Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GPU_ISPIT (01).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
651.78 Кб
Скачать
  1. Поняття та ознаки господарсько-правової відповідальності.

Господарсько-правова відповідальність – це майново-організаційні за змістом і юридичні за формою заходи впливу на економічні інтереси учасників господарських правовідносин у разі вчинення ними господарського правопорушення.

Ознаки:

  1. Така відповідальність є реакцією на протиправну поведінку суб’єкта господарювання, яка може виражатися в конкретному факті, а також в такому, що визнається законом негативним загальному результаті господарської діяльності.

  2. Юридична підстава (господарський договір, закон)

  3. Специфічна сфера застосування – господарські правовідносини (майнові або організаційні).

  4. Презумпція вини порушника.

  5. Зменшення благ суб’єкта господарювання, заходи такої відповідальності носять економічний характер, і лише в окремих випадках спрямовані на особу порушника.

  6. Зміст такої відповідальності – заходи впливу (санкції) майнової та організаційної спрямованості.

  7. Така відповідальність забезпечується державним примусом, який може проявлятися явно або приховано.

  8. Залежно від порядку застосування (претензійно-позовний, оперативний).

  1. Досудовий порядок реалізації господарсько-правової відповідальності.

Метою досудового порядку реалізації господарсько-правової відповідальності є безпосереднє врегулювання спору з порушником, яке передує зверненню потерпілої сторони до суду.

ЧИТАТИ СТ.222ГКУ!!!!!!!!

  1. Функції та підстави господарсько-правової відповідальності.

Господарсько-правова відповідальність – це майново-організаційні за змістом і юридичні за формою заходи впливу на економічні інтереси учасників господарських правовідносин у разі вчинення ними господарського правопорушення.

Функції господарсько-правової відповідальності – це напрями її дії, той господарський результат, що настає у результаті застосування господарсько-правової відповідальності:

Загальні:

    • Попереджуючо-стимулююча( проявляється в тому, що не лише застосування ГПВ, але й сама загроза її застосування примушує учасників господарських відносин діяти правомірно)

    • Штрафна( сплата штрафної неустойки, яка передбачає сплату суми неустойки і повне відшкодування збитків)

Спеціальні:

    • Компенсаційно-відновлювальна( полягає у відновленні порушеного правопорядку і усунення наслідків неправомірної поведінки суб’єктів господарських відносин(відшкодування збитків, штрафні санкції));

    • Інформаційна(інформування учасників господарського життя про негаразди в діяльності їх партнерів, а відтак у доцільності корегування своїх відносин з ними.

    • Сигналізаційна(проявляється в тому, що застосування ГПВ є сигналом для нього про необхідність поліпшення своєї роботи з метою уникнення в майбутньому втрат від застосування такої відповідальності).

Юридичні підстави відповідальності – той нормативний документ, який характеризує поведінку суб’єкта господарювання як протиправну.

    • Наявність у суб’єкта реальної можливості діяти правомірно і попередити настання негативних наслідків.

    • Невжиття ним всіх необхідних заходів щодо недопущення протиправної поведінки і попередження настання збитків.

Фактичні підстави відповідальності – це ті життєві ситуації, що характеризуються законом або договором як неправомірні(протиправна поведінка, наявність збитків, причинний зв’язок).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]