Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СОЦІОМЕТРІЯ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
48.93 Кб
Скачать

4. Характеристика пізнавальної діяльності учня

Підлітків дуже приваблює можливість розшрювати, збагачувати свої знання, проникати в сутність досліджуваних явищ, встановлювати причинно-наслідкові зв'язки. Вони відчувають велике емоційне задоволення від дослідницької діяльності. Їм подобається мислити, робити самостійні відкриття.

В молдшому підлітковому віці активно йде процес пізнавального розвитку. Поряд з пізнавальними інтересами істотне значення має розуміння значимості знань. Для підлітка дуже важливо усвідомити, осмислити життєве значення знань й, насамперед, їхнє значення для розвитку особистості. Це пов'язано з розвитком самосвідомості сучасного підлітка. Переконання й інтереси, зливаючись воєдино, створюють у підлітків підвищений емоційний тонус і визначають їхнє відношення до навчання.

У підлітковому віці активно вдосконалюється самоконтроль діяльності, будучи на початку контролем по результату або заданому образу, а потім – процесуальним контролем, тобто здатністю вибирати й вибірково контролювати будь-який момент або крок у діяльності.

У спілкуванні формуються й розвиваються комунікативні здатності учнів, що включають уміння вступати в контакт із незнайомими людьми, домагатися їхнього взаєморозуміння, досягати поставлених цілей. У праці йде активний процес становлення тих практичних умінь і навичок, які в майбутньому можуть знадобитися для вдосконалювання професійних здатностей.

Після обробки результатів дослідження було встановлено, що у дівчини високий рівень комунікативних (14 балів з 15) та високий рівень організаторських здібностей (15 балів з 16) здібностей. Поспілкувавшись з нею, я переконалась в тому, що їй дійсно подобається займатися суспільною роботою, знайомитись із новими людьми. Дівчина любить організовувати різні свята для своїх друзів, а також із задоволенням береться за допомогу в організації різних позакласних заходів.

Підлітковий вік відрізняється підвищеною інтелектуальною активністю, що стимулюється не тільки природною віковою допитливістю підлітка, але й бажанням розвивати, продемонструвати навколишнім свої здатності, одержати високу оцінку з їхнього боку.

Дітей даного віку відрізняє підвищена пізнавальна й творча активність, вони завжди прагнуть довідатися щось нове, чомусь навчиться, причому робити все професійно як дорослі. Це стимулює підлітків до виходу за межі шкільної програми в розвитку своїх знань, умінь і навичок.

Виховання уваги в молодшому підлітковому віці створює такі внутрішні умови пізнавальної діяльності особистості, які є гарантією розвитку пам’яті, мислення, уяви, почуттів і волі. Розвиток пам'яті і уваги йде шляхом посилення їхньої довільності. Наростає вміння організовувати й контролювати свою увагу, процеси пам'яті, управляти ними. Пам'ять й увага поступово здобувають характер організованих, регульованих і керованих процесів.

Діані притаманна висока стійкість уваги протягом уроку. На уроках дівчинка активна. У неї добре розвинена пам'ять, тому вона легко запам’ятовує слова на уроках іноземної мови, історичні дати. Діана має великий словниковий запас та вміє граматично правильно висловлювати думки, в чому я переконалася, послідкувавши за нею під час уроку зарубіжної літератури. Діані також притаманне неординарне мислення, творча уява, вона може швидко і креативно вирішувати складні завдання.

В молодшому підлітковому віці відбувається формування системи особистісних цінностей, які визначають зміст діяльності підлітка, сферу його спілкування, вибірковість відношення до людей, оцінки цих людей і самооцінку.

Самооцінка в дівчини цілком адекватна. Вона не завищена і не занижена (середній рівень самооцінки (44 балів за результатами методики «Рівень самооцінки») .

В молодшому підлітковому віці учителеві необхідно знати не тільки мотиви навчання, але й умови їхнього формування. Дослідження показують, що відношення підлітків до навчання обумовлено насамперед якістю роботи вчителя і його відношення до учнів.

Методика оцінки потреби в досягненні показала, що Діана має середній рівень мотивації. Тобто дівчина не завжди виявляє наполегливість у досягненні мети, іноді розгублюється при зіткненні з труднощами.