Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція-1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.08.2019
Размер:
156.58 Кб
Скачать

Технічне забезпечення асу

Сукупність технічних засобів АСУ, за допомогою яких реалізується управління на базі економіко-математичних методів, називається комплексом технічних засобів (КТЗ) АСУ.

КТЗ є матеріально-технічною базою АСУ, однією з складових її забезпечуючи частин – технічним забезпеченням автоматизованої системи управління. Склад КТЗ та взаємозв’язок його окремих елементів витікають із сутності технологічного процесу обробки інформації в АСУ (див. мал. 3.2). Із схеми обробки інформації видно, що за допомогою технічних засобів в АСУ здійснюються збір та реєстрація початкової інформації про об’єкт управління, передача цієї інформації від місця її виникнення, перетворення інформації у вигляд, зручний для вводу в ЕОМ, обробка її на ЕОМ з використанням різних інформаційно-довідкових масивів, перетворення обробленої на ЕОМ інформації до вигляді та форми, зручної для використання у сфері діяльності людей. Відповідно до цієї технологічної схеми обробки інформації до складу КТЗ повинні входити засоби збору, реєстрації та передачі, обробки та відображення інформації.

Технічні засоби, які використовуються для отримання початкової інформації, можна розділити на дві великі групи: 1) пристрої для отримання інформації про параметри технологічного процесу; 2) пристрої для отримання техніко-економічної інформації.

До першої групи пристроїв відносять датчики – початкові перетворювачі контрольованої фізичної величини у сигнал, часто електричний, зручний для вимірювання, передачі, перетворення та реєстрації, який використовується також для впливу на управляємі процеси. За допомогою датчиків збирається інформація про значення фізичних величин – температури, тиску, частоти обертання, концентрації речовин, що характеризують різні технологічні процеси у системі управління тощо.

При паралельній системі кодування показник кожної частини кодованого позначення не залежить від інших показників: система характеризується незалежним кодуванням ознак. Ця система звичайно використовується при фасетній класифікації. Кодове позначення у паралельні системі кодування дозволяє судити про характер об’єкта.

Паралельна система кодування може також використовуватись у ієрархічній системі класифікації. При цьому підпорядковані ознаки будуть цілком однорідними, розташовуються паралельно у всіх ланцюгах ієрархічної ланки, а не підпорядковані паралельні ознаки ш9тучно встановлюються у визначеній послідовності.

Суттєвою перевагою паралельної системи кодування є добре пристосування до машинної обробки та можливість використання при вирішенні техніко-економічних задач, що частіше змінюються. Недоліки – обмеження можливостей ідентифікації об’єктів та неповне використання ємності системи.

Реєстраційні системи кодування, не основані на попередні класифікації об’єктів, носять самостійний характер. Вони не вміщують інформації про об’єкти, але повністю ідентифікують їх.

Існують два типи реєстрованих систем кодування – порядкова та серійно-порядкова.

Порядкова система кодування кожного об’єкту класифікованої множини надає кодового позначення у вигляді поточного номера. При цьому для зручності обробки інформації число розділів у кожному коді співпадає. Встановлене число роз рядкових кодів позначення визначається кількістю об’єктів, які охоплюються системою кодування. Перевага порядкової системи кодування – простота та повнота ідентифікації об’єктів. Однак у неї відсутня конкретна інформація про об’єкт. Ця система ускладнює автоматизовану обробку інформації за групою об’єктів класифікація з однаковими ознаками та має обмежене впровадження. Вона використовується для кодування невеликих масивів об’єктів з однією ознакою.

Система з виділенням групи порядкових номерів, у межах яких об’єкти кодуються у реєстраційному порядку, є різноманітність порядкової системи кодування.

Серійно-порядкова система кодування характеризується тим, що для групи однакових об’єктів виділяється визначена серія порядкових номерів (один або декілька розрядів). Ця система за сутністю є ієрархічною класифікацією з серійно-порядковою системою присвоєння кодових позначень, оскільки послідовно використовує декілька порядкових, підпорядкованих одна одній систем кодування.

Серійно-порядкова система кодування має перевагу порядкової системи та, крім того, дозволяє кодувати об’єкти за послідовно відокремленими ознаками. Система також створює значну складність для автоматизованої обробки інформації, оскільки у кодах відсутня конкретна інформація про ознаки властивостей окремих об’єктів класифікації.