Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетний менеджмент.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
208.38 Кб
Скачать

40. Інформація про хід використання бюджетів

Дуже важливим при цьому виступає правильна організація обліку виконання бюджету. Складовими організації обліку є: первинні документи, якими оформляються операції щодо виконання бюджету; облікові реєстри, в яких відображаються ті чи інші операції і порядок ведення запису в них; план рахунків з обліку виконання бюджету держави.

На основі поточного обліку на початок кожного місяця складають баланс про виконання бюджету. Він складається з активу, який показує фінансові ресурси бюджету на певну дату, їх склад та розміщення, і пасиву, де відображаються джерела утворення ресурсів бюджету.

В активі балансу відображають дебетові залишки по активних рахунках 1 «Ресурси бюджету» і 6 «Видатки» класів рахунків та по активно-пасивних рахунках 3 «Кошти в розрахунках» класу рахунків, дебетові обороти по активно-пасивних рахунках 2 «Боргові зобов'язання» класу рахунків. В активі також відображають залишок по дебету рахунку 411 «По виконанню загального фонду бюджету в поточному році (4 клас рахунків «Результат»).

У пасиві балансу відображають кредитові залишки по пасивних рахунках 5 «Доходи» класу рахунків, по активно-пасивних рахунках 3 «Кошти в розрахунках» класу рахунків, кредитові обороти по активно-пасивних рахунках 2 «Боргові зобов'язання» класу рахунків. У пасиві також відображають залишки по кредиту рахунка 41 «Результати виконання бюджету» (4 клас рахунків «Результат»),

Баланс фінансового органу (центрального апарату Державного казначейства, територіальних органів казначейства, фінансових управлінь і відділів) про виконання бюджету дає узагальнену інформацію про стан активів і пасивів бюджету за звітний період.

41. Облік видатків бюджету.

Облік фінансування і видатків бюджету ведеться на різних рахунках. Аналітичний облік фін-ня і видатків бюджету ведеться у розрізі головних розпорядників коштів окремо за видатками безпосередньо головного розпорядника коштів, розпорядників коштів другого і третього ступеня та на централізовані заходи.

Аналітичний облік фін-ня і видатків за Держ і місц бюджетами у фін органах ведеться в «Книзі поточ/ реєстраційних рахунків розпорядників коштів і кас видатків» — форма № 3-ф і картці обліку асигнувань. У цих облік реєстрах відображають кошти на фін-ня кап вкладень і асигнування, затверджені по бюджету, кошти на поточ/реєстраційних рах розпорядників коштів (рах 11301, 11303) і на поточ/ реєстраційних рахунках для фін-ня капвкладень (рах 11302, 11303), а також суми кас видатків за бюджетами (рах 611, 612). Записи в книзі роблять протягом місяця в процесі здійснення операцій. В кінці місяця виводять залишки. У цій книзі також відображають залишок фін-ня і асигнувань, не покритих бюдж коштами, в межах яких може здійсн перерахування коштів на поточні бюдж рахунки розпорядників коштів у дано-му кварталі. Залишок визначають як різницю між сумою фін-ня і встановлених асигнувань з початку року для даного кварталу і перерахуванням коштів (обороти по д-ту рах 11301, 11302, 11303). Відкликані кошти (обороти по кр-ту рах 11301, 11302, 11303) додають до суми фін-ня і встановлених асигнувань.

Для кожного розпорядника коштів виділяють окремі аркуші в книзі № 3-ф.

42.Рах., призн. для обліку грош. коштів. бюдж.

Перший клас рахунків «Ресурси бюджету» охоплює рахунки з обліку операцій з грошовими коштами (готівкою), депозитами, цінними паперами, а також з коштами, залученими для виконання Державного та місцевих бюджетів.

Облік ресурсів бюджету ведеться на активних рахунках: 11 “Фінансові ресурси”, 12 «Депозити», 13 «Цінні папери», 14 «Позики та позички», 15 «Товарно-матеріальні цінності».

Дуже важливою при обліку ресурсів бюджету є деталізація першого класу рахунків. Вона дає змогу показати грошові кошти бюджету за їх складом та розміщенням.

Процес виконання бюджету пов'язаний з рухом коштів. У зв’язку з цим більшість бухгалтерських проводок охоплює один із рахунків 1 класу.

43.Рах., признач. для обліку дох. бюдж.

Облік бухгалтерського синтетичного обліку доходів бюджету використовують пасивні рахунки 5 класу рахунків: 51 «Доходи загального фонду бюджету», 52 «Доходи, що розподіляються між бюджетами», 53 «Нез'ясовані надходження», 54 «Суми, тимчасово віднесені на доходи бюджету», 55 «Доходи спеціального фонду бюджету», 56 «Доходи, які підлягають розподілу між фондами бюджету».

По рахунках цього класу деталізація не передбачається. Код кожного із рахунків 5 класу «Доходи» складається із 25 знаків.

На рахунку 51 враховуються доходи загального фонду відповідних бюджетів. Це основний рахунок для обліку доходів. Повернення платникам переплат, яке відображається в дебеті рахунку 51, здійснюється на підставі заяви платника. На суму повернення бухгалтерія фіноргану виписує чек.

На рахунок 53 відносять суми, що надійшли на рахунки бюджету, для яких немає достатніх підстав зараховувати їх у доходи даного бюджету або відносити їх на відповідні коди бюджетної класифікації. Таке становище може виникнути в разі нечіткого й неповного заповнення передбачених реквізитів у платіжних документах. Фінансовий орган зобов'язаний негайно вжити заходів для з'ясування належності даних сум. Якщо протягом місяця з дня надходження не встановлено належності нез'ясованих сум, їх відносять на доходи загального фонду бюджету (рахунок 51).

Доходи загального фонду бюджету, які надходять, зараховують на основні рахунки по обліку грошових коштів: 11101 “рахунки по доходах загального фонду Державного бюджету» і 11108 «Поточний рахунок місцевого бюджету”.

44. Рах, признач для обліку витрат

Використання перерахованих коштів характеризує видатки бюджету. Для їх обліку використовуються активні рахунки 61 «Видатки заг фонду бюджету», — 62 «Видатки спецфонду бюджету», 63 «Видатки, проведені за рахунок ін коштів”, 64 «Видатки майбут періодів». Рахунок 61 має наступні рахунки 3 порядку: 611 — «Поточні видатки»; 612 — «Кап видатки»; 613 — «Нерозподілені видатки»; 614—«Кредитування з вирахуванням погашення».

Рахунок 62 має наступні рахунки III порядку: 621 — «Видатки, проведені за рахунок спеціальних коштів»;

622 — «Видатки, проведені за рахунок сум за дорученнями»; 624 — «Видатки, проведені за рахунок інших власних коштів»; 625 — «Видатки, проведені за рахунок інших доходів спеціального фонду»; 626 — «Видатки, проведені за рахунок коштів, отриманих бюджетними установами з бюджетів інших рівнів». По рахунках цього класу деталізація не передбачається.

45. Порядок затвердження звіту про викон бюд

Звіт про виконання Держ бюджету складає центр апарат Держ казначейства (Мінфін). Звіт про викон Держ бюджету подає Президент ВР у вигляді письмового звіту. До звіту додаються пояснення по всіх відхиленнях від затвердженого Закону про Держ бюд по доходах і видатках. Оформлення звіту про виконання бюджету здійснюється згідно з правилами, які затверджені Законом “Про бюджетну систему”, та інш актами. Президент представляє звіт на засіданні ВР. На сесії з питання про виконання Державного бюджету України доповідає міністр фінансів.

Протягом 2 тижнів після цього постійні комісії розглядають звіт і готують висновки. Звіт про викон Держ бюд повинен бути розглянутий не пізніше 1 травня. На засіданні ВР заслуховуються висновки постійної комісії з питань бюдж та ін комісій.

Після розгляду ВР затверджує звіт. Постанова ВР про звіт про виконання Держ бюджету України публікується в засобах масової інформації.

Звіт про виконання республіканського бюджету АРК. і місцевих бюджетів складають відповідні фінансові органи. Постійні комісії ВР АРК. і відповідних Рад нар депутатів розглядають звіти і готують заключеня та подають їх на затвердження. Звіти затверджують ВР АРК. і відповідні Ради нар депутатів. Рішення публікуються для загального ознайомлення.

Звіт про виконання Зведеного бюджету готує центр апарат Держ казначейства на підставі звітів про виконання всіх бюджетів, які діють у державі. Зведений бюджет надсилають до ВР. Загальні показники публікуються.

46. Сутність та порядок надання бюд позик

У тих випадках, коли коштів оборотної касової готівки не досить для покриття розривів, бюджет може одержати позичку від вищестоящого бюджету.

Бюджетні позички може надати тільки вищестоящий бюджет нижчестоящому, безпосередньо пов'язаному з ним. Бюдж позички короткострокові — надаються терміном максимально на рік і мають бути погашені до 31 грудня, тобто до кінця бюджетного року. Бюджетні позички надають тільки в розмірах, які не перевищують фактичну потребу, тобто на суму утвореного касового розриву.

Право вирішувати питання про надання позички мають органи держ управління, які в свою чергу можуть передати його відповідним фін органам.

Надання позичок здійснюється на підставі відповідних рішень. Вищестоящий фін орган здійс контроль за вчасним погашенням заборгованості по позичці. Прострочену заборгованість списують з рахунка нижчест бюджету у встановленому порядку черговості здійснення (проведення) видатків.

49.Механізм здійсн. бюдж. обліку за доходами та видатками бюджету.

Залежно від періоду викон. бюджету доходи можна поділити на: планові і касові, а видатки – на фактичні і касові.

Облік опер. по виконанню доходів бюдж. веде ДПА по джерелах надходж. та ланках бюдж. системи. ДПА разом з фін.органами контролює установи банків по своєчасному зарах. под., зборів та ін. платежів на рахунки відповідних бюдж. і своєчасне викон. ними доручень по перерах. коштів розпорядникам (міністерствам, відомствам та організаціям).

У Держказнач., Мінфіні і його органах та ДПА облік викон. бюджетів покладено на бухгалтерії. Б/о базується на чіткій сис-мі документацій: кожна опер. Провод. на осн. відповідного документу. Такими д-ми можуть бути платіжні доруч. про перерах. коштів, розпорядж. про стягнення коштів або чек на отримання готівки та ін.

У фін. органах по виконанню бюдж. д-ми бух. обліку є розпис видатків на відкриття кредитів, повідомлення про зміни відкритих кредитів, доруч. про закриття кредитів, платіжні доруч. про перерах. коштів бюдж. установами тощо. Для узагальнення даних бухгалтерського обліку і визначення стану виконання бюджету фінансові органи на основі одержаних звітів розпорядників кредитів та даних под. адмін. і інших фінорганів складають звіти про викон. бюджету (місячні, кварт., піврічні, річні).

Суми коштів, затверд. в бюджеті по окремих заходах – це бюдж. сигнування, або бюджетні кредити. Вони визнач. граничну суму коштів, яка може бути викор. на провед. заходів, передбач. бюджетом чи кошторисом видатків.Кер-ки установ і орг., що фін-ться з бюджету і отрим. кошти для викор. за цільовим признач. – є розпорядниками коштів бюджету (розпорядники кредитів).

Розрахунки між бюджетами відображаються на рахунках обліку доходів та видатків бюджету. При виникненні взаємних розрахунків у процесі виконання бюджету, наприклад при передачі фінансування видатків по утриманню окремих вищих навчальних закладів із Державного та обласного бюджету, вищестоящий орган, в даному випадку Мінфін, визначає суми коштів на утримання і строки платежів. Строки платежів встановлюються поквартально із урахуванням того, що всі розрахунки по бюджетах повинні бути закінчені до кінця року і бути рівномірними. Взаємні розрахунки між бюджетами можуть виникати при зміні законодавства про оподаткування та введенні окремих податків впродовж бюджетного року, що змінює доходи бюджетів, а також взаємовідносини між бюджетами і потребує проведення взаємних розрахунків. Цю функцію виконує вищестоящий бюджет, який вираховує суму зростання доходів щодо затверджених у бюджеті і різницю забирає собі або змінює норматив відрахувань від податку, зменшуючи його і збільшуючи відрахування у свій бюджет. Стан взаємних розрахунків між бюджетами відображають у звіті про виконання бюджету, де отримані кошти показують в доходах, а передані – у видатках. При надходженні доходів у менших розмірах щодо затверджених, виникають т. звані випадаючі доходи.

50.Оформ. рез-тів викон. бюдж.

Наприкінці бюдж. року рах., пов'язані з обліком ви­конання бюджету у фін. органах, закривають, визнач. рез-ти виконання бюджету й складають заключний баланс. Річне заключення рахунків має кілька етапів. На І етапі проводять велику підготовчу роботу — ма­ють бути перевірені всі первинні д-ти й записи по них в облік. реєстрах на предмет повноти й правильності відобра­ж. в останніх операцій, пов’язаних з викон. бюдж. На ІІ етапі перевір. обороти й виводять зал. за рах. другого та третього порядку, після чого склад. баланс. За рахунками І класу рах. визначають залишки ресурсів бюджету на кінець року. Залишки є перехідними. За рахунками II класу рах. підрах. боргові зо­бов'язання на кінець бюджетного року. За рахунками ІІІ класу рахунків залишків не повинно бути. Взаємні розрах. між бюдж. закінчуються до кінця бюдж. року. Якщо встановлено наявність заборгованості за взаємними розрах., то вона має бути погаш. Якщо такої можл. немає, то відповідні суми, які необх. передати або одержати, відобр. у балансі. Для обліку рез-тів викон. бюджету признач. рах. 41 «Рез-ти виконання бюдж.». Кредитове с-до показує перевищ. доходів над видатками, дебетове — перевищ. вид. над доходами. Рах. 41 має наступні рахунки третього порядку:411 «Результат виконання заг. фонду бюдж. в поточному році»; 412 “Рез-т виконання спец. фонду бюджету в поточ. році”; 413 “Залишок невикор. коштів бюджетних установ, що направляються на видатки у наступному бюджетному році”.

51.Бюдж.контроль:предмет, завд., види.

БК — це сукупність заходів, які проводять держ. орг. і пов'яз. з перевіркою законності, доцільності і ефективності утворення, розподілу і викор. грош. фондів держави і місц. органів самовряд. Основні завд. БК: дотрим. процедури складання, розгляду і затверд. бюдж., а також його викон.; контр. за прав. формування дохідної част. бюдж; перевірка ефективності і цільового викорис. бюдж. коштів і коштів позабюдж. фондів; контроль за прав. ведення б/о і звітності; виявл. резервів збільш. дохідної бази бюджету держави; Предметом БК виступають всі стадії бюдж. процесу. Об'єкт БК — це грошові, розподільчі процеси при формув. і використ. грош. фондів держави і місцевих органів самовряд. Зал. від суб'єкта (хто здійснює) БК поділяють на: держ. БК, який зд. органи держ. влади; відомчий контроль, який проводять КРУ міністерств і відомств; внутрішньогосп. контроль зд. фін. службами п-в, ор-цій і установ; незал. контр., який проводять спеціалізовані аудит. фірми і служби. БК залежно від часу проведення розподіля­ться: Попередній БК зд. під час склад., розгляду і затвердж. бюдж. різних рівнів, кошторисів доходів і видатків бюдж. установ. Поточний БК провод. в ході викон. бюджету, кошторисів дох. і вид. протягом бюдж. року. Наступний контроль провод. після закінч. бюдж. року або звіт. періоду.

52. Органи держ бюд контролю

До спеціальних служб держ контролю в Україні, які здійснюють бюджетний контроль, відносимо: Контрольно-ревізійну службу, Рахункову палату, Держ казначейство, органи системи Мінфіну, Подат адміністрацію. Контроль за витрачанням бюджетних коштів здійснюють: Контрольно-ревізійна служба, Рахункова палата, фінансові управління і відділи.

Основні функції Державної контрольно-ревізійної служби: організують роботу органів середньої і базової ланок з проведення ревізій і перевірок, узагальнюють наслідки документальних ревізій і перевірок; проводять ревізії та перевірки фін д-ті, стану збереження коштів і мат цін, достовірності обліку та звітності в міністерствах, відомствах, ін органах викон влади, підп-вах, установах, які отрим кошти з бюджету та з державних валютних фондів;

- проводять ревізії та перевірки правильності витрачання держкоштів на утримання місц органів держ викон влади, установ і організацій, що діють за кордоном і фін-ться за рахунок Державного бюджету;

- проводять ревізії та перевірки повноти оприбутку-вання, правильності витрачання і збереження вал коштів; здійс контроль за усуненням недоліків і порушень, виявлених попередніми ревізіями та перевірками; тощо.

Завдання Контрольно-ревізійної служби у сфері бюдж контролю перетинається із завданням Рахун палати, а саме в частині контролю за використанням коштів Держ бюджету. При цьому Рах палата веде контроль переважно на рівні центр органів упр-ня державою, а КРС — починаючи з бюджетних установ у селах аж до міністерств і відомств.

Фінансові управління і відділи здійснюють контроль за цільовим використанням коштів, виділених із місцевих бюджетів.