Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 2.1.17.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
46.07 Кб
Скачать

Тема: «Побудова інформаційного суспільства на Україні: проблеми та перспективи»

План

1. Досвід країн Європейського Союзу та США.

2. Створення сучасної інфраструктури інформатизації.

3. Розвиток та впровадження нових інформаційних технологій.

1. Досвід країн європейського союзу та сша

Європейський союз

Сучасна інформаційна політика ЄС започаткована з середини 80-х років минулого століття, коли було закладено два головні політичні компоненти стратегії інформаційного суспільства ЄС: діяльність у сфері досліджень і технологічного розвитку ІКТ, ініційована в 1984 р. програмою "ESPRIT" з інформаційних технологій і продовжена у 1986 р. спеціалізованими тематичними прикладними програмами на транспорті, в охороні здоров’я та в дистанційному навчанні, а також програмою "RACE" з питань передових телекомунікаційних технологій.

В 1994 р. була представлена так звана "Доповідь Бангеманна", де вперше використовувалась концепція інформаційного суспільства замість звичайної концепції інформаційних магістралей. Доповідь сформулювала рекомендації для ЄС щодо того, в який спосіб Співтовариство могло б сприяти встановленню адекватних регулюючих, технологічних та соціальних рамок для розвитку європейського інформаційного суспільства. Значний наголос у Доповіді робився на необхідності лібералізації сектора ІКТ внаслідок послаблення ролі урядів, що мало підвищити національну і міжнародну конкуренцію, поліпшити розподіл інформації і забезпечити кожному можливість доступу до технологій. Такий підхід означав зміну ролі держави як регулятора ІКТ, оскільки до цього часу саме держава відігравала головну роль у формуванні, регулюванні та використанні технологій.

Незважаючи на успіх попереднього етапу, в 1999 р. стало зрозуміло, що політика інформаційного суспільства ЄС потребує нового імпульсу для розвитку і нового бачення ситуації. Тому Європейська Комісія започаткувала нову політичну ініціативу щодо прискорення перетворення Європи на інформаційне суспільство "Електронна Європа – інформаційне суспільство для всіх", якою пропонувалися амбіційні цілі, що забезпечать вигоди від інформаційного суспільства для усіх європейців. Були визначені три головні цільові напрямки дій: дешевший, швидший та безпечніший Інтернет: дешевший і швидший Інтернет-доступ; швидший Інтернет для дослідників і студентів; безпечні мережі і смарт-картки; інвестування в людей і навички: європейська модель в цифрову добу; робота в економіці, заснованій на знаннях; стимулювання використання Інтернету: прискорення електронної комерції; уряд он-лайн: електронний доступ до суспільних послуг; он-лайнова охорона здоров’я; європейський цифровий вміст для глобальних мереж; інтелектуальні транспортні системи.

Після того як були підсумовані результати ініціативи "e Europe 2002", які виявили певні успіхи і проблеми, було вирішено продовжувати її реалізацію. І в 2002 р. Європейською Радою був схвалений План дій "e Europe 2005". Порівняно з попереднім, цей план містив більш цілеспрямовані дії. Планом передбачалося застосування таких взаємопов’язаних інструментів, як: політичні заходи для перегляду і прийняття законодавства на національному і європейському рівнях; гарантування, що законодавство не перешкоджає новим послугам; посилення конкуренції і сумісності мереж; полегшення обміну досвідом, позитивними практиками і демонстраційними проектами; проведення моніторингу політичних заходів та їх краще фокусування завдяки вимірюванню прогресу в досягненні завдань.

Не очікуючи завершення Плану дій "e-Europe 2005" Європейська Комісія запропонувала нову стратегічну ініціативу "і2010 – Європейське інформаційне суспільство заради зростання і зайнятості", зорієнтовану на підтримку відкритої і конкурентоздатної цифрової економіки. В ній ІКТ розглядаються як рушійна сила для поліпшення соціальної включеності і якості життя європейців. Стратегія "і2010"будуватиметься у напрямку інтегрованого підходу до інформаційної політики ,який поєднує в собі політику ЄС щодо інформаційного суспільства і аудіовізуальних медіа. Таким чином, стратегія ЄС щодо розвитку інформаційного суспільства формувалась поступово у декілька етапів. Визначальною детермінантою її розвитку став зростаючий рівень міжнародної конкуренції в інформаційному секторі світової економіки.

На сьогодні вже успішно здійснена лібералізація телекомунікаційного сектора країн ЄС; реалізуються зусилля для забезпечення соціальної орієнтації розвитку ІКТ та підтримки регіональних і міжнародних ініціатив; надається підтримка європейської індустрії виробництва змісту інформації; успішно реалізуються програми з наукових досліджень; ЄС став важливим актором на міжнародній арені з вироблення загальних принципів формування глобального інформаційного суспільства, який отримав назву "європейського шляху". Цей підхід побудований на вільних ринках економічній дієвості, інноваціях в технологіях інформаційного суспільства і універсальному інформаційному доступі для всіх громадян. Європейський шлях – це політичний підхід, який оживляє концепцію соціальної ринкової економіки в європейські традиції і відображає її розширення до глобальної соціальної ринкової економіки.

Діяльність ЄС в галузі інформації та комунікації реалізуються через основні органи і спеціалізовані структури організації. Рада Європи та ЄС визначили основні положення і принципи для побудови інформаційного суспільства в Європі: створення об’єднаної системи комп’ютерних мереж для вільного обігу інформації; стимулювання соціального та суспільного розвитку європейських країн; впровадження концепції інформаційної економіки, розвиток глобального ринку інформаційних послуг та електронної торгівлі; захист основних прав і свобод людини та засобів масової комунікації; дослідження проблем негативного впливу нових ІКТ на соціальний захист і трудові права населення Європи; дотримання культурної самобутності та ідентичності націй; захист прав інформаційної інтелектуальної власності в європейському інформаційному просторі.

Форум інформаційного суспільства – незалежний консультативний орган ЄС, головною метою діяльності якого є збалансований розгляд всіх аспектів і викликів інформаційного суспільства. Як консультативний орган ФІС надає Європейській комісії ЄС пропозиції щодо пріоритетних напрямків діяльності та реалізації проектів організації. Процедура роботи та прийняття рішень ФІС дає можливість вести відкриті політичні дискусії з метою конструктивного обміну ідеями і для вільного вираження поглядів з проблем міжнародної координації дій за програмою інформаційного суспільства, формування єдиної системи правового регулювання інформаційної сфери, конвергенції телекомунікацій, ЗМІ.

Форум проводить конференції на рівні міністрів у галузі комунікації країн-членів для розгляду актуальних проблем інформаційної політики, економіки, права. У комплексному вигляді проблеми інформаційного суспільства викладені у щорічних доповідях форуму "ІКТ технології для європейського співтовариства та європейської спільноти". Досвід Форуму в розробці стратегій розвитку інформаційного суспільства та формуванні свідомості європейської спільноти з цієї проблеми втілюється у директивних рішеннях Європейської Комісії та реалізується національними урядами країн-членів.

Генеральний Директорат ЄС з інформаційного суспільства був створений у 1999 р., до його компетенції входять напрямки: телекомунікації, інформаційний ринок, наукові дослідження з ІТ. Метою діяльності Директорату є здійснення політики Європейської Комісії ЄС в галузі інформації і комунікації. Основним завданнями Генерального Директорату є: формування політики інформаційного суспільства в країнах ЄС; розробка регулятивних та правових документів, необхідних для здійснення інформаційної політики в європейському регіоні; створення програм інформаційного суспільства і встановлення взаємодії між політикою розвитку технологій та політикою регулювання інформаційного суспільства; впровадження нових технологій в інші сфери життєдіяльності європейських спільнот; допомога у реалізації програм ЄС, пов’язаних з інформаційним суспільством, зокрема, за напрямками зовнішньої політики, технологічних досліджень, підприємницької ініціативи, конкуренції, єдиного ринку, освіти, культури.

Інформаційні центри ЄС працюють за такими напрямками, як інформування Європейської Комісії про ситуацію в країнах-членах; поширення інформації про ЄС, політику і законодавство ЄС у ділових, політичних і суспільних колах країн ,що співпрацюють з країнами ЄС. Організація створила мережу ,в яку об’єднано 210 європейських центрів документації та інформації ,що забезпечують інформаційні послуги для міжнародного співтовариства у режимі реального часу. У рамках ЄС реалізуються близько 500 програм і проектів, спрямованих на всебічний розвиток інформаційного сектору, ефективність індустрії та впровадження високих технологій в усі сфери життєдіяльності країн-членів ЄС.

ЄС розвиває програми наукових досліджень в галузі ІТ у різних контекстах за стратегічними напрямками європейського розвитку на основі інтелектуального потенціалу і об’єднання інформаційних ресурсів. Основними є Рамкові програми 1984-2003 рр. і на період до 2025 р., реалізація яких здійснюється через численні проекти ЄС.

Рамкові програми Європейського Союзу (інформаційне суспільство)

економічні

технологічні

наукові

освітньо-культурологічні

лінгвістичні

Кордіс

ESPRITPROSOMA

Шоста рамкова (інтелектуальний потенціал Європи)

Сакратус

Імпакт

ESPRIT

Аркада

Леонардо

Мультилінгва

TECHNO-сервіс

Evronet DC

Копернікус

TEN’S

ACTS

Value Programme

Libraries programme

Перша Рамкова програма (1984-87 рр.) "Стратегія дослідницької діяльності, розвиток технологій і їх вплив на процеси європейської інтеграції" – включає проект Euronet-Diane Community, який передбачає розвиток інфраструктури для надання інформаційних послуг в режимі он-лайн; створення джерел спеціалізованої електронної інформації, метою яких є стимулювання конкурентоспроможності європейських компаній у сфері інформаційних послуг; проект "ECHO Service", орієнтований на розвиток і поширення телетематичних інформаційних послуг та знань із спеціалізованих баз даних ЄС.

Друга Рамкова програма (1987-91 рр.) "Ринкова політика та інформаційні технології" здійснювалася шляхом реалізації проектів "IMPACT I", "Value Programme I", "CORDIS". Проект IMPACT передбачає розвиток європейського ринку електронних інформаційних служб, мета якого залучення малого і середнього підприємництва до інформаційного сектору економіки та сприяння поширенню інформаційних послуг у суспільних сферах, таких як туризм, транспорт, медицина, освіта, муніципальне врядування. Цей проект включає чотири напрямки співробітництва: вдосконалення європейського ринку електронних інформаційних продуктів та послуг; створення законодавчої бази в галузі охорони даних, авторського права та суміжних прав, достовірності джерел; створення системи документації і каталогів в традиційній та електронній формах, уніфікація технічних стандартів доступу до баз даних; стимулювання ініціатив і співробітництва корпорацій у європейському регіоні.

Третя Рамкова програма (1990-94 рр.) передбачала вдосконалення стратегій наукових досліджень в галузі ІТ і здійснювалася через проекти "IMPACT II", "Value Programme II", "Craft", "ARCADE".

Четверта Рамкова програма (1994-98 рр.) – розвиток технологічних досліджень, координація діяльності в інформаційній сфері, допомога та обмін ноу-хау з країнами Центральної і Східної Європи, включає стратегічні проекти ЄС: "ESPRIT", "Telematics", "ACTS", "IMT, Libraries Programme і спрямована на розвиток інфраструктури комунікацій, нових комунікаційних технологій, застосування наукових досліджень у галузі комунікацій в економічній сфері для підвищення конкурентоспроможності ЄС.

П’ята Рамкова програма (1998-2002 рр.) передбачає створення європейської мережі TENs, інформаційної супермагістралі та реалізується через проект TEN-Telecom, основними напрямками якого є впровадження і розвиток діяльності суспільства на основі телекомунікаційних мереж; зв’язок технологій з комерцією у глобальних мережах; розвиток дистанційної освіти; управління виробничими процесами і залучення європейських країн до глобального комунікаційного співробітництва.

Шоста Рамкова програма (2003-2007) і на перспективу до 2025 р. відзначається революційним змістом і має мету об’єднання європейських інтелектуальних ресурсів, застосування наукового потенціалу Європи для реалізації програми становлення інформаційного суспільства і забезпечення лідерства у світовій конкуренції. Основним напрямом наукових досліджень визначено створення єдиного європейського наукового простру.

Інноваційна за змістом є сьома Рамкова програма ЄС (2007-2013 рр.) "Інформаційно-комунікаційні технології", якою передбачено підвищення конкурентоздатності європейської інформаційної індустрії. Програма забезпечує європейську науково-технічну базу, трансформацію ІКТ для всіх сфер життєдіяльності європейської спільноти та стимулює інноваційний розвиток інформаційного суспільства. Основні напрями розвитку ІКТ викладені у програмі стосуються технологічних основ ІКТ, прикладних досліджень, трансдисциплінарного наукового співробітництва та міжнародної співпраці.

Проте, незважаючи на велику увагу, яка приділяється проблемам переходу до інформаційного суспільства, в межах ЄС все ще не здійснюється єдина політика в цій сфері. Причинами такого стану речей є не тільки неоднаковий рівень розвитку інформаційної індустрії та інфраструктури, науково-технологічного, фінансового потенціалу країн-членів, а й різні державні пріоритети цих країн щодо розвитку тих чи інших напрямів політики. Зважаючи на загальний принциповий підхід до розвитку ІКТ у Співтоваристві, держави-члени по різному намагаються гармонізувати свій майбутній розвиток, наслідуючи різні політичні стратегії залежно від наявних можливостей. Кожна з існуючих національних стратегій держав-членів ЄС має свої специфічні аспекти, однак всі вони зорієнтовані на реалізацію стратегії ЄС, відображену в політичній ініціативі "e Europa".