Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль політологія.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
34.45 Кб
Скачать

  1. Що означає поняття "Політика"? Це особлива сфера діяльності між класами, націями та ін.соц.групами, ядром якої є проблема завоюв.,утрим., і викор.держ.влади.

  1. У чому полягають особливості політичних течій Ст.. Сходу?

а) вони обґрунтовували божественне походж. влади;

б) визнавали божественне втручання в управл.д-ви;

в) проголош.верховенство етичних принципів над політ.;

г) мали прикладний хар-р, не торкалися ф-цій політ. інституту;

д) ототожнювали владу д-ви з владою царя або імператора.

  1. Які внутрішні зв’язки характеризують суспільство?

  1. Чому з розвитком людства відносини між людьми ускладнюються?

В родоплемін ладі не було публ влади, а була сусп влада. Пройшов час змінилися засоби в-ва, зявився надлишок продукції, виник майнов нерівність, боргова залежність. І тому з розвитком людства ускладн віднос між людьми: виникн.прив.власн.; посилюється майнове розшарув; виник.різні соц..групи; зявляються розбіжності між людьми; зявляються конфлікти і тертя між людьми на основі майнової нерівності; виникає заздрість, жадність і нестримана гонитва за багатством.

  1. Коли виникла політологія як наука і навчальна дисципліна? Політична наука як сам ост сфера знань виникла на рубежі Середньовіччя та Нового часу; як навч.дисц. політологія почала формуватись в 2 половині ХІХ ст..

  1. Яке місце політ. Сфери у с-мі сфер сусп.Життя?

буття люд здійсн у рамках певних сусп сфер (сфера – це рамки розповсюдження) у сукупності вони є організмом назва якого сусп. По іншому буття люд здійсн в такому цілісному організмі як сусп, яке в свою чергу поділ на певні сусп сфери і проявляють себе через ці сфери (військові, політ, соц, правові, економ, ідеолог). В основі поділу лежить поділ праці, їх норми і цінності. Всі сфери пов’язані та підпорядковані один одному, і в свою чергу вони мають практичний механізм життєдіяльності сусп, свою внутр структуру, особлив розвитку і специфічні зв’язки з ін. сферами. Н-д: економ сфера не може існувати без правової та ідеолог, а ідеолог без правової, соц, ек. Всі вони не можуть існувати без політ системи.

  1. що ви розумієте під терміном "Суб’єкти політики"? це носії практ.д-ті., джерело активності, що спрямоване на об’єкт. Суб політики – держ, народ, нації, класи, люди, партії, окремі особистості. Суб є соц (нації, класи, рухи) та індивід (свідома та відповідальна люд, особистість).

  1. Що становить зміст політ.Життя?

а)політ.віднос.з приводу завоюв., утрим і викор.влади;

б) ставлення до д-ви;

в) відносини між політ партіями та гром.обєдн., між масами і політ. лідерами.

  1. Які види влади ви знаєте?

  1. розкрийте поняття "Об’єкти політики". – це те, на що суб політики спрямовує свою діяльність, це політ с-ма сусп, політ життя, політ процес, людина. Людина є суб та об’єктом політики одночасно.

  1. з яким ступенем суп.розвитку пов’язане зародж.політ.думки? коли виникла прив.власн.на засоби виробн..і відбув.соц.розшарув.сус-ва і утвор.д-ва.

  1. що є хар-рним для політ.стабільності сус-ва? Це такий стан рівноваги. політ. життя, для якого є характерним сталість і збереження функціонув. політ життя сусп.