Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГУМАНИТАРНОЕ СОТРУДНИЧЕСТВО укр.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.08.2019
Размер:
211.46 Кб
Скачать

Перспективи.

Багато держав зацікавлено в розвитку співпраці з Білоруссю, як найбільш стабільною державою в центрі Європи.

  Певний інтерес в розвитку партнерських відносин в області молодіжної політики проявляють Росія, Киргизстан, Казахстан, ін. країни СНД, а також Італія, Китай, Венесуела.

Розвиваються партнерські відносини в області молодіжної політики з Німеччиною, зокрема за участю лідерів громадських організацій. Пріоритетними напрямами співпраці по лінії молодіжної роботи з Німеччиною визначені:

  обмін досвідом роботи між фахівцями соціальних служб для молоді в області соціалізації і розвитку молоді, знайомство з творчою молоддю, творчими колективами, досвідом роботи молодих журналістів і політологів, стритвокеров (соціальна педагогіка, соціальна робота).

Щорічно представники суспільних об'єднань, державних органів у справах молоді беруть участь в Літній і Осінній академії на півдні Німеччини.

Передбачається продовжити молодіжні контакти по лінії Центральної європейської ініціативи. З 20 по 25 листопада 2007 року білоруська делегація взяла участь в VII Молодіжному форумі в рамках ЦЄЇ.

  Великі можливості припускають встановлення і подальший розвиток молодіжної співпраці з країнами СНД. В рамках Співдружності створена Рада у справах молоді держав-учасників СНД, який на своїх засіданнях обговорює перспективні напрями співпраці між державами в області молодіжної політики. 

  В цілому, зміцнення і розвиток міжнародної молодіжної співпраці сприятимуть збереженню і примноженню культурної спадщини народів, створенню міцних міжкультурних зв'язків і розвитку дружніх взаємин молоді Білорусі і інших держав світової спільноти.

В цілях підтримки ініціативи ряду молодіжних організацій Республіки Білорусь і Російської Федерації по проведенню в рамках Союзної держави узгодженої молодіжної політики розглядається можливість розробки і ухвалення програми «Молодь Союзної держави».

Враховуючи зростаючий інтерес молоді до студотрядовскому руху, продовжується робота по обміну студентами для працевлаштування в літній період в країнах СНД, а також іноземних студентів в Республіці Білорусь. 

Спорт

Загальна інформація

Спорт заслужено займає одне з провідних місць в справі зміцнення дружніх зв'язків між народами Співдружності, є важливій складовій, частиною співпраці в гуманітарній сфері.

Стали традиційними Міжнародні спортивні ігри держав – учасників Співдружності Незалежних Держав.

Ігри проходили: 1994 р. – м. Москва, 1999 р. – м. Мінськ, 2001 – м.  Київ, 2003 р. – р. Астана, 2005 р. – м. Баку, 2006 р.  Мінськ.

24-28 вересня 2008 року в м. Кишиневі відбулися VII Міжнародні спортивні ігри держав - учасників СНД під девізом: "У Співдружності - мир і здоров'я".  В рамках Міжнародних спортивних ігор пройшли: спортивні змагання, Міжнародний науковий конгрес і Міжнародний фестиваль спортивних фільмів. У цих заходах брали участь делегації Азербайджану, Білорусі, Казахстану, Киргизстана, Молдови, Росії, України, узбекистану, Туркменістану.

З вітанням до учасників Ігор звернулися Президент Республіки Молдова в.Н. Воронін і Голова Виконавського комітету -Исполнительный секретар СНД С.Н. Лебедев.

Спортивні змагання проходили на дев'яти найбільших спортивних спорудах м. Кишинева в 53 номерах спортивної програми по 10 видам спорту: бадмінтону, волейболу, гирьовому спорту, легкій атлетиці, міні-футболу, тенісу, настільному тенісу, перетягуванню каната, плаванню, стритболу. Було розіграно 150 комплектів медалей. До суддівства змагань по видах спорту було привернуто близько 200 кращих спортивних арбітрів Республіки Молдова.

На базі Державного університету фізичного виховання і спорту з великим успіхом пройшов Міжнародний науковий конгрес «Стратегія розвитку спорту для всіх і законодавчих основ фізичної культури  і спорту  в країнах СНД».

На Міжнародний фестиваль спортивних фільмів, «одеон», що проходив в кінотеатрі, було представлено 29 фільмів з 9 країн. Головний приз фестивалю отримав фільм легендарного хокеїста В.  Петрова «Валерій Харламов. Овертайм».

Важливо відзначити, що вперше при проведенні Міжнародних спортивних ігор була отримана широка матеріальна підтримка Міждержавного фонду гуманітарної співпраці держав – учасників СНД.

Велику роль в збереженні спортивних зв'язків на просторі Співдружності грає Міжнародна конфедерація спортивних організацій, створена в 1991 році на базі Всесоюзного добровільного фізкультурно-оздоровчого суспільства профспілок. До складу конфедерації входять фізкультурно-спортивні об'єднання всіх 12 країн СНД.

Подальший розвиток спортивних зв'язків отримав новий імпульс у зв'язку з підписанням Угоди про співпрацю в області фізичної культури і спорту держав – учасників СНД.

ІНФОРМАЦІЯ про заходи, присвячені Року літератури і читання в Співдружності Незалежних Держав

 

В рамках Року літератури і читання в Співдружності Незалежних Держав (2008  р.), оголошеної Рішенням Ради розділів держав СНД, пройшли різні заходи, направлені на пропаганду читання і книги, розвиток національних літератур, книгораспространения, бібліотечної справи і перекладу.

Учасники палати «Література і книговидання» III Форуму творчої і наукової інтелігенції держав – учасників СНД, що відбувся 18–19  вересня 2008  року в місті Душанбе, відзначивши значущість оголошення 2008 року Роком літератури і читання і підвівши його деякі підсумки, в своїх Рекомендаціях в розвиток позитивного досвіду Року літератури і читання сформулювали найважливіші гуманітарні завдання – всемірне сприяння пропаганді читання, зміцнення ролі книги як засоби затвердження етичних цінностей, ухвалення національних програм підтримки читання.

У Російській Федерації Національна програма підтримки і розвитку читання, розроблена Федеральним агентством по друку і масовим комунікаціям (Роспечать) спільно з Російським книжковим союзом, була прийнята в листопаді 2006  р.

В рамках реалізації Національної програми підтримки і розвитку читання Роспечать подає інформаційну, організаційну і фінансову підтримку великому числу проектів, направлених на пропаганду літератури, читання і книги, на розвиток видавницько-книготоргової діяльності. Тільки у 2008  р. Роспечатью надана фінансова підтримка понад 60 масштабним проектам. У числі цих проектів – книжкові конкурси, літературні премії, творчі зустрічі, літературні вікторини, професійні семінари, науково-практичні конференції, «круглі столи».

У листопаді 2008  р. в місті Москві відбулася Друга міжнародна конференція з проблем читання, на якій були підведені підсумки минулого року і визначені перспективи подальшої роботи в області підтримки і розвитку читання в Росії.

В цілях розвитку і популяризації національних літератур країн Содружества Роспечать щорічно надає фінансову допомогу журналу «Дружба народів» в сумі близько 1 млн рублів. Проводиться така робота і з іншими російськими періодичними друкарськими виданнями.

Вказані заходи, поза сумнівом, сприяють взаємопроникненню культур і літератур, духовному взаємозбагаченню народів Співдружності.

У числі заходів і акцій в рамках Року, відмічених на III Форумі, – робота над проектом Декларації про підтримку книги, внесеним Міждержавним радим із співпраці в області періодичного друку, книговидання, книгораспространения і поліграфії. Даний документ покликаний збудити інтерес до книги, сприяти формуванню позитивної громадської думки в захист книги, привернути увагу до проблем, що існують у сфері книговидання і книгораспространения.

Одна з важливих подій 2008 року – вшановування Чингиза Айтматова, видатного письменника сучасності, класика російської і кыргызской літератури, творча спадщина якого є загальним надбанням народів Співдружності.

У Киргизськой Республіці 2008 рік Указом Президента був оголошений Роком Чингиза Айтматова. На честь 80-ліття Ч.  Айтматова Міністерством культури і інформації Киргизськой Республіки був розроблений План заходів, що включає проведення літературних вечорів, читацьких конференцій, виставок. У бібліотеках Киргизстана відбулися урочисті відкриття книжно-ілюстративних виставок «Життя, рівне всесвітом», «Я серцем читаю Айтматова». Пройшли читацькі конференції з творів Ч.  Айтматова «І довше за століття триває день», «Рябий пес, що біжить краєм морить», «Коли падають гори». У музеях країни були організовані виставки «Життя і діяльність Ч.  Айтматова», «Ч.  Айтматов – великий майстер, гуманіст», «Безсмертя і спадщина Ч.  Айтматова». Вийшло 7-млосне видання творів Ч.  Айтматова.

Заходи, присвячені ювілею великого письменника, пройшли не тільки в Киргизськой Республіці. 28 лютого в Азербайджанському центрі Ататюрка відбулося вшановування Чингиза Айтматова, присвячене його 80-річному ювілею і організоване Союзом письменників Азербайджану. На зустріч з Ч.  Айтматовим прибули видні діячі літератури і мистецтва з країн СНД, Туреччини, Ірану, поклонники його творчості.

У Азербайджанській Республіці в 2008 році також проведена низка заходів, які сприяли розвитку зв'язків між діячами культури і  книговидавцями країн СНД.

У Баку за підтримки Міністерства культури і туризму Азербайджанської Республіки відбулася зустріч письменників Азербайджану, Грузії, України і Молдови. До даної події було приурочено видання антології творів письменників країн – учасників зустрічі.

У заходах, які проходили в рамках днів культури України і Таджикистану в Азербайджані, взяли участь українські і таджицькі письменники, поети, видавці.

Відповідно до указів Президента Азербайджанської Республіки Ільхама Алієва було видано декілька десятків тисяч книг письменників, поетів і вчених країн Співдружності, переданих в державні бібліотеки Азербайджану, реалізується проект видання 150-томника світової літератури.

В цілях розвитку національної літератури Міністерством культури і туризму Азербайджанської Республіки була заснована премія «Золоте слово». По Указу Президента 70 письменників Азербайджану було удостоєно спеціальної президентської премії.

Міністерство культури і туризму Азербайджанської Республіки планує і в 2009 році всіляко сприяти розвитку національної літератури, а також виданню, пропаганді, розповсюдженню творів поетів і письменників країн Співдружності. Передбачається видання альманаха і антології, письменників, що складаються з творів, і поетів держав – учасників СНД, сумісне проведення літературних фестивалів, організація зустрічей молодих талановитих літераторів.

Розвитку національної літератури, пропаганді тих, що випускаються білоруськими, російськими і іншими видавництвами книг, підвищенню культури читання сприяв той, що пройшов в квітні 2008  р. в Білорусі 47-й Національний конкурс «Мистецтво книги», за наслідками якого кращі видання були представлені в 6 номінаціях V Міжнародного конкурсу «Мистецтво книги» держав – учасників СНД.

Білорусь є постійним учасником спеціалізованих книжкових виставок, що проводяться у ряді країн СНД. Традиційно в Російській Федерації – це Московська міжнародна книжкова виставка-ярмарок (вересень) і Національна виставка «Книги Росії» (березень), в Україні – Київська міжнародна книжкова виставка-ярмарок (серпень), в Молдові – Міжнародний салон дитячої книги (квітень). У 2008 році колективна білоруська експозиція була вперше представлена на 3-му Санкт-петербурзькому міжнародному книжковому салоні (квітень), безкоштовна участь в якому була забезпечена відповідно до домовленості з дирекцією салону про участь в книжкових форумах в Мінську і Санкт-Петербурзі на паритетних умовах. Також на безвідплатній основі була надана виставкова площа (6 кв. м) для демонстрації дитячих книг білоруських видавництв в рамках вищеназваного Салону дитячої книги в м. Кишиневі. Експонентами пройшла в лютому 2008  р. 15-ої ювілейної Мінської міжнародної книжкової виставки-ярмарку були книговидавці таких країн СНД, як Вірменія, Казахстан, Молдова, Туркменістан, яким була виділена безкоштовна виставкова площа (4 кв.  м), а також Росія і Україна. Площа російського національного стенду склала 200  кв. м. У ярмарку взяли участь більше 70 російських видавців. Російська сторона організувала в рамках ярмарку понад 20 різних заходів, які незмінно привертали увагу її відвідувачів і учасників. Серед них – спеціальні заходи, присвячені Року російської мови, «круглі столи» «Домашнє читання», «Сімейне читання». Видавництво «Час» представило багатотомний проект Зібрання творів білоруського письменника В.  Бикова, видавництво «Алгоритм-Книга» – книгу «Дивовижна Білорусь». Відбулася масштабна акція по передачі книг російських видавництв Мінській обласній бібліотеці ім. А.  С.  Пушкіна.

Насичену програму (презентації, зустрічі, «круглі столи», професійні семінари і так далі) представили білоруські і українські учасники – всього більше 120 заходів.

В рамках ярмарку також були проведені численні заходи, націлені на пропаганду книг авторів країн СНД, популяризацію читання.

У 16-ій Мінській міжнародній книжковій виставці-ярмарку (11–15  лютого 2009  р.) як почесний гість братиме участь Республіка Казахстан.

Значне місце в числі літературно-художніх видань, що випускаються в Білорусі, займає зарубіжна література. В основному це російська класична і сучасна проза. У 2008 році випущено 1119 назв тиражем 9 928,1 тис. экз., з них художня література – 784 назви тиражем 8 279,4 тис. экз., дитяча – 335 назв тиражем 1 648,7 тис. экз.

Твори письменників країн СНД видавалися: українських – 5 назв тиражем 21,0 тис. экз., таджицьких – 4 назви тиражем 25,0 тис. экз., туркменських – 1 назва тиражем 0,3 тис. экз. У загальному об'ємі випуску художньої літератури в 2008 році книги письменників країн СНД склали по назвах – 41,5 % (1261 назва), по тиражу – 53,6 % (11 302,8 тис. экз.).

У ОО «Союз письменників Білорусі» в лютому 2008  р. відбулася зустріч з таджицьким письменником Ато Хамдамом, на якій обговорювався проект видання в 2009 році в Таджикистані книги розповідей білоруських письменників і таджицьких письменників, – в Білорусі. Також в травні 2008 року в Таджикистані вийшла в світ книга афоризмів «Голос і слово» білоруського письменника Георгія Марчука.

Планомірну роботу по пропаганді творчості письменників країн СНД проводять білоруські засоби масової інформації, ОО «Союз письменників Білорусі» і його відділення на місцях. Пропаганда читання, а також книг сучасних авторів і класиків займає значне місце на сторінках таких білоруських газет, як «Літаратура і мастацтва», «Радянська Білорусія».

Наймасштабніші книжкові виставки і ярмарки за участю представників більшості країн Співдружності пройшли в 2008 році в Росії.

Найбільш значущим книжковим форумом I півріччя в Росії є Національна виставка-ярмарок «Книги Росії», яка проводиться в березні. Як правило, в рамках ярмарку проходить до 100 і більш за заходи, направлені на пропаганду літератури, читання і книги. Проте березневий книжковий ярмарок не є суто «внутрішнім» російським книжковим форумом. Традиційну участь в ній (так само як і в Московській міжнародній книжковій виставці-ярмарку) беруть видавничі і книготоргові організації з країн СНД і Прибалтики. В цілях стимулювання культурного і літературного обміну між країнами Співдружності Незалежних Держав і країнами балтії Генеральна дирекція міжнародних виставок і ярмарків регулярно надає на вказаних ярмарках знижки на експозиційну площу учасникам з сусідніх республік. Так, на ярмарку «Книги Росії» (березень 2008  р.) із знижкою або безкоштовно була надана експозиційна площа учасникам з Вірменії, Білорусі, України, Латвії і Естонії.

Не можна не відзначити і значущість Міжнародного конкурсу «Мистецтво книги», що проводиться щорічно, держав – учасників СНД, його роль в розвитку діалогу культур і літератур, підвищенні престижу національної книги. Засновником конкурсу є Міждержавний раду із співпраці в області періодичного друку, книговидання, книгораспространения і поліграфії.

У 2008 році на V ювілейний Міжнародний конкурс поступило більше 170 видань з 10 країн СНД: Азербайджанської Республіки, Республіки Вірменія, Республіки Білорусь, Республіки Казахстан, Киргизськой Республіки, Республіки Молдова, Російської Федерації, Республіки Таджикистан, Республіки узбекистан, України. Вперше в конкурсі взяли участь видавництва Литовської Республіки. Конкурсні видання розглядалися жюрі в наступних номінаціях: «Співдружність», «Моя країна», «Книга для дітей і юнацтва», «Наш сучасник», «Арт-кніга», «Віддрукована в Співдружності», «Гран-прі».

Переможцями в 6 номінаціях сталі книги, видані в Азербайджані, Білорусі, Киргизстане, Росії. Дипломів другого або третього ступеня були удостоєні книги, представлені на конкурс видавцями Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстана, Молдови, Росії, Таджикистану, узбекистану і України.

Головну нагороду конкурсу (Гран-прі) отримало видавництво «ГРАНІ-Т» (Україна) за випуск «Петербурзьких повістей» Н.  У.  Гоголя. Цьому видавництву Міждержавним фондом гуманітарної співпраці держав – учасників СНД був наданий грант на розповсюдження книги-переможця конкурсу в бібліотеки держав Співдружності.

Нагородження переможців конкурсу відбулося в рамках ХХI Московської міжнародної книжкової виставки-ярмарку 5  вересня 2008  р.

XXI Московська міжнародна книжкова виставка-ярмарок (ММКВЯ) – найбільша на пострадянському просторі – пройшла з 3 по 8  вересня 2008  р. на території Всеросійського виставкового центру. ММКВЯ по праву вважається однією з найзначніших подій в культурному і діловому житті Росії. З року в рік провідні видавництва і найбільші книготоргові організації з різних країн світу демонструють тут свої кращі досягнення.

У зв'язку з проведенням Року літератури і читання в СНД істотна частина заходів ярмарку була пов'язана з літературою і книговиданням держав – учасників Співдружності. У числі професіоналів книжкової торгівлі, поліграфії, видавничої справи багатьох держав миру були представлені делегації Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстана, Таджикистану, узбекистану, а також Литви, Латвії, Естонії. Вперше за останні роки як спостерігачі на ММКВЯ були присутні представники Туркменістану.

Країною – почесним гостем XXI ММКВЯ стала Україна. На ярмарку була представлена спеціальна українська програма. У числі заходів програми відбулися: презентація Національній експозиції України, церемонія нагородження переможців Національного конкурсу «Книга року-2008», відкриття Дня України на ХХI ММКВЯ, «круглі столи» і семінари видавців і книгорозповсюджувачів, презентації книг, концерти українських майстрів мистецтв.

У роботі ярмарку на запрошення Федерального агентства по друку і масовим комунікаціям взяла участь група письменників з Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстана, Молдови, Таджикистану і узбекистану, для яких була підготовлена спеціальна програма, зокрема «круглі столи» «Рік літератури і читання в СНД: сучасна література держав Співдружності» і «Перекладачі – провідники культури», творчі зустрічі. В рамках фестивалю «Сімейне читання» (2008 рік оголошений в Росії Роком сім'ї) пройшла презентація серії книг «Казки народів СНД».

Видавнича серія казок народів СНД, яку здійснює АНО «Діалог культур» за підтримки Міждержавного фонду гуманітарної співпраці держав – учасників СНД (МФГС), стала одним з перших видавничих проектів в області перекладу літературних творів держав Співдружності. До теперішнього часу готуються до виходу в світ казахські, таджицькі і узбецькі народні казки.

Таким чином, активізується робота по взаємному перекладу творів авторів з країн Співдружності і ознайомленню читачів інших держав СНД з цими творами.

На засіданні палати «Література і книговидання» III Форуму творчої і наукової інтелігенції держав – учасників СНД підтримка взаємного перекладу літературних творів письменників і поетів країн Співдружності, національних шкіл перекладів з мов держав Співдружності, а також створення Союзу перекладачів і письменників країн СНД і балтії названі в числі одного з найважливіших гуманітарних завдань.

Рішення про створення Союзу перекладачів було ухвалене на II Форумі перекладачів, письменників і видавців країн СНД і балтії «Переклад: мова і культура», який відбувся 11–14  жовтня 2008  року в Єревані. Організаторами II Форуму виступили Міністерство культури Республіки Вірменія, МФГС, ЮНЕСЬКО. У його роботі взяли участь представники 9  держав – учасників СНД (не брали участь Азербайджан, Туркменістан і узбекистан) і країн балтії.

В рамках Форуму були організовані книжкова виставка «Мистецтво букви», фотовиставка, презентації сайту перекладачів і письменників країн СНД і балтії, журналів Казахстану і Латвії, присвячених літературі Вірменії, пройшли «круглі столи».

Одна з важливих подій 2008 року - III Міжнародна книжкова виставка-ярмарок «Золота видавнича продукція Золотого століття», яка відбулася 8–10  жовтня 2008  року в м.  ашхабаді (Туркменістан). У виставці-ярмарку взяли участь книговидавці з низки країн СНД, а країною – почесним гостем виставки стала Росія.

Велику роботу по пропаганді літератури і читання в країнах Співдружності проводить Асоціація книгорозповсюджувачів незалежних держав (АСЬКР). У квітні 2008  р. в місті Москві АСЬКР був проведений семінар «Асортиментна робота в книготоргових підприємствах», в якому, крім російських книжників, взяли участь книготоргові працівники з Білорусі, Казахстану і України. У листопаді 2008  р. в Москві відбувся ще один захід, організоване АСЬКР і направлене на зміцнення творчої і ділової співпраці між фахівцями країн Співдружності, – II Всеросійський конкурс книготоргових працівників за участю продавців книготоргових підприємств країн СНД: Білорусі, Казахстану, Киргизстана, України. Вказані заходи пройшли при фінансовій підтримці Роспечаті.

Підсумки Року літератури і читання в СНД були підведені 15  грудня 2008  року. У Москві в Доме Пашкова (Російська державна бібліотека) Міждержавний фонд гуманітарної співпраці держав – учасників СНД провів спеціальну добродійну акцію, в ході якої бібліотекам вузів і наукових центрів держав Співдружності були передані книги-новинки різних видавництв СНД, зокрема видані за сприяння МФГС підручники російської мови і казки народів СНД.

Як було відмічено в телеграмі Голови Уряду Російської Федерації В.  У.  Путина, направленою організаторам і гостям добродійної акції, поповнення книжкових зборів найбільших бібліотек країн Співдружності кращими зразками художньою, учбовою, страноведческой літератури – один з головних підсумків Року літератури і читання і результат активної, плідної роботи Фонду. «Така подвижницька діяльність служить розвитку міжнародної співпраці, зміцненню культурних, освітніх, наукових зв'язків, допомагає спільно шукати шляхи вирішення насущних проблем, що стоять перед нашими країнами і народами.

Переконаний, що і надалі реалізація масштабних, соціально значущих міжнародних проектів викликатиме широку суспільну підтримку, сприятиме поглибленню інтеграційних процесів на просторі СНД».

У Будинку Пашкова, де зібралися дипломати, учені, представники творчої інтелігенції з Росії і інших держав Співдружності, була розгорнена виставка малюнків учасників конкурсу «Ми живемо в СНД». Перед присутніми виступили дружина Президента Російської Федерації Світлана Медведева, керівник Адміністрації Президента РФ Сергій Наришкин, Голова Радого з гуманітарної співпраці держав ?  учасників СНД, помічник Президента РФ Джахан Поллыева.