Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiya_4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
59.39 Кб
Скачать

Приєднання до Росії південних регіонів України та Криму

Після перемоги Росії у російсько – турецьких війнах була ліквідоване Кримське Ханство і всі землі увійшли до складу Російської імперії і отримали назву Новоросії. Сюди переселяли сербів, німців, греків. Росіяни і українці становили 80 % населення. Виникли Олександрівськ (Запоріжжя), Херсон, Севастополь, Катеринослав, Миколаїв, Одеса. Вихід до Чорного моря сприяв економічному розвитку України.

3. Польща відновила на Правобережжі порядки, які існували до визвольної війни: 40 польських магнатів володіли 80 % території Правобережжя, посилювалося соціальне гноблення українського селянства – панщина 5-6 днів, переслідувалося православ’я. у 1699 р. Сейм скасував козацький устрій.

Посилення польського гноблення привело до хвилі повстань:

  1. 1700 – 1704 рр. – визвольна боротьба козацтва на чолі з полковником Семеном Палієм. Були звільнені від шляхти Київщина, Черкащина, Поділля. Повстання придушили російсько – польські війська, а також козаки Мазепи.

  2. Гайдамацький рух. У другій половині 18 ст. почався гайдамацький рух. Його соціальна база: селяни – втікачі, міська біднота, наймити. Цей рух називався Коліївщина. Він охопив Київщину, Брацлавщину, Поділля, Волинь. Керували ним М. Залізняк і І. Гонта. Коліївщина була спрямована проти польського гноблення.

  3. Рух опришків. У західноукраїнських землях соціальний протест виявився у русі опришків. Найбільш відомим їх ватажком був Олекса Довбуш, який грабуючи багатих, добро роздавав бідним. Рух опришків був придушений лише у першій половині 19 ст. австрійськими військами.

Поділи Речі Посполитої

У другій половині 18 ст. Річ Посполита переживала період глибокої економічної і політичної кризи. Цим скористалися Австрія, Росія та Прусія, які розділили її землі і Річ Посполита перестала існувати як держава.

1 поділ 1772 р. – до Австрії відійшла Галичина.

2 поділ 1793 р. до Росії відійшло Правобережжя (Київщина, Волинь, Поділля).

3 поділ 1795 р. до Росії відійшла Волинь (Берестейщина).

На Правобережній Україні були створені Київська, Волинська та Подільська губернії.

До Австрії у 1775 р. була приєднана Буковина, яка до цього була у складі Османської імперії. Під владою Австрії знаходилась і Угорщина, у складі якої знаходилась Закарпатська Україна. З 1876 р. Австрійська імперія стала називатись Австро – Угорщиною.

Уніфікація адміністративно – територіального поділу українських земель у складі Російської імперії

У 1802 р. російський уряд ліквідував Малоросійську губернію і замість неї створив Чернігівську і Полтавську.

Новоросійську губернію поділено на Катеринославську, Таврійську і Миколаївську (з 1803 р. – Херсонську). Бессарабія увійшла до складу Новоросійсько – Бессарабського генерал – губернаторства. У 1832 р. утворене Київське генерал – губернаторство. У 1835 р. – Слобідсько – українську губернію перейменували у Харківську.

Україна таким чином була поділена на 9 губерній. Значна кількість українців проживала на території Курської, Воронезької, Бєлгородської губерній та Кубані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]