Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План практичних з стратегічного менеджменту.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
59.39 Кб
Скачать

Тема 2. Виробнича стратегія

Структура та основні позиції виробничої стратегії. Методичні рекомендації до основних позицій виробничої стратегії. Виробничі потужності. Вертикальна інтеграція.

Технологічні процеси. Масштаб виробництва традиційних продуктів. Масштаб виробництва нових продуктів. Використання виробничого персоналу. Управління якістю продукції. Виробнича інфраструктура. Взаємовідносини з постачальниками та іншими партнерами. Управління виробництвом.

Тема 3. Стратегія зниження витрат виробництва

Види стратегії витрат. Стратегія низьких витрат. Стратегія оптимальних витрат. Сфокусована стратегія низьких витрат.

Складові стратегії управління витратами. Економія або втрати на масштабах виробництва. Ефект кривої навчання та досвіду. Зв’язок з іншими видами діяльності. Спільне використання можливостей різних господарських підрозділів усередині підприємства. Вигоди вертикальної інтеграції. Залежність від географічного розміщення. Співвідношення стратегічних цілей підприємства та цілей управління витратами.

Тема 4. Стратегія ціноутворення

Цінова політика та методи визначення ціни. Маркетинговий підхід до визначення ціни та його етапи. Цілі та завдання цінової політики. Методи розрахунку ціни. Визначення ціни та обсягів виробництва. Принципи ціноутворення на різних типах ринків.

Фактори формування витрат на кожній стадії руху товару від виробника до споживача. Етапи, пов'язані з формуванням цінової стратегії та вибором рівня продажних цін: загальне дослідження ринку збуту, прогнозування кон'юнктури ринку; визначення типу ринкового середовища; визначення етапу життєвого циклу товару; визначення загальних цілей фірми в даному сегменті ринку; вибір цінової політики; дослідження факторів, що впливають на рівень продажної ціни; прийняття базового рівня ціни та визначення раціональної динаміки її змін.

Тема 5. Стратегія управління персоналом

Суть і основні елементи стратегії управління персоналом. Рішення, що приймаються для розробки стратегії управління персоналом: відбір, розстановка та просування кадрів; оцінка становища співробітників у організації; система мотивів і стимулів поведінки співробітників; система підвищення кваліфікації та просування по службі. Стратегічна програма розвитку персоналу.

Тема 6. Стратегія поведінки фірми на різних типах ринків

Стратегія взаємодії фірми з ринками виробничих ресурсів. Принципи ефективного розподілу ресурсів за В.Парето.

Фактори, що формують попит на ресурси з боку фірми. Фактори, що визначають зміни попиту в залежності від зміни цін на ресурси.

Стратегія поведінки фірми на ринку грошей. Система факторів, що визначають рішення про позику грошей.

Поведінка фірми на ринку цінних паперів. Мотиви укладання угод щодо різних видів цінних паперів.

Розробка фінансової стратегії та система показників, на основі яких вона приймається.