контроль проституції, вплив на профспілки.

Складається з 3 тисяч солдатів і 25 сімейств, з яких 5, що базуються в Нью-Йорку, є найвпливовішими.

Пов’язана з наркокартелями і Коза Ностра, а також з мафією країн СНД.

Мафіозні угруповання, що базуються в колишньому східному блоці.

Наркобізнес, торгівля зброєю і ядерними матеріалами, контрабанда людей і товарів.

Близько 200 груп мають складну розвинену структуру.

Пов’язані з оргзлочинністю США, кокаїновими картелями і Коза Ностра.

Бюджет транснаціональних злочинних організацій можна порівняти з бюджетами деяких країн. Так, річний прибуток Американської мафії від контрабанди нарокотиків складає понад 1 мільярд доларів, що є більшим державних бюджетів ряду країн. На початку 2000 року лише обсяг наркоторгівлі становив понад $400 мільярдів, або 8 % обсягу світової торгівлі! За даними ООН, у світі близько 185 мільйонів осіб споживають наркотики, що становить 3 % від загальної кількості людства (!), або 4,7 % від кількості людей, старших 15 років. За даними, які наводить російська дослідниця М. Лєбєдєва, посилаючись на співвітчизницю М.М. Максимову, починаючи з 80-х рр. організована злочинність зростає щороку на 5 %.

Слід також згадати про мережу нелегального трафіку, коли контрабандою доправляються антикваріат, рідкісні породи тварин, цінна деревина тощо. Ще один вид діяльності – контроль проституції. За даними проекту Євросоюзу „ВЕСТ” (Women East Smuggling Trafficking), щороку у світі більше 700 тисяч жінок поповнюють лави повій, з них понад півмільйона „осідає” в Європі. Зважаючи на нелегальне становище таких осіб та малолітніх дітей, переважно вихідців з країн з перехідною економікою або третього світу, вони зазнають сексуальної експлуатації. Щорічні доходи сутенерів оцінюються у $7 – 12 мільярдів. З іншого боку, в країнах, що розвиваються, існує попит на синтетичні наркотики та викрадені предмети розкоші, що постачаються контрабандою з країн Заходу.

Розвиток організованої злочинності нині вирізняється двома особливостями — відмиванням грошей від злочинних промислів і посиленням впливу на політику.

Групи, пов’язані із злочинними діловими операціями, часто використовують складні фінансові угоди як засіб, що дає змогу приховати джерело придбання їх майна та не допустити його конфіскації. Це часто обумовлюється значними за обсягом операціями з відмивання коштів, переказуванням грошей через кілька банківських рахунків у різних країнах або шахрайським використанням цінних паперів для створення можливостей залучення злочинно отриманих коштів у сферу легальної економіки.

Розвиток світової фінансової системи і новітніх засобів комунікації сприяє, зокрема, відмиванню грошей злочинних організацій через легальні інвестиції, а також через залучення „брудних” коштів до процесів приватизації майна. В цьому процесі задіяні сумнівні фінансові інституції. Щороку у світі відмивається $1,5 трильйона, що становить близько 5 % сукупного внутрішнього світового продукту. І навпаки: нині злочинні організації мають можливість користуватися коштами легальних інституцій для фінансування своїх промислів.

Організована злочинність прагне впливати і на політичне життя, лобіюючи вигідні їй рішення, створюючи громадську думку за допомогою підконтрольних засобів масової інформації. Це здійснюється підкупом та усуненням невгодних осіб. Організовані злочинні угруповання підривають демократію шляхом корупції, а в деяких країнах їх діяльність набуває нової форми авторитаризму. Нагромаджені від продажу наркотичних засобів кошти йдуть на підкуп політиків, створення їх позитивного іміджу тощо. Все це характеризує якісно новий щабель розвитку організованої злочинності.

Відтак, транснаціональна організована злочинність перетворюється на наддержавну структуру, а глобалізація створює умови для розширення ареалу його дії. Організована злочинність, як підсистема суспільства, намагається використати його інститути у своїх цілях, сформувати вигідну їй економічну і соціальну політику (наприклад, надання окремим суб’єктам податкових пільг), громадську думку про респектабельність тих чи тих босів тіньового бізнесу; маргіналізувати, декласувати населення, знецінити вартість робочої сили; використати міжнаціональні конфлікти тощо.