Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УКРМОВА 4к-СПІЛКУВАННЯ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
58.37 Кб
Скачать
  1. За способом проведення:

  • диктаторська нарада (право голосу має тільки керівник; він викладає свої погляди, видає наказ або вказівку; кількість учас­ників нерегламентована; збереження ієрархії працівників, од­нозначність у постановці завдань, швидке виконання рішень); автократична нарада (перебіг її передбачає запитання керів­ника і відповіді учасників наради; на вимогу або за дозволом керівника допускаються виступи; кількість учасників обмежена).

  • сегрегативна нарада передбачає порядок, за якого керівник сам визначає тих, хто має виступити, тобто тих, кого він бажає вислухати;

  • дискусійні нарада - демократичний спосіб розв'язання проблем, що виносять на нараду. Такі наради організовують у разі потреби координації дій співробітників або підрозділів, їх може проводити як керівник, так і обраний учасниками голова. Кіль­кість учасників обмежена, але не більше 15 осіб. Кожен учас­ник дискусійної наради має можливість вільно викласти свою думку, що сприяє підвищенню відповідальності за виконання прийнятих рішень, дає змогу відкрито обговорювати будь-які погляди, сприяє згуртованості членів колективу;

  • довільна нарада має місце тоді, коли обмінюються думками пра­цівники, професійні обов'язки яких тісно взаємопов'язані. Вона відбувається без порядку денного, без голови, на ній не при­ймають ніяких рішень. Прикладом такої наради є обговорен­ня керівником, його заступниками, помічниками, провідними спеціалістами загального стану справ або важливої проблеми.

  1. За ступенем підготовленості:

  1. запланована (щотижневі наради проводять за встановленою періодичністю, у точно визначений час, зі сталим складом учас­ників, з постійним порядком денним);

  2. позапланова проводиться у разі виникнення непередбачуваних, надзвичайних ситуацій (наприклад, за умови надходження нор­мативного документа, що змінює порядок роботи).

4. За технікою проведення:

  • нарада, проведена методом «мозкової атаки»,

«нарада без наради» проводиться у три етапи:

  1. Керівник формулює у письмовому вигляді проблему, яка вимагає прийняття колективного рішення.

  2. Добираються необхідна інформація і вихідні матеріали для розв'язання проблеми, а також складається список осіб, які можуть взяти участь у пошуку оптимальних рішень; їм надсилають бланки з письмовим формулюванням проблеми.

  3. Кожен з учасників повинен виробити свою точку зору і письмово викласти її на тому ж бланку. Один з учасників обговорення, призна­чений керівником, збирає заповнені бланки, знайомиться з їх змістом, спілкується з кожним учасником, уточнюючи пропозиції та приймає остаточне рішення щодо вирішення проблеми. У розв'язанні складних питань бере участь керівник.

Доцільно ознайомите учасників наради з доповіддю заздалегідь. Це дасть змогу глибше вивчити її зміст, уникнути багатьох запитань безпосередньо на нараді, скоротити її тривалість. У деяких випадках такий порядок дає змогу відмовитися від читання доповіді і розпочати нараду безпосередньо з її обговорення.

У ряді випадків одночасно з доповіддю готують проект рішення. Якщо доповідь є результатом індивідуальної творчості керівника (до­повідача), то до вироблення проекту рішення наради слід залучати фахівців, керівників, тих працівників, які його виконуватимуть.

Проект рішення має бути конкретним, містити чіткі й однозначні формулювання із зазначенням виконавців, строків виконання, перед­бачуваних результатів, форм контролю.

  • У деяких випадках рішення наради фіксують у протоколі, іноді оформлюють у вигляді окремого документа, який підлягає реєстрації.

ПЕРЕКЛАДІТЬ ТЕКСТ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ

«Дельта- лоцман» - национальный центр управления безопасностью судоходства

Успешная реализация системного подхода к организации деятельности позволила предприятию получить в 2008 году сертификат Регистра судо­ходства Украины. ГП «Дельта-лоцман» ежегодно подтверждает соответствие системы управления качеством пред­приятия требованиям ГСТУ ISO 9001-2001. По велению времени предприятие повышает требования к управлению и находится на пути к внедрению ев­ропейских стандартов работы лоцман­ской службы и обеспечения безопас­ности судоходства.

ГП «Дельта-лоцман» ведет подго­товительные работы для внедрения Кодекса ISPO — Международного стан­дарта для лоцманских организаций, ко­торый поддерживается Европейской ас­социацией морских лоцманов (ЕМРА). Кодекс ISPO разработан и построен на базе стандартов управления качеством серии ISO 9000 с элементами ISM Code, т.е. охватывает комплекс требований в сфере предоставления как лоцман­ских услуг и услуг РДС, так и управ­ления безопасностью мореплавания.