Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы по информатике.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
218.11 Кб
Скачать
  1. Як створювати таблиці на основі існуючих таблиць й «з нуля».

Для осуществления операций по созданию и удалению таблиц необходимо с помощью команды View > Table > More Tables (Вид > Таблица > Другие таблицы) открыть уже знакомое нам диалоговое окно со списком всех таблиц, доступных в открытом проекте Створення таблиці в режимі конструктора. Щоб створити таблицю, потрібно клацнути на кнопці Створити. При цьому з'явиться діалогове вікно визначення властивостей таблиці (мал. 4). Тут задається назва і структура таблиці (склад її полів і їх формат, а також додаткові параметри відображення таблиці в інтерфейсі ms project).

Створення таблиці на основі тієї, що існує. У багатьох випадках таблиця створюється не «з нуля», а на основі існуючої таблиці. Найзручніше при цьому скопіювати існуючу таблицю і, зберігши її з новою назвою, внести до неї необхідні зміни. Для копіювання таблиці слід відкрити діалогове вікно Інші таблиці, виділити в списку, що розкривається, потрібну таблицю і натиснути кнопку Копіювати. Після цього відкриється вже знайоме діалогове вікно визначення властивостей таблиці, поля якого будуть заповнені відповідно до властивостей і структури цієї таблиці (мал. 4). При цьому назва початкової таблиці буде змінена на Копія <Назва початкової таблиці> і буде скинутий прапорець Показувати в меню.

  1. Як переглядати, редагувати, форматувати й видаляти дані в таблицях.

Редагування даних в таблицях в ms project здійснюється майже так само, як в excel, і не повинно викликати утруднень. Зручно, що в багатьох полях можна вибирати значення із списку або користуватися стрілками для збільшення і зменшення значень, крім того, дані можна вводити за допомогою рядка введення. Крім стандартних засобів введення і редагування даних ms project містить ряд розширених можливостей.

Заповнення даними. За допомогою команди Заповнити можна швидко заповнювати даними з однієї клітини інші елементи таблиці. Для цього потрібно виділити елемент таблиці з початковими даними (встановивши в неї курсор і клацнувши мишею), а потім, утримуючи клавішу [Ctrl], клацнути по тих клітнках, в які потрібно помістити дані з початкового клітинки. При цьому всі клітинки повинні бути в одному стовпці. Потім потрібно вибрати команду меню Правка/ Заповнити і в списку, що з'явився, – пункт , відповідний напряму заповнення: вниз, якщо осередок з початковими даними знаходиться вище інших виділених, або вгору, якщо нижче.

Якщо клітинки, в які потрібно помістити значення, знаходяться прямо під результативною або над нею, то можна скористатися «ручним заповненням». Для цього потрібно клацнути по початковому осередку і навести курсор на квадратик в її правом нижньому куті. Потім квадратик потрібно потягнути у напрямку до клітинок, в які потрібно помістити дані, так щоб вони потрапили в зону виділення і відпустити кнопку миші – виділені клітинки приймуть значення попередньо виділеної.

Видалення даних. Для видалення даних з таблиці служить клавіша [Delete]. Якщо виділити весь рядок і натиснути цю клавішу, то рядок буде видалений. Якщо ж натиснути цю клавішу, коли курсор знаходиться в одному з елементів таблиці, то клітинка буде очищеною, а поряд з нею з'явиться меню (мал. 5).

Це меню складається з двох пунктів: очистити вміст поля ..., де багатокрапка замінюється назвою стовпця і видалити все завдання або видалити ваш ресур.

Форматування даних в таблицях. Можливості форматування вмісту таблиць в ms project досить розвинені. Є можливість змінювати шрифт і колір даних. Для цього потрібно виділити клітинку (встановивши в неї курсор і клацнувши мишею) або стовпець (клацнувши по його заголовку), а потім викликати діалогове вікно визначення властивостей шрифту через меню Формат/ Шрифт. Це діалогове вікно можна викликати і в контекстному меню, яке з'являється при клацанні правою кнопкою миші по виділеній клітинці або стовпцю. Діалогове вікно визначення властивостей шрифту містить кілька полів, за допомогою яких можна задати фонт шрифту, його зображення, розмір і колір, а також додати ефект підкреслення. На ділянці Зразок відображається приклад застосування вибраних настройок шрифту.