Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций укр_.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
1.94 Mб
Скачать

Тиристори

Тиристор – напівпровідниковий прилад із трьома p-n-переходами. Спрощене схематичне зображення структури тиристора і його умовне зображення показані на рис. 38.

Рис. 38

Тиристори, що не мають керуючого електрода називається некерованими (діодними) тиристорами, або диністорами.

ВАХ тиристора при відсутності струму в керуючому електроді наведена на рис. 39.

Рис. 39

При подачі напруги до значення Uвкл між анодом і катодом тиристор залишається виключеним, маючи досить високий опір. Після досягнення значення напруги включення Uвкл тиристор включається, струм починає стрімко зростати, досягаючи значення Iн.

Поступове зниження анодного струму нижче значення Iвкл, при якому ввімкнувся тиристор, не призводить до вимикання тиристора. Таким чином, ВАХ включеного тиристора аналогічна ВАХ діода.

При збільшенні струму керування знижується напруга включення тиристора. Відповідне сімейство ВАХ наведене на рис. 40. При цьому струм керування не впливає на процес вимикання тиристора. Для вимикання тиристора на нього подають напругу зворотної полярності, яку підтримують протягом деякого часу tвикл.

Рис. 40

Таким чином, залежно від наявності струму через керуючий електрод тиристор може працювати в ключовому режимі.

Типове застосування тиристорів – силова перетворювальна техніка: керовані випрямлячі та інвертори.

Біполярний транзистор

Біполярний транзистор – напівпровідниковий прилад з двома p-n-переходами, має три виводи (електроди). Структура біполярного транзистора може бути двох типів p-n- p та n-p-n. Принцип дії біполярного транзистора заснований на використанні носіїв заряду обох знаків (електронів та отворів), що пояснює його назву. Схематичне зображення структури біполярного транзистора та його умовне графічне позначення показані на рис. 41.

Рис. 41

В активному режимі роботи (рис. 42) напруга між емітером та базою uеб являється прямою, а між колектором та базою uкб – зворотною, тому емітерний перехід відкритий, а колекторний закритий. Під дією прямої напруги uеб основні носії заряду (в даному випадку – електрони) з емітера переходять в базу, де вони стають неосновними носіями, для яких закритий колекторний перехід не являється перепоною. Тому вони вільно переходять в колектор, створюючи в зовнішньому колі колекторний струм Iк, напрям додатного струму протилежний руху електронів.

Рис. 42

Біполярний транзистор описується сімействами вхідних та вихідних ВАХ. Вхідні ВАХ представлені залежностями вхідного струму від вхідної напруги при постійній вихідній напрузі, вихідні ВАХ – це залежності вихідного струму від вихідної напруги при постійному вхідному струмі. Для схеми із загальною базою, коли вхідний та вихідний джерела наруги мають спільний контакт на базі, сімейства вхідних та вихідних ВАХ представлені відповідно наступними залежностями та показані на рис. 43

Рис. 43

Вхідна характеристика значною мірою визначається характеристикою емітерного переходу, а тому аналогічна характеристиці діода. Зсув характеристики вліво при збільшенні вихідної напруги uкб пояснюється проявом ефекту Ерлі – ефекту модуляції товщини бази, суть якого наступна. При збільшенні напруги uкб колекторний перехід (при зворотному зміщенні) розширяється за рахунок бази, товщина якої зменшується. Це призводить до зменшення опору бази, а відповідно при фіксованому значенні струму емітера iе напруга uеб зменшується.

Активному режиму роботи транзистора відповідають ділянки вихідних ВАХ, розташовані в першому квадранті, де спостерігається лише незначна залежність струму колектора Iк від колекторної напруги, викликана модуляцією ширини бази. При цьому значення колекторного струму Iк значно залежить від струму емітера Iе.

Змінюючи в невеликих межах напругу uеб, можна значно змінювати струм емітера Iе, а відповідно і струм колектора Iк, тобто керувати великою потужністю у вихідному колі, витрачаючи порівняно невелику потужність у вхідному колі емітер-база. В цьому і проявляються підсилюючі властивості біполярного транзистора.

Схеми, у яких використовуються транзистори, аналізуються на постійному та змінному струмі окремо. При аналізі на постійному струмі біполярний транзистор представляється у вигляді нелінійної фізичної моделі Еберса-Мола, а при аналізі на змінному струмі, коли транзистор працює в активному режимі, – у вигляді малосигнальної еквівалентної схеми (рис. 44).

Рис. 44

В даній схемі rе = φT / Iе ≈ 0,025/Iе – диференційний опір відкритого емітерного переходу; rб – сума опорів активної та пасивної області бази; Cк – бар’єрна ємність колекторного переходу; rк – диференційний опір закритого колекторного переходу, що моделює вплив Uкб на струм Iк через ефект модуляції ширини бази. Залежне джерело струму моделює процес керування колекторним струмом Iк зі сторони струму емітера Iе. Залежність коефіцієнту передачі за струмом α від частоти p = jω зумовлена тим, що переміщення носіїв заряду через базу проходить не миттєво:

де ωα – частота, на якій α зменшується в раз.