Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ сессия.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
163.33 Кб
Скачать
      1. Питання до іспиту

  1. Проблема дефініції „МВ”

МВ-це обьєктивна реальність,відбуваються між представниками суспільства,суспільні відносини складні різноманітні заплутані,охоплюють весь географічний простір.

Дефеніція-Визначення сутності того чи іного явища.

  1. Дати визначення поняттю „міжнародні відносини”.

МВ-це обьєктивна реальність,відбуваються між представниками суспільства,суспільні відносини складні різноманітні заплутані,охоплюють весь географічний простір.

МВ виступають специфічним видом суспільних відносин,мають комплементарний характер

МВ- це система стосунків, що виникає та існує завдяки процесові взаємодій між державами, а також іншими учасникам

  1. Пояснити, чому міжнародні відносини є специфічним видом суспільних відносин.

Міжнародні відносини виступають специфічним видом суспільних відносин. Тому, що вони мають комплементарний характер і тому неправильно звужувати їх лише до однієї сфери суспільної діяльності — політичної, військової, економічної чи будь-якої іншої. Вони охоплюють практично всі види людської діяльності — від економічних обмінів до спортивних змагань, що дає підстави розглядати їх як особливий тип суспільних стосунків.

Отже, міжнародні відносини — це система стосунків, що виникає та існує завдяки процесові взаємодій між державами, а також іншими учасниками

  1. Поясніть таку особливість мв як:

  • поліцентризм” відсутність у МВ легальної монополії на владу, що належить будь-якій державі чи міжнародній організації. Тобто в МВ одночасно взаємодіє досить велика кількість самостійних політичних центрів влади

  • Складність МВ пов'язана з величезною кількістю учасників МВ, що призводить до формування досить складної структури їх взаємодій.

  • Системність МВ випливає із взаємопов'язаної та взаємозумовленості функціонування їхніх учасників та стосунків між ними. Учасники МВ перебувають у сталих інтеракціях між собою та з міжнародним середовищем, що зумовлює виникнення і функціонування міжнародної системи.

  • Глобальність МВ полягає у тому, що всі держави світу, організації, суспільні групи чи окремі особи прямо чи опосередковано беруть у них участь.

  • економічна детермінованість МВ розуміється як їхня залежність від стосунків, що складаються в економічній сфері діяльності суспільства, як практично повна їх симетричність до її явищ та процесів.

  • культурний плюралізм як важливу особливість МВ визначають дослідники, які вважають, що в них більше принципових конфліктів у сфері ідеологічних та культурних вартостей, ніж із приводу суперечностей щодо ґрунтовних політичних інтересів.

  • інформаційна залежність розуміють як визначеність дій у міжнародному середовищі інформаційною забезпеченістю децидентів (тобто осіб, що приймають політичні рішення).

  1. Зміст поняття - „учасник мв”.

Участник МВ-широкий круг акторів обьеднуючий не лище держави але й міжнародні урядові організації,міжнародні неурядові організаціх транснаціональні корпорації суспільні обьеднання і приватних осіб

  1. Суб’єкт і об’єкт МВ.

Об’єкт - це головне поле докладання зусиль вчених.

Суб'єкт МВ розуміється як певна суспільна одиниця, що є джерелом активної діяльності щодо їй подібних в інших державах світу. Вона не мусить мати формальних ознак правосуб'єктності, а єдиним критерієм її визначення є ствердження факту її діяльності у міжнародному середовищі. Тобто, суб'єктом МВ є будь-який діяльний їх учасник, що впливає на когось у міжнародному середовищі.