Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LIS_otvety (1).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
54.22 Кб
Скачать

Ремесла в Україні

Ремесло як одна з попередніх форм промислового виробництва було розвинене в Україні від найдавніших часів, але довгий час не було відірване від інших родів правці.

Відомо понад 60 ремесел. Найбільш популярними ремеслами є:гончарствоковальство

чинбарствокушнірствоткацтворізьбленнякилимарствоплетіннястолярствотеслярствоцеглярствозолотарствогутництвозброярствобондарствокравецтвотощо. Гонча́рство — традиційне ремесло, в тому числі українське, виробництво глиняногопосуду з використанням гончарного круга.Бо́ндарне виробни́цтво — традиційне українськеремесло, виготовлення із дерев'яних клепок бочок, чанів, діжок, барил, відер, цебрів тощо. Кова́льство — обробка металу куванням.Чинба́рство — давнє українське ремесло, обробка шкір тварин. Кушні́рство — традиційне українське ремесло, яке включало вичинку шкіри з хутром і пошиття з неї різного одягу. Тка́цтво — виготовлення сирових (необроблених) текстильних тканин на ткацькому верстаті. Гутництво - гутне скло отримували шляхом сплавлювання при високій температурі у великих глиняних горщиках (тиглях) піску, вапняку і поташу.Плетіння — ремесло з виготовлення господарсько-побутових та художніх виробів з різноманітної еластичної сировини. В Україні має багаті й давні традиції, особливо на Поліссі.

Український побут і звичаї в рідному краї

У наш час традиції не мають такого значення як в минулі часи.оселі прикрашені рушниками, іконами, килимами всі перераховані атрибути являються невід’ємними атрибутами справжньої української оселі. Основною складовою частиною як жіночого, так і чоловічого вбрання є сорочка. Буденні прикрашались легенькою вишивкою навколо горловини, по подолу, в місцях з’єднання деталей. Святкові визначаються колоритністю і різноманітністю технічних прийомів вишивки. Рушники – це відбиття культурної пам’яті народу, в їх узорах збереглися прадавні магічні знаки, символіка червоного і сучасного кольорів. Рушники є невід’ємним атрибутом на весіллі. Традиційний посуд – глиняний горщик, глечик. Вони також розписані у двох кольорах (червоному і чорному). Розглянемо національні особливості проведення свят на конкретному прикладі, а саме 7 січня – Різдво Христове. Найголовнішою стравою на столі у цей вечір, безумовно кутя. Поступово закінчується вечір і наступає чарівна ніч, під час якої не можна спати, бо все щастя проспиш. Обряд колядування дуже давній. Найбільше серед колядників зустрічаються діти, і це зрозуміло. Колядувати і заходити першим до оселі можна лише хлопцям, які згідно зі звичаєм несуть в домівку мир і спокій. Нажаль, сьогодні часто побачиш людину у національній вишиванці, але у селах істинні українці вважають за честь вдягти сорочку у свято.

Народний календар

Народний календар формувався протягом століть. Ще наші пращури брали участь у його створенні, адже саме вони були мудрими, уважними людьми і робили доречні висновки. Про погоду виходячи з того чи іншого явища природи. Січень:1) Якщо вночі з'явиться іній — удень сніг не падатиме. 2) Синичка зранку пищить — на легкий морозець. 3) Якщо січень сухий, морозяний — буде сухе спекотне літо. Лютий: 1) Голуби воркують — тепло віщують. 2) Сніг іде, мов крупа, — чекай на тиждень морозу. 3) Іній на деревах — на мороз, туман — на відлигу. Березень: 1) Ранній грім у березні — чекай повернення морозів. 2) Птахи в'ють гнізда на сонячній стороні — на холодне літо. Квітень: 1) У квітні ранковий туман віщує ясну погоду. 2) На початку квітня грім — на тепле літо . Травень: 1) Пізно зацвіла горобина — пізня й осінь. 2) Навесні літає багато павутиння — на спекотне літо. Червень: 1) Похолодало під час дощу — погода поліпшиться. 2) Дощове літо — на сніжну й морозяну зиму.Липень: 1) Літній ранковий туман — на ясну погоду. 2) З'явився перший туман — іди по гриби. Сер пень: 1) Багато ягід на горобині — осінь буде дощовою, а якщо мало — сухою. Вересень: 1) Чим тепліший і сухіший вересень, тим пізніше прийде зима. 2) Нічний вітер віщує дощ наступного дня. Жовтень: 1) Грім у жовтні — на малосніжну, м'яку й нетривалу зиму. 2) Якщо до середини жовтня не осипалося з беріз листя — сніг ляже пізно. Листопад: 1) Грім у листопаді — на малосніжну зиму, але рік врожайний. 2) Рано опало листя на липах — зима буде лютою. 3) Яка погода в листопаді, така і в квітні. Грудень: 1) Снігурі прилетіли в грудні — зима буде суворою. 2) Дощова зима — ознака неврожайного року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]