Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підприємницьке право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
650.75 Кб
Скачать
  1. Торговельна діяльність на яку не поширюється законодавство про патентування.

Закон України "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності" не поширюється на роздрібну торговельну діяльність: 1) підприємств і організацій системи Укоопспілки та торгово-виробничих підприємств робітничого постачання;

2) суб'єктів підприємницької діяльності - фізичних осіб, які:

  • сплачують ринковий збір (плату) за місце для торгівлі продукцією в межах ринків, створених за рішеннями органів місцевого самоврядування;

  • сплачують податок на промисел у порядку, передбаченому чинним законодавством;

  • здійснюють продаж вирощених в особистому підсобному господарстві, на присадибній, дачній, садовій і городній ділянках продукції рослинництва, худоби, кролів, нутрій, птиці (як у живому вигляді, так і продукції їх забою в сирому вигляді та у вигляді первинної переробки), продукції власного бджільництва;

  • сплачують державне мито за посвідчення договорів відчуження власного майна в разі, якщо відчуження кожної окремої категорії товарів відбувається не частіше одного разу на календарний рік;

3) суб'єктів підприємницької діяльності, створених громадськими організаціями інвалідів, які мають податкові пільги згідно з чинним законодавством та здійснюють торгівлю виключно продовольчими товарами вітчизняного виробництва.

  1. Реорганізація суб'єктів підприємницької діяльності: поняття і види.

Реорганізація є одним із способів припинення діяльності юридичної особи. Під реорганізацією розуміють припинення юридичної особи з переходом всіх її прав та обов’язків до правонаступника у порядку правонаступництва. Рішення про реорганізацію може прийматися як власником чи уповноваженим ним органом, так і засновниками СПД, його правонаступниками або за судовим рішенням .

Існують такі види реорганізації:

- злиття – в разі злиття всі майнові права та обов’язки кожного з СПД переходять до нового СГ, що утворився внаслідок злиття.

- приєднання – в результаті приєднання 1 чи кількох суб’єктів господарювання до іншого, до нього переходять всі майнові права та обов’язки приєднаних СГ.

- поділ – у разі поділу усі майнові права та обов’язки переходять у відповідних частинах до кожного з суб’єктів господарювання, що утворились внаслідок поділу.

- перетворення – при перетворенні один СГ перетворюється в інший, і останній отримує всі права та обов’язки. Відповідно до статті 108 ЦКУ, перетворення юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми.

При злитті, приєднанні чи перетворенні складається передавальний акт, при поділі – розподільчий баланс (роздільний акт).й

  1. Підстави та порядок ліквідації підприємств.

Ліквідацією визнається припинення юридичної особи без правонаступництва інших юридичних чи фізичних осіб. Загальні положення щодо ліквідації юридичних осіб закріплені ЦК та ГК України.

Юридична особа, за статтею59 ГК ліквідується:

- за ініціативою власника (власників) чи уповноважених ним органів за рішенням інших осіб – засновників суб’єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках передбачених законом – за рішенням суду:

- у зв’язку з закінченням строку, на який вона створювалась, чи із досягненням мети, заради якої вона створювалась.

- у разі визнання її в установленому порядку банкрутом.

- у разі скасування її державної реєстрації.

- визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені при створенні юридичної особи, які неможливо усунути.

- провадження діяльності, що суперечить установчим документам, або такої, що заборонена законом.

- невідповідність мінімального розміру статутного фонду.

- неподання протягом року в органи державної податкової служби податкової декларації.

- наявність в єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним місцезнаходженням.

Ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред’явлення вимог кредиторів, складає проміжний ліквідаційний баланс. Він затверджується учасниками юридичної особи чи органом, що прийняв рішення про ліквідацію. Виплата грошових сум кредиторам відбувається в порядку черговості за ст. 112 ЦКУ. Після розрахунків з кредиторами комісія складає ліквідаційний баланс, який затверджується учасниками юридичної особи. Майно юридичної особи, що залишилось після задоволення вимог кредиторів, передається її учасникам, якщо інше не передбачено законом або установчими документами. Ліквідація є завершеною після того як буде внесено запис про її припинення до єдиного державного реєстру юридичних осіб.