Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ WEB-0105.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
270.42 Кб
Скачать

Вимоги закону про доступність

Примітка: важливо розуміти основи юридичних вимог, але якщо тільки ви не є юристом і дійсно знаєте, про що говорите, ви повинні бути вкрай обережні у висловлюванні думки про юридичних питаннях.

У Великобританії, згідно DDA (http://www.direct.gov.uk/en/DisabledPeople/index.htm), незаконна дискримінація людей з фізичними недоліками при прийомі на роботу, при наданні послуг або освіти. Дискримінація визначається як відсутність "розумних змін" для підтримки кожного, незалежно від фізичних можливостей. Це стосується, звичайно, до надання послуг або освіти, доступних за допомогою Web-сайтів.

У США та Євросоюзі також існують вимоги для урядових Web-сайтів. У США Web-сайти федерального уряду (і деяких урядів штатів) повинні дотримуватися Section 508. Section 508 є документом, який намагається визначити, які мінімальні вимоги необхідні для забезпечення доступності.

Документ Section 508 (http://www.Section508.gov/) охоплює більше, ніж тільки Web-сайти; він має справу також з усіма іншими технологіями, які можуть використовувати федеральні службовці. У Європі Європейська комісія визнає Web Accessibility Initiative (WAI) консорціуму W3C і рекомендує для використання всім державам членам. WAI (http://w3.org/WAI) надає рекомендації для Web-сайтів, виробників інструментів розробки Web-сайтів, і браузерів Web (наприклад, WCAG, який ми розглянемо пізніше).

Потенційні ринки

Коли ви створюєте Web-сайти (або щось інше) тільки для одного визначеного типу людей, то виключаєте інші типи людей, навіть якщо не усвідомлюєте цього, а ці люди можуть легко додати значну (якщо не істотну) частку ринку. У 2000 р. мережа супермаркетів Великобританії Tesco почала проект по створенню окремої версії свого мережевого продуктового магазину спеціально для людей з порушеннями зору. Джулі Хауелл зазначила у RNIB, що "Виконана Tesco.com робота з удосконалення своєї служби онлайнового продуктового магазину, щоб зробити його більш доступним для сліпих замовників, призвела до зростання прибутку за рік на 13 мільйонів фунтів стерлінгів, прибуток, яка була просто недоступна компанії, коли Web-сайт був недоступний сліпим замовникам ". Тому, якщо б компанія Tesco не розглядала людей з вадами зору, вони б втратили ринок клієнтів, який стоїть, як мінімум, 13 мільйонів фунтів стерлінгів.

Основний урок тут полягає в тому, що людям з різними можливостями потрібні одні й ті ж послуги, магазини, таксі, електрику, і подобаються одні й ті ж речі, фільми, музика, бари. Припущення, що чиясь особиста життєва ситуація змінює можливість або бажання брати участь у всіх аспектах життя суспільства, як було показано, знову і знову є помилкою.

Системи пошуку

Пошукові системи не є людьми. Часто, коли люди створюють Web-сайти, вони роблять це, не розглядаючи, як їх можна буде знайти в Google, Yahoo, і т.д. Пошукові системи є просто комп'ютерними програмами, і вони можуть використовувати для індексація сайту тільки ту інформацію, яку зможуть зрозуміти. Це робить їх схожими на зчитувач екрану, який може використовувати людина з вадами зору.

Найбільш очевидним прикладом, як це впливає на Web-дизайн, є зображення. Комп'ютери виводять зображення, маючи список кольорів кожного пікселя і посилаючи цю інформацію на монітор. Якщо ви розміщуєте на Web-сторінці зображення, що містить певний текст, наприклад, логотип, комп'ютер не має уявлення про те, що говорить цей текст, або навіть про те, що зображення містить текст. У HTML елемент зображення містить засіб для опису за допомогою тексту змісту зображення, атрибут alt. Необхідно надати текст для опису всіх недекоративних зображень на сайті, і ви, безумовно, не повинні представляти цілі параграфи тексту у вигляді зображень (або використовувати для цього Flash) – сліпі люди і пошукові системи, не зможуть зрозуміти, що говорить текст! У результаті ранжування в системі пошуку (тобто наскільки легко буде знайти Web-сайт за допомогою пошукових систем, таких як Google) постраждає, і ви даремно пропустіть цінний ринок.