Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия ДКПЗК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
373.76 Кб
Скачать
  1. Загальна характеристика Конституції та конституційного права кнр.

ВКНР – не існує принципу поділу влади. Формально існує парламент, президент – голова КНР – всі мають приймати рішення в межах плану КП КНР.

  • не мають принципу обмеження влади держави на користь особи.

Діюча Конституція прийнята в 1982р.

Все китайські збори народних представників – парламент.

Преамбула містить положення:

  1. Загострення класової боротьби при поліпшені соц.

  2. головна мета держ. боротьби проти вн. І зовн. Ворогів.

  3. КНР – це соціалістична держава демократичної диктатури

  4. Закріплене панівне становище.

  5. ідеологічна платформа – марксизм – ленінізм.

  6. Формально закріплено принцип правової держави.

Конституція КНР не поділяє на права людини і громадянина. Правове становище іноземця не регламентується, заперечується природне походження прав і свобод людини і громадянина.

Режим: Партократичний, але зміни в 1999р – закріплені більш дем. Права, розширено коло прав і свобод людини і громадянина. Встановлюється обов’язок в сфері особистого життя, 430 складів злочинів – за які смертна кара.

Зміни до конституції дуже жорсткі 1/5 депутатів ( 3000) рішення кваліфікованою більшістю 2/3.

У соціалістичних країнах поділ влади не визнається навіть теоретично. Йому протиставляється принцип єдності влади трудового народу, втіленої в органах радянського типу. Такі ради поєднують у собі і законодавчі, й виконавчі функції. Реальна ж влада в радах на кожному рівні належить верхівці апарату комуністичної партії і часто одноособово першому секретареві відповідного партійного комітету. Такий державний режим називають партократичним.

  1. Поняття територіальної організації публічної влади в державі.

Влада ж публічна поширюється за територіальним принципом, їй підкорюються усі, хто перебуває на “підвладній” території. Для публічної влади неважливо, чи пов’язані підвладні спорідненням, етнічними, іншими узами, чи ні. Публічній владі на її території підкоряються всі, включаючи іноземців (за невеликим винятком), осіб без громадянства та громадян даної держави.

Публічна влада має політичний характер, здійснюється особливою верствою людей, котрі професійно управляють суспільством.

Для держави характерна територіальна організація населення і здійснення публічної влади в територіальних межах. Держ.влада територіально поширюється не на саму територію, простір, а на людей, що знаходяться в межах цієї території.

Держава має чітко локалізовану територію, на яку поширюється її суверенна влада, а населення, якщо на ній проживає, перетворюється на підданих чи громадян держави. Територіальний розподіл населення неминуче спричиняє адміністративно-територіальний розподіл для найоптимальнішої організації державної влади і управління. Уся територія держави розбивається на ряд адміністративно-територіальних одиниць — округи, провінції, області, краї, дистрикти, графства, райони тощо.