Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 рівень.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
80.06 Кб
Скачать

3 Рівень

1. Пояснити перетворення енергії у коливальному контурі. Провести аналогію з математичним маятником.

2. Сформулювати три закони фотоефекту.

3. Чому дорівнює модуль вектора індукції однорідного магнітного поля, яке на провідник

завдовжки 10 см, по якому протікає струм 2 А, діє із силою 20 мН? Провідник розміщений перпендикулярно до силових ліній магнітного поля.

4. Визначити кутову висоту Сонця над горизонтом, якщо довжина тіні від вертикального стовпа утричі перевищує його висоту?

5. Опишіть принцип дії дизельного двигуна внутрішнього згоряння.

6. Поясніть закони фотоефекта.

7. Якої ємності конденсатор треба з’єднати послідовно з котушкою індуктивністю 1 Гн, щоб при їх вмиканні в освітлювальну мережу змінного струму з частотою 50 Гц сила струму була найбільшою?

8. Потужність випромінювання Сонця в усьому діапазоні електромагнітних хвиль становить

3,85.1026 Вт. Визначити щосекундне зменшення маси Сонця за рахунок випромінювання.

9. Знайти опір ділянки кола, зображеної на малюнку. Опір кожного резистора дорівнює 20 Ом.

10. Яку кількість теплоти треба затратити для нагрівання і плавлення в мартенівській печі 1 т сталевого брухту від 20 ?

11. Скільки часу йде світло від Сонця до найвіддаленішої від нього планети Плутона, коли він перебуває на найбільшій відстані від Сонця 39,52 астрономічні одиниці (1 а.о.=1,5 1011м)?

12. Сформулювати визначення магнітного потоку, записати для його розрахунку і вказати одиницю вимірювання магнітного потоку у системі СІ.

13. Записати рівняння гармонічних коливань маятника з амплітудою 2м, періодом 3с і без початкової фази.

14. В однорідне магнітне поле перпендикулярно до його силових ліній влітає електрон зі швидкістю 10 Мм/с і описує коло радіусом 1 см. Визначити модуль вектора магнітної індукції.

15. Яку силу струму покаже амперметр у колі, схема якого зображена на рисунку, якщо опори усіх резисторів дорівнюють 1 Ом, а між точками 1 і 2 прикладена напруга 6,6 В?

16. Опишіть фізичний принцип дії парових турбін.

17. Хімічна дія світла.

18. Двигун мотоцикла розвиває потужність 10 кВт при швидкості руху 20 м/с. На який шлях йому вистачить 10 л бензину, якщо ККД двигуна 20%?

19. Знайти частоту коливань, які описуються формулою , де xзміщення у м, tчас у с.

20. Сформулюйте принцип суперпозиції електричних полів та запишіть формулу, що його виражає.

21. Коли спостерігається повне відбивання світла? Що таке граничний кут повного відбивання світла? Навести приклади застосування повного відбивання світла.

22. Визначити потужність, яку розвиває двигун автомобіля, якщо на кожний кілометр шляху при швидкості 72 км/год витрачається 80 г бензину. ККД двигуна 35%.

23. Математичний маятник, підвішений до стелі нерухомого ліфта, вільно коливається з періодом 1 с. З яким прискоренням і куди почав рухатися ліфт, якщо період коливань маятника став рівним 1,2 с?

2 4. Чому сила тяжіння на екваторі менша, ніж на полюсах?

25. Знайти опір ділянки кола, зображеної на малюнку. Опір кожного резистора дорівнює 20 Ом.

26. В однорідне електричне поле, лінії напруженості якого горизонтальні, помістили кульку масою 1 г, підвішену на тонкій шовковій нитці. Кульці надали заряд 1 мкКл. Визначити напруженість поля, якщо нитка в рівновазі утворює з вертикаллю кут 600.

27. Напруга між обкладками конденсатора коливального контуру, в якому відбуваються вільні електромагнітні коливання, змінюється за законом . Який період власних коливань у контурі?

28. Опишіть фізичний принцип дії газових турбін.

29. Коли спостерігається повне відбивання світла? Що таке граничний кут повного відбивання світла? Навести приклади застосування повного відбивання світла.

30. До кінців нитки, перекинутої через нерухомий блок, підвішені вантажі. Маса одного дорівнює 1 кг, другого – 3 кг. Вважати, що блок обертається без тертя, його масою знехтувати. З яким прискоренням рухатимуться вантажі, якщо їх відпустити?

31. Скільки витків має рамка площею 500 см2, якщо під час обертання її з частотою 20 Гц в однорідному магнітному полі індукцією 0,1 Тл амплітудне значення ЕРС дорівнює 63 В?

32. Вивести вираз для модуля сили Лоренца.

33. Сформулюйте закон Ома для повного кола і запишіть формулу для цього закону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]